Sari direct la conținut

Primaria Capitalei a pus de la inceputul anului pana acum borduri de jumatate de milion de euro

HotNews.ro
Borduri str. Maria Rosetti, Foto: Hotnews
Borduri str. Maria Rosetti, Foto: Hotnews

Primaria Capitalei, prin Administratia Strazilor, a schimbat de la inceputul anului pana in prezent borduri de jumatate de milion de euro. Potrivit informatiilor furnizate de institutie la solicitarea HotNews.ro au fost inlocuite bordurile deteriorate de pe 43 de strazi, insumand in total circa 19.000 metri liniari de bordura (19 km). Printre arterele unde a avut loc borduriada se numara bd. Expozitiei, str. Averescu, Calea Grivitei, Calea Victoriei.

Administratia Strazilor (ASB) sustine ca au fost inlocuite doar bordurile care erau deteriorate, in ciuda a numeroase mesaje venite de la cititori care sustin ca au fost inlocuite inclusiv borduri intacte. „In anul 2012, s-au executat lucrari de inlocuire a bordurilor pe 43 de strazi dintre cele 800 pe care le administreaza ASB. Bordurile nu au fost inlocuite pe toata lungimea trotuarelor, ci doar in zonele in care au fost descoperite bordure deteriorate, cum ar fi sparte sau ciobite. Cele in stare buna sunt refolosite”, se arata in raspunsul trimis catre HotNews.ro.

Borduri in Bucuresti

Borduri in Bucuresti

Foto: Hotnews

Bordurile au fost schimbate in baza contractelor incheiate de Administratia Strazilor, in 2011, pentru intretinere anuala a strazilor administrate de Primaria Capitalei. Strazile au fost impartite in 6 pachete, in functie de sectorul in care se afla, si s-a organizat licitatie pentu atribuirea fiecarui pachet. In final, valoarea estimata a celor 6 contracte s-a ridicat la suma de 374 milioane de euro. Perioada de derulare este de 4 ani (2011-2014), iar in aceasta perioada constructorii trebuie sa intretina/repare strazile pe care le-au contractat prin licitatie. Nu este necesar insa sa se plateasca toata suma, Administratia Strazilor decontand banii in functie de lucrarile executate.

Doar pentru inlocuirea celor circa 19 km de borduri, de la inceputul anului 2012 pana acum s-au platit circa 525.000 de euro. Beneficiarii acestor sume sunt firmele : EUROCONSTRUCT, TEHNOLOGICA RADION, DELTA+ECI si STRACO&STRABAG. Potrivit informatiilor furnizate de Administratia Strazilor s-au facut urmatoarele plati:

– pachet 1 – firma Tehnologica Radion. Dintr-un pachet de strazi/strada cu o lungime de 13.822 metri, s-au pus borduri pe 1.737 metri lineari de strada si s-a platit pentru asta 399.215 lei.

– pachet 2 – firma Euroconstruct. Dintr-un pachet de strazi/strada cu o lungime de 11.410 metri, s-au pus borduri pe 7.098 metri lineari de strada si s-a platit pentru asta 574.000 lei.

– pachet 3 – firmele STRACO&STRABAG. Dintr-un pachet de strazi/strada cu o lungime de 9680 metri, s-au pus borduri pe 3.659 metri lineari de strada si s-a platit pentru asta 308.000 lei.

– pachet 4 – firmele DELTA+ECI. Dintr-un pachet de strazi/strada cu o lungime de 15 425 metri, s-au pus borduri pe 2.195 metri lineari de strada si s-a platit pentru asta 470.500 lei.

– pachet 5 – firma Euroconstruct. Dintr-un pachet de strazi/strada cu o lungime de 7.250 metri, s-au pus borduri pe 4.086 metri lineari de strada si s-a platit pentru asta 637.200 lei.

– pachet 6 – firma Tehnologica Radion. Dintr-un pachet de strazi/strada cu o lungime de 7.600 metri, s-au pus borduri pe 25 metri lineari de strada si s-a platit pentru asta 2.100 lei.

Reprezentantii Administratiei Strazilor au raspuns HotNews.ro ca nu stiu de la ce firme au fost cumparate bordurile: „Va rugam sa va adresati firmelor de constructii care executa lucrari intrucat Administratia Strazilor Bucuresti nu are in atributii achizitionarea materialelor de constructii”. Institutia nu stie nici ce se intampla cu bordurile care au fost inlocuite: „Va rugam sa va adresati constructorilor, in sarcina caruia cade sarcina de a evacua molozul rezultat in urma lucrarilor de santier”, se arata in raspunsul trimis catre HotNews.ro

Contractele pentru intretinerea strazilor aflate in administrarea Primariei Capitalei au fost atribuite in 2011, castigatorii fiind 11 firme cu traditie in asfaltarea strazilor din Capitala, indiferent de culoarea politica a primarilor. Valoarea totala estimata a contractelor incheiate cu cele 11 companii, pentru perioada 2011 -2014, este de 1,46 miliarde lei fara TVA (aproximativ 347 milioane euro). Potrivit site-ului public de licitatii, banii au fost impartiti astfel:

Pachet 1- Asocierea TEHNOLOGICA RADION & PROCONS XXI, lider TEHNOLOGICA RADION. Valoarea contractului: 281.897.426 lei fara TVA.

Pachet 2 – Asocierea EUROCONSTRUCT TRADING 98 & RCV GLOBAL GROUP & SWIETELSKI CONSTRUCTII FEROVIARE & PROCONS XXI SRL, lider Euroconstruct Trading 98. Valoarea contractului – 270.764.895 lei fara TVA.

Pachet 3 – Asocierea DELTA ACM 93 & EUROVIA CONSTRUCT INTERNATIONAL & DRUM CONCEPT & GLOBAL SERVICE PROIECT. Valoarea contractului 194.818.968 lei fara TVA.

Pachet 4 – Asocierea STRACO GRUP & STRABAG. Valoarea contractului: 194.444.394 lei fara TVA.

Pachet 5 – Asocierea EURO CONSTRUCT TRADING 98 & RCV GLOBAL GROUP & SWIETELSKI CONSTRUCTII FEROVIARE & PROCONS XXI – lider EURO CONSTRUCT TRADING 98. Valoarea contractului: 229.977.934 lei fara TVA.

Pachet 6 – Asocierea TEHNOLOGICA RADION & PROCONS XXI, lider TEHNOLOGICA RADION . Valoarea contractului: 235.005.612 lei fara TVA.

Reamintim ca la inceputul anului 2012 Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la cele 11 companii, existand suspiciunea ca acestea s-ar fi inteles intre ele si ar fi participat formal la licitatie. „Avem indicii ca ar exista o intelegere intre companiile inspectate de a participa cu oferte formale la cele sase licitatii, fara sa se concureze in mod real. In acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotatie. Este foarte important sa depistam si sa corectam disfunctionalitatile din acest domeniu, astfel incat in final sa avem o cheltuire eficienta a fondurilor publice”, a declarat la vremea respectiva Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. Dupa aceste afirmatii Consiliul Concurentei nu a mai furnizat alte informatii despre investigatie.

Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, pentru reabilitarea a 110 strazi, in perioada 2005-2007, in timpul mandatului primarului Adriean Videanu, Primaria Capitalei a alocat suma de 956 milioane lei (circa 200 milioane euro). Din aceasta suma, 41 milioane de lei (circa 10 milioane de euro) au fost cheltuite pentru schimbarea bordurilor. Bordurile au fost puse pe toata lungimea strazilor si erau din granit.

  • Daca aveti fotografii sau filmulete cu borduri schimbate fara sa fie nevoie, va rugam sa le incarcati pe site folosind formularul de mai jos.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro