Sari direct la conținut

Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania ii cere primarului Sorin Oprescu sa reamenajeze pietele Revolutiei, Unirii si Garii de Nord

HotNews.ro
Piata Revolutiei, Foto: Hotnews
Piata Revolutiei, Foto: Hotnews

Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Tiganas, cere intr-o scrisoare deschisa adresata primarului Capitalei, Sorin Oprescu, sa reamenajeze pietele Revolutiei, Unirii si a Garii de Nord in sensul transformarii acestora in spatii publice de calitate. In acest moment, acestea sunt folosite pentru parcarea masinilor (Piata Revolutiei si Piata Garii de Nord) si circulatia auto (Piata Unirii), pietonii fiind ignorati.

„Exista alte multe si foarte importante spatii in Bucuresti care, prin interventii inteligente si nesemnificative in ceea ce priveste costurile – in comparatie cu valorile si dificultatea marilor lucrari de infrastructura precum pasaje sub si supraterane, parcaje de mare capacitate, artere si sistemele de intersectii majore – pot aduce o calitate deosebita, mult asteptata sau chiar surprinzatoare, dar si semnale extrem de pozitive pentru cetateni. Exemplific sumar cu: Piata Revolutiei unde, printre monumente importante ale Capitalei – Ateneul Roman, Palatul Regal al Muzeului National de Arta, Biblioteca Centrala Universitara si hotelul Hilton Athenee Palace – se desfasoara o generoasa parcare, iar festivalul Enescu a demonstrat ca e un loc minunat de intalnire si bucurie; Piata Unirii, o imensa intersectie de cateva hectare, care a alungat centrifug pietonii pe margini, odinioara unul dintre cele mai animate locuri din jurul Halei Unirii, o cladire care ne tinea conectati cu modelul parizian care a generat-o; Piata Garii de Nord, prin care zeci de mii de oameni ajung sau pleaca din Bucuresti zilnic, consolidandu-si prima sau ultima impresie despre acest oras ca fiind unul neprimitor, neospitalier pentru cei care pasesc cu sau fara bagaje”, spune Serban Tiganas in scrisoarea adresata primarului general.

Acesta cere si pastrarea Halei Matache pe terenul pe care se afla acum: „Nu in ultimul rand as vorbi despre Hala Matache, o cladire nespectaculoasa, care risca sa fie „martirizata” devenind o noua Sfanta Vineri sau Vacaresti, din prea putina sensibilitate pentru un alt punct de vedere. Un an si jumatate de eforturi, intalniri, discutii, exemple, invitati importanti consultati si, mai ales, o intelegere fara precedent, transmisa public vara trecuta – „Pacea de la Matache”, sunt pe cale sa se iroseasca. In cadrul acestei intelegeri mediate s-a convenit pastrarea Halei Matache pe locul ei si organizarea unui concurs de arhitectura pentru spatiile din proximitate. Un alt loc care ar avea un impact maxim, daca ar fi abordat cu intelepciune, in colaborare”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro