Sari direct la conținut

Primăria Capitalei va acoperi gaura de 400 milioane lei cauzată de faptul că tariful la energie termică a fost aprobat cu întârziere în perioada 2021-2023

HotNews.ro
Rețeaua Termoenergetica 9, Foto: Hotnews
Rețeaua Termoenergetica 9, Foto: Hotnews

Primăria Capitalei va acoperi gaura de 400 milioane lei cu care Termoenergetica a rămas din cauza aprobării cu întârziere a tarifului la energie termică în perioada noiembrie 2021- ianuarie 2023, potrivit unei hotărâri aprobate marți de Consiliul General.

  • „Am primit astăzi aprobarea Consiliului General al Municipiului București pentru plata de la bugetul local a sumei de aproximativ 407 milioane lei cu TVA inclus către Termoenergetica, pentru acoperirea diferențelor de tarif la energia termică din perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2023.
  • Aceste diferențe au dus la pierderi financiare înregistrate de CMTEB, rezultate din decalajele dintre tarifele și prețurile de furnizare a energiei termice practicate de companie și majorările de prețuri la energie termică, gaze naturale și energie electrică”, a scris primarul general, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook.

De unde a apărut gaura de 400 milioane lei

În București, de producerea energiei termice și distribuție se ocupă două entități diferite.

Compania ELCEN, aflată la Ministerul Energiei, este producătorul, iar Termoenergetica, aflată la Primăria Capitalei, este distribuitorul.

În toamna lui 2021, când a crescut exponențial prețul la gaze, producătorul, ELCEN, a solicitat ANRE (autoritatea de reglementare) majorarea prețului de producere a gigacaloriei.

ANRE a aprobat la finalul lunii octombrie 2021 tariful pentru producerea energiei termice, respectiv o majorare cu 86,58% a preţului gigacaloriei produse de Electrocentrale Bucureşti, principalul furnizor, de la 176,55 lei la 329,41 lei.

După aprobarea tarifului de producere, Termoenergetica a solicitat majorarea tarifului de transport al energiei termice, însă acesta a fost aprobat abia pe 18 ianuarie 2022, la aproape 3 luni distanță, prețul global al gigacaloriei, producție plus transport, ajungând la 980 de lei.

Din această cauză, doar atunci au fost înregistrate pierderi de circa 300 de milioane lei.

Astfel de găuri apar de fiecare dată când este majorat prețul de producere a gigacaloriei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro