Sari direct la conținut

Prima baza de date din Romania despre populatia Transilvaniei, incepand cu 1850, realizata de Universitatea "Babes-Bolyai"

HotNews.ro

O echipa a Centrului de Studiere a Populatiei din cadrul UBB Cluj lucreaza la realizarea primei baze de date despre populatia din Transilvania incepand cu anul 1850, folosind informatiile din registrele parohiale de stare civila ale diferitelor culte din regiune, dar si din registrele fiscale.

Vlad Popovici, asistent cercetare la Centrul de Studiere a Populatiei din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca in cadrul proiectului colectarea datelor se face din registrele parohiale de stare civila ale diferitelor culte din regiune, in care sunt trecute nasterile, botezurile, logodnele si decesele.

„Proiectul ‘Baze de date ale populatiei istorice din Transilvania; este finantat printr-un grant al Guvernului Norvegiei de 650.000 de euro, iar in acesta vor fi cuprinse persoanele care au trait in regiune intre 1850 si 1914. Este prima astfel de baza de date care se realizeaza in Romania, iar colectarea informatiilor se face din registrele parohiale de stare civila ale diferitelor culte din regiune, aflate in arhive, in care sunt trecute nasterile, botezurile, logodnele si decesele”, a spus Popovici.

Populatia estimata din Transilvania pentru intervalul 1850 – 1914 depasea cinci milioane de persoane.

„Strangem date de la toate confesiunile si de la toate etniile chiar dinainte de 1850. Pentru fiecare etnie avem mai multe confesiuni. Pentru romani avem ortodocsi si greco-catolici, pentru maghiari avem reformatii calvini, dar si unitarieni, catolici, luterani, avem germani, care sunt luterani, dar si catolici, avem evrei, armeni sau greci. Registrele sunt scrise in romaneste, cu litere chirilice, in maghiara sau germana. Toate registrele se digitizeaza, foile sunt scanate si fotografiate, si vor putea fi disponibile pe un site¬, a subliniat Popovici.

Cercetarea se desfasoara in zece judete din Transilvaniei: Brasov, Hunedoara, Alba, Cluj, Mures, Harghita, Covasna, Bistrita-Nasaud, Sibiu si Salaj, noteaza Mediafax.

Vlad Popovici a adaugat ca, pe masura ce vor fi epuizate registrele parohiale, cercetatorii vor trece si la consultarea altor surse, precum registrele fiscale, pentru identificarea tuturor persoanelor, in conditiile in care „de fiscalitatea austriaca nu scapa nimeni”.

La final, rezultatele pot fi folosite si la aflarea arborelui genealogic al unor locuitori din Transilvania, care este produsul cu cel mai mare impact la public. Astfel, o persoana originara din microzonele cercetate din Transilvania, isi va putea face arborele genealogic, avand o informatie primara macar despre bunici. Va putea gasi pe site-ul bazei de date numele localitatii si numele persoanei. Aplicatia va fi gratuita pentru obtinerea arborelui genealogic„, a explicat cercetatorul Centrului de Studiere a Populatiei.

De asemenea, baza de date va putea fi folosita si la realizarea unor analize transgenerationale, respectiv din registrele parohiale se vor putea extrage date privind cauzele mortii unor persoane, pe o anumita microzona, pe o perioada de 100 de ani.

„Urmeaza posibilitatea realizarii unor studii demografice sau a unora despre migratia populatiei. Vom avea o baza de date pentru studierea moaselor, una cu preotii care activau in Transilvania sau numai despre o anumita confesiune religiosa”, a spus Popovici.

Acesta a adaugat ca in registrele parohiale a intalnit si situatii in care sunt portiuni de pagini rupte sau in care cerneala este stearsa, iar scrisul nu mai este lizibil.

„Preotii din parohii completau datele in registrele parohiale scriind cu cerneala si folosind pene de gasca. Avem si formulare de logodna numite ‘Buna invoiala’. In Transilvania registrele parohiale de stare civila au inregistrari oficiale pana in 1895, dupa care a intrat in vigoare, in Ungaria, legislatia actelor civile, care preciza ca nasterile, casatoriile si decesele se inregistrau la primarii”, a mai aratat Popovici.

Proiectul derulat de Centrul de Studiere a Populatiei din cadrul UBB Cluj-Napoca va dura trei ani, iar primele rezultate vor putea fi cerute de cei interesati in primul trimestru al anului 2015.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro