Președintele Kazahstanului cere ajutor Moscovei și aliaților săi / Mai mulți soldați au trecut de partea manifestanților
- Redactia Hotnews
Președintele Kazahstanului a declarat miercuri seară stare de urgență și a cerut ajutor de la Moscova și aliații săi, dând vina pe „terorisții” pregătiți în străinătate pentru revoltele în care mulțimile au luat cu asalt clădirile guvernamentale ale acestei foste republici sovietice din Asia Centrală bogată în resurse naturale, scrie AFP.
Potrivit Ministerului de Interne kazah, citat de presa locală, cel puțin opt membri ai forțelor de securitate și soldați au fost uciși în revolte, iar 317 au fost răniți „de mulțimea furioasă”.
„Astăzi le-am cerut șefilor de stat ai Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) să ajute Kazahstanul să învingă amenințarea teroristă”, a declarat președintele Kassym-Jomart Tokayev pentru televiziunea de stat.
Această organizație reunește mai multe foste republici sovietice din jurul Rusiei, inclusiv Belarus și Uzbekistan.
Președintele kazah, confruntat cu protestele care au început duminică în vestul țării după creșterea prețului gazului, apoi s-au răspândit și s-au radicalizat aseară la Almaty, capitala economică și cel mai mare oraș al țării, a susținut că „bande teroriste” care „ au primit o pregătire extinsă în străinătate” au condus protestele.
Internetul și telefoanele mobile au fost blocate în toată țara miercuri.
Președintele kazah a denunțat anterior, într-un discurs televizat, „atacuri masive împotriva poliției”.
„Grupuri de elemente criminale îi bat pe soldații noștri, îi umilesc, îi târăsc goi pe străzi, agresează femei, jefuiesc magazine”, a spus el.
Spusele sale nu sunt susținute până acum de dovezi.
Mișcarea furioasă, care a izbucnit duminică într-un oraș de provincie, după o creștere a prețurilor la gaz, s-a extins la Almaty în noaptea de marți spre miercuri.
După o noapte de revolte în care au fost arestate peste 200 de persoane, mii de manifestanți au luat cu asalt sediul administrației din Almaty miercuri după-amiază, părând că au preluat controlul asupra acestuia.
Poliția a lansat grenade asurzitoare și gaze lacrimogene asupra protestatarilor, dintre care unii erau înarmați cu bastoane și scuturi luate de la forțele de ordine, dar nu i-au putut împiedica să intre în clădire, potrivit reporterilor AFP.
Clădiri luate cu asalt
Bărbați în uniformă de poliție au fost văzuți punând jos scuturile și căștile pentru a-i îmbrățișa pe protestatari. „Ei vin de partea noastră!”, a spus o femeie, îmbrățișând un alt protestatar.
Presa locală a raportat că protestatarii s-au deplasat apoi la reședința prezidențială din oraș, iar ambele clădiri erau în flăcări.
Informații imposibil de verificat imediat au raportat tulburări în toată țara și capturarea aeroportului din Almaty de către protestatari.
Compania rusă Aeroflot și-a anulat zborul de la Moscova către acest oraș.
Furia a început duminică după o creștere a prețurilor la gazele naturale lichefiate (GNL), în orașul Janaozen, din vestul țării, înainte de a se extinde în marele oraș regional Aktau, la marginea Mării Caspice, apoi la Almaty.
Guvernul încercase inițial să-i liniștească pe protestatari, fără succes, acordând o reducere a prețului GNL.
Creșterea prețurilor la gaze este percepută de populație ca fiind nedreaptă, având în vedere resursele vaste de petrol și gaze ale Kazahstanului.
Kazahstanul, cea mai mare economie din Asia Centrală obișnuită în trecut cu rate de creștere de două cifre, suferă de scăderea prețului petrolului și de criza economică din Rusia, care a dus la devalorizarea tenge-ului kazah și la o inflație ridicată.