Sari direct la conținut

Prevalenţa tulburărilor mintale aproape s-a dublat în România în ultimii 10 ani / Ministerul Sănătăţii intenţionează să extindă reţeaua centrelor de sănătate mintală

HotNews.ro
Depresie, Foto: Evgenyatamanenko | Dreamstime.com
Depresie, Foto: Evgenyatamanenko | Dreamstime.com

​Prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani în România, ajungând la 2.890 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021, potrivit datelor INSP. Ministerul Sănătăţii a anunţat, marţi, că intenţionează să extindă reţeaua centrelor de sănătate mintală în fiecare judeţ al ţării, care să permită accesul la consiliere psihologică şi tratament medical, fără discriminare şi stigmatizare, să continue reforma legislaţiei în vigoare, precum şi dezvoltarea de noi programe de psihiatrie.

„Spre deosebire de afecţiunile somatice, identificarea şi intervenţia timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor şi teama de stigmatizare. Persoanele care suferă de afecţiuni mintale au nevoie de suport şi asistenţă medicală, dar stigmatizarea, discriminarea şi încălcările drepturilor oamenilor cu afecţiuni mintale sunt larg răspândite în comunităţile de pretutindeni”, arată Institutul Național de Sănătate Publică.

Crizele în curs de desfăşurare în întreaga lume justifică tot mai mult prioritizarea sănătăţii mintale, potrivit INSP: „În ciuda importanţei sale, domeniul sănătăţii mintale primeşte doar o mică parte din atenţia şi resursele de care are nevoie. Rezultatul este acela că, pentru prea mulţi oameni, atingerea şi menţinerea sănătăţii mintale este o provocare”, arată specialiştii.

Ministerul Sănătăţii a organizat marţi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, o masă rotundă cu tema „Serviciile de Sănătate Mintală, actualităţi şi direcţii strategice de dezvoltare”, care a adus împreună experţi, profesionişti şi persoane interesate să discute despre provocările şi soluţiile în domeniu.

„Una dintre propunerile colegilor mei a fost să avem o Cartă Albă a Sănătăţii Mintale în România, care să conţină principii de neabătut, bune practici în sănătatea mintală, drepturile pacienţilor şi ale medicilor şi, astfel, să ne angajăm ferm că ele vor fi respectate. E vorba de o foaie de parcurs în domeniul sănătăţii mintale pe care m-aş bucura să o construim împreună, pentru că trebuie să existe o astfel de gândire integrată”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului Sănătății, lipsa de informare şi educaţie determină unele persoane să considere consumatorul de droguri un delincvent: „De fapt, acesta este un om bolnav, care are nevoie de ajutor şi de sprijin. Discutăm despre oameni care au o patologie şi care au nevoie de vindecare, de recuperare şi, foarte important, de reinserţie socială”, a arătat Alexandru Rafila.

Potrivit datelor INSP, în România, prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând de la 1.566 cazuri diagnosticate la suta de mii de locuitori în anul 2012 la 2.890 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021. Prevalenţa bolilor psihice, reprezentând doar o parte a tulburărilor mintale şi de comportament, a crescut de 6 ori în ultimii 10 ani, ajungând de la 218,3 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2012 la 1.303,5 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021.

Clădirea Guvernului va fi iluminată marţi, între orele 20:00 şi 00:00, în verde, culoarea simbol a Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro