Prima mutare în Africa a mercenarilor Wagner după eșecul rebeliunii conduse de Evgheni Prigojin
Zeci de mercenari Wagner au sosit în Republica Centrafricană în prima mutare cu vizibilitate în Africa a grupării paramilitare după rebeliunea militară ordonată de Evgheni Prigojin luna trecută, relatează Reuters.
Sute de mercenari Wagner au părăsit Republica Centrafricană la scurt timp după rebeliunea ce a avut loc pe 24 iunie, ridicând semne de întrebare cu privire la viitorul operațiunilor militare și comerciale ale organizației lui Prigojin în această țară și statele învecinate.
Însă guvernul de la Bangui a afirmat ulterior că mutarea trupelor face parte dintr-o rotație, nu o retragere.
„În fiecare an are loc o rotație. Unii pleacă, în timp ce alții sosesc cu logistică și fac asta regulat la toate nivelurile, în legătură cu asistența militară și administrativă”, a declarat Albert Yaloke Mokpem, purtătorul de cuvânt al guvernului țării africane, pentru Reuters.
„Ei sunt de asemenea aici pentru a asigura desfășurarea referendumului constituțional”, a mai spus el cu privire la un scrutin care supune la vot eliminarea numărului maxim de mandate pentru funcția de președinte.
Acesta a precizat de asemenea că fotografiile care au apărut pe rețelele de socializare au surprins într-adevăr sosirea unor mercenari noi. Un oficial înalt din cadrul forțelor armate ale țării a declarat pentru Reuters sub condiția anonimității că sute de mercenari Wagner au sosit în țară în ultimele zile.
\uD83C\uDDE8\uD83C\uDDEB\uD83C\uDDF7\uD83C\uDDFA\uD83D\uDEA8| A Telegram channel affiliated to the #Wagner group published this photo (showing an IL-76 , thanks @gerjon_) claiming that new mercenaries had recently arrived in the Central African Republic to provide local security.
The information follows rumors of the transfer of… pic.twitter.com/gJCwT3iZlY
— Casus Belli (@casusbellii) July 16, 2023
Cum au ajuns mercenarii Wagner în Republica Centrafricană
Republica Centrafricană, o țară cu resurse bogate de aur, diamante și masă lemnoasă, a fost marcată de instabilitate încă de la obținerea independenței în 1960.
Turbulențele s-au adâncit și mai mult în 2013 după ce președintele de atunci, Francois Bozize, a fost alungat de la putere de o rebeliune militară care a declanșat o nouă rundă de confruntări între diferite grupări de forțe armate ce controlează zone întinse ale teritoriului țării.
Faustin-Archange Touadera, actualul președinte al țării, a apelat la ajutorul Rusiei pentru a face față grupurilor de rebeli. După ce a câștigat două mandate prezidențiale în 2016 și 2020, el a declanșat acum un referendum de modificare a constituției care, în cazul în care va trece, îi va permite să candideze din nou.
Rusia a trimis pentru prima oară contractori militari în Republica Centrafricană în 2018, crescându-și ulterior prezența aici. În prezent se crede că pese 1.500 de mercenari ruși se află în această țară africană, unii dintre ei luptând alături de forțele armate regulate ale guvernului.
O parte a mercenarilor Wagner fac parte chiar din echipa de securitate a președintelui Touadera și sunt fotografiați cu regularitate alături de el.