Primaria Bucuresti, avertizata in proiectul Netcity: Operatorii nu pot fi obligati sa-si ingroape cablurile, iar termenul alocat pentru asta este ireal
Un proiect de hotarare al Primariei Bucuresti (PMB) stabileste ca operatorii care detin o infrastructura aeriana de comunicatii electronice trebuie sa-si ingroape retelele in maxim patru luni de la finalizarea unui tronson Netcity (reteaua metropolitana de fibra optica a Capitalei) in zona respectiva. Autoritatea de reglementare in telecomunicatii (ANC) avertizeaza insa ca obligativitatea amplasarii numai in subteran a infrastructurii telecom nu este ceruta nici de legislatia europeana si nici de cea nationala si ca termenul de patru luni este imposibil.
Informatia pe scurt:
- Un proiect de hotarare al Primariei Bucuresti cere operatorilor de telecomunicatii sa-si repozitioneze retelele aeriene de comunicatii in subteran in maxim 120 de zile de la finalizarea unui tronson Netcity in zona respectiva.
- Autoritatea de reglementare in telecomunicatii avertizeaza ca legislatia comunitara dar si cea nationala nu obliga la amplasarea retelelor de comunicatii numai in subteran. Mai mult termenul de 120 de zile este nerealist.
- Proiectul de hotarare PMB trebuie scos in dezbatere publica cu minim 30 de zile inainte ca acesta sa fie votat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Perioada de consultare s-a incheiat.
Operatorii telecom nu pot fi obligati legal sa-si monteze infrastructura doar in subteran
Un proiect de hotarare al Primariei Bucuresti supus spre dezbatere publica in perioada 12-25 februarie 2009, stabilea inca de la primul articol ca „amplasarea retelelor de comunicatii si a echipamentelor aferente acestora se va face numai in subteran, in spatii special amenajate, corelate cu proiectul Netcity, respectand anumite reguli”. Potrivit actului, operatorii ar fi avut de optat intre a folosi infrastructura retelei Netcity sau de a le ingropa in propria canalizatie, pe cheltuiala proprie.
Autoritatea de reglementare in telecomunicatii (ANC) a trimis miercuri (data limita) o lista de observatii fata de acest proiect de hotarare, avertizand Primaria Bucuresti ca nu poate obliga operatorii de telecomunicatii sa-si plaseze infrastructura numai in subteran:
„(…) cadrul comunitar sau legislativ primar din Romania nu stabileste obligativitatea instalarii subterane a retelelor de comunicatii electronice. Dimpotriva, in masura in care datorita unor norme de planificare urbana este necesara instalarea subterana a unor elemente ale retelelor de comunicatii electronice, dreptul furnizorilor de a instala alte elemente ale retelelor pe sau deasupra proprietatilor poate fi limitat, dar nu poate fi interzis in mod absolut, mai ales ca pana la aparitia acestor norme acestia si-au exercitat in mod legitim drepturile”, se arata in atentionarea ANC.
Ingroparea infrastructurii de comunicatii in 120 de zile este imposibila
Proiectul PMB mai prevede ca repozitionarea retelelor in subteran sa se faca progresiv dar fara a depasi 120 de zile de la finalizarea unui tronson Netcity.
„Dupa expirarea termenului de 120 de zile de la finalizarea unui tronson, retelele de comunicatii electronice si echipamentele aferente care nu sunt amplasate in subteran, fie in canalizatie proprie, fie in canalizatia Netcity vor fi dezafectate”, se mentioneaza in articolul 6, aliniatul 1.
Termenul pus la dispozitie este considerat de arbitrul pietei telecom ireal.
„In ceea ce priveste dreptul detinatorilor/administratorilor retelelor „de a opta intre a folosi infrastructura retelei NETCITY sau de a le ingropa in propria canalizatie” (prevazut la art. 1 alin. (1) lit. b)), acesta exista doar la nivel declarativ, nefiind unul real, in conditiile in care termenul de 120 de zile, prevazut la art. 6 alin. (1) din normele metodologice, este insuficient pentru indeplinirea tuturor formalitatilor legale necesare pentru realizarea propriilor canalizatii, realizarea efectiva a acestora si instalarea retelelor in respectiva canalizatie, fara a lua in considerare obtinerea fondurilor necesare pentru efectuarea unor astfel de lucrari”, atrage atentia autoritatea.
Votul final al Primariei, in circa 30 de zile de cand e pus spre consultare publica
Oficialii Primariei Bucuresti spun ca termenul general este ca orice proiect de act normativ sa fie pus spre dezbatere publica cu minim 30 de zile inainte de a se da votul in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Mai mult, Primaria este obligata sa faca o sedinta de dezbatere publica (alta decat dezbaterea in scris) daca este primita o cerere eligibila in acest sens in perioada de consultare.
„Dupa ce se incheie perioada de consultare publica, propunerile se analizeaza de o comisie de specialitate din cadrul CGMB si se vede in ce masura pot fi inglobate sau nu, daca se modifica proiectul. Regula este ca proiectul de act normativ trebuie sa fie facut public cu minim 30 de zile inainte de a fi supus votului CGMB”, au declarat pentru HotNews.ro, reprezentantii biroului de presa al PMB.
Despre Netcity
Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala a fost incheiat intre municipalitate si UTI Systems in august 2007 si prevede realizarea infrastructurii in subteran, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB. UTI trebuie sa investeasca peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane. Contractul de concesiune este incheiat pe o perioada de 49 de ani.
Anul trecut, mai precis in luna decembrie, a fost data in folosinta prima bucla functionala a proiectului Netcity pe traseul Piata Unirii – Piata Alba Iulia – Piata Hurmuzachi – Dristor.