Sari direct la conținut

Prețul 9/11: Cât ne-au costat războaiele împotriva terorismului, în 20 de ani

HotNews.ro
Atacurile de la 11 septembrie 2001, Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia
Atacurile de la 11 septembrie 2001, Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Din cei 13 soldați americani care au murit în atentatul de pe aeroportul din Kabul, în zilele haotice ale retragerii din Afganistan, 12 făceau parte din „Generația 9/11”. Asta înseamnă că ori nu se născuseră, ori erau prea mici la momentul atacurilor pentru a-și aminti o țară care să nu fie în război împotriva terorismului.

Acum, că a trecut o generație de la atacurile din 11 Septembrie, iar Aliații și-au retras soldații din Afganistan, comemorarea atacurilor arată altfel: poate pentru prima dată în ultimii 20 de ani, societatea americană își pune întrebări dificile despre prețul atentatelor și al războaielor purtate pentru a-i răzbuna pe morții nevinovați din 11 Septembrie. E un demers mai important ca oricând, în condițiile în care Statele Unite sunt implicate în acest moment în operațiuni de combatere a terorismului în 85 de țări.

Prima întrebare se referă la ‘nota de plată’ a războiului împotriva terorii.

Pentru fiecare dolar cheltuit de teroriștii Al-Qaeda ca să comită atacurile din 11 Septembrie 2001, Statele Unite au pierdut 7 milioane de dolari în primul deceniu post-9/11, potrivit unor calcule New York Times. Aceasta e, de fapt, puterea terorismului. De aici, din acest raport disproporționat al costurilor, înțelegem și de ce e atât de dificilă lupta unor armate tradiționale cu grupările teroriste.

La 20 de ani de la atacurile din 11 Septembrie, Statele Unite trag linie și constată că lupta împotriva terorismului le-a costat 8.000 de miliarde de dolari, conform acestor date. Adică 40% din PIB-ul țării pe anul trecut.

A meritat prețul plătit? Ce am câștigat, de fapt?

Citește continuarea pe Panorama.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro