Primaria Capitalei vrea sa cheltuie 270.000 de euro pe un portal IT de administratie locala, care sa se interconecteze si cu eRomania/Controversatul portal, pe care statul a cheltuit 12 milioane de euro, nu poate fi insa accesat
Primaria Bucuresti vrea sa cheltuie aproximativ 270.000 de euro pentru implementarea unui portal IT la nivelul administratiei locale Bucuresti, care va permite atat interoperabilitatea cu sisteme proprii ale administratiilor publice locale cat si cu sisteme externe, precum sistemul de plata online a taxelor si impozitelor (Ghiseul.ro) sau cu e-Romania, controversatul portal pe care statul a cheltuit 12 milioane de euro. Ce se mai intampla cu acest portal, care ar fi trebuit sa ofere informatii actualizate despre toate unitatile administrativ-teritoriale din Romania (3.188 de localitati) sau stadiul unor proiecte legislative? Momentan este imposibil de accesat.
- HotNews.ro a solicitat Ministerului Comunicatiilor sa explice motivele pentru care portalul e-Romania nu poate fi accesat si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.
Primaria Bucuresti a demarat saptamana trecuta o licitatie deschisa pentru realizarea si implementarea unui portal la nivelul administratiei locale Bucuresti, care va permite atat interoperabilitatea cu sisteme proprii APL cat si cu sisteme externe, precum sistemul de plata online a taxelor si impozitelor si platforma de date deschise.
Contractul, finantat din fonduri publice, are o valoare estimata fara TVA de 1,5 milioane lei (aproximativ 270.000 de euro).
- Portalul IT al Primariei va trebui sa se interconecteze si cu portalul e-Romania
Model de interfata web
Foto: Primaria Bucuresti
Potrivit Caietului de sarcini al licitatiei (vezi documentul atasat), prin realizarea acestui portal IT Primaria are urmatoarele obiective specifice:
– Construirea unei arhitecturi flexibile, centralizate, bazata pe tehnologii web moderne pentru expunerea informatiei publice, incluzand infrastructura hardware si de comunicatii necesara, software de baza necesar, software de aplicatie si continut digital initial personalizat;
– Utilizarea unui design nou, atractiv al interfetei asigurand navigarea intuitiva in cadrul portalului si regasirea facila a informatiei necesare;
– Crearea de pagini in cadrul portalului;
– Accesul de pe terminale mobile prin furnizarea unei interfete optimizate in acest sens;
– Redefinirea structurii informationale a site-ului PMB existent;
– Redefinirea fluxului informational in scopul reducerii timpilor de raspuns ai serverului la cererile clientilor;
– Definirea structurii si tipologiei continutului portalului;
– Redefinirea si implementarea politicilor de securitate;
– Integrarea cu aplicatiile existente care trebuie sa expuna servicii informatice catre cetateni, inclusiv mediul de afaceri, in vederea realizarii unui punct unic de acces; conectori la aplicatii existente;
– Creare de instante proprii pentru IPIL-uri si pentru primariile de sector care vor integra pagini de prezentare, date, informatii si servicii electronice;
– Va permite interoperabilitatea cu Ghisesul.ro, platforma de date deschise data.gov.ro, portalul e-Romania;
– Integrarea in cadrul portalului de elemente specifice GIS.”
Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 21 decembrie 2017, iar data limita de evaluare a ofertelor este 15 ianuarie 2018. Printre conditiile de participare la licitatie, se mentioneaza ca posibilii ofertanti trebuie sa demonstreze ca au avut o medie a cifrei de afaceri pe ultimii 3 ani (2014, 2015, 2016) care sa fie cel putin egala cu 2.500.000 lei. De asemenea, acestia trebuie sa demonstreze ca, in ultimii 3 ani, a livrat/furnizat produse similare la nivelul unuia sau mai multor contracte.
- Portalul e-Romania, pe care statul a cheltuit 12 milioane de euro, nu poate fi accesat momentan
e-Romania nu poate fi accesat
Foto: Hotnews
Dupa citirea cerintelor din Caietul de Sarcini al Primariei, HotNews.ro a incercat marti, 21 noiembrie, sa acceseze controversatul portal e-Romania. De ore in sir, acest portal pe care statul a cheltuit 12 milioane de euro este imposibil de accesat.
Controversatul portal eRomania a fost dezvoltat de firma Omnilogic, in baza unui contract incheiat in anul 2010, cand la conducerea Ministerului Comunicatiilor era Gabriel Sandu (PDL), condamnat in prezent la 3 ani de inchisoare cu executare in dosarul Microsoft.
Dupa ani de intarzieri, portalul eRomania, care ar fi trebuit sa ofere informatii actualizate despre toate unitatile administrativ-teritoriale din Romania (3.188 de localitati) sau stadiul unor proiecte legislative, a devenit accesibil online in primavara anului 2014 si a inghetat la acel stadiu, fiind plin de informatii neactualizate.
- Proiectul eRomania este mentionat si in dosarul de coruptie al Elenei Udrea
Procurorii DNA au adus in luna februarie 2015 noi capete de acuzare la adresa lui Dorin Cocos si a Elenei Udrea sustinand ca acestia au facut presiuni pentru a cere 3 milioane de euro ca sa deblocheze platile in contractul e-Romania.
Pentru detalii privind acuzatiile aduse de procurori Elenei Udrea si lui Dorin Cocos dar si pentru istoricul proiectului eRomania in mandatele a 5 ministri ai comunicatiilor: Gabriel Sandu, Valerian Vreme, Razvan Mustatea, Dan Nica si Razvan Cotovelea, citeste si:
Fostul Ministru al Comunicatiilor, Marius Bostan, a incercat revitalizarea portalului eRomania
HotNews.ro a scris de asemenea in primavara anului trecut ca in pofida faptului ca este prea putin folosit si fara informatii actualizate, statul continua sa aiba costuri cu portalul eRomania. Fostul Ministru al Comunicatiilor, in Guvernul Ciolos, a declarat atunci ca vrea sa revitalizeze acest portal si sa foloseasca resursele pe care s-au cheltuit milioane de euro.