Primăria condusă de Clotilde Armand a publicat, după 4 zile, noul contract de salubrizare încheiat cu firma Brai-Cata, după declararea stării de alertă în Sectorul 1
Primăria condusă de Clotilde Armand a publicat, marți, contractul de salubrizare încheiat de Administrația Domeniului Public Sector 1 cu firma Brai-Cata SRL, în 23 iulie, după ce în Sectorul 1 a fost declarată stare de alertă din cauza gunoiului de pe străzi. Contractul este încheiat pe durata celor 30 de zile de stare de alertă, respectiv până în 22 august, cu posibilitate de prelungire prin act adițional cu cel mult 30 de zile sau „până la epuizarea în integralitate a cantității achiziționate”.
Contractul a fost încheiat pentru servicii de colectare, transport și tratare/eliminare/depozitare a 100 de tone de gunoaie în aria Sectorului 1, în valoare totală de 62.900 de lei. Serviciile includ deșeurile necontrolate și coșurile de gunoi stradale.
Primăria Sectorului 1 subliniază că, deși achiziția a fost făcută în regim de urgență, prețul total per tonă este mai mic decât cel prestat de Romprest, conform facturilor publicate.
Consultă contractul încheiat cu Brai-Cata pentru salubrizarea sectorului 1
Prețul pentru colectare, transport și tratare/eliminare/depozitare deșeuri necontrolate:
- 629 de lei/tonă fără TVA prin firma Brai-Cata SRL;
- 883 de lei/tonă fără TVA prin firma Romprest.
Totodată, pentru coșurile de gunoi stradale Romprest facturează la metru pătrat. În factură, preluarea gunoiului din coșuri stradale se numește „întreținere curățenie” pentru a împiedica comparația cu alte Unități Administrativ-Teritoriale și alte firme, susține Primăria Sectorului 1.
Prețul pentru colectare, transport și tratare/eliminare/depozitare deșeuri din coșuri stradale:
- 629 de lei/tonă fără TVA prin firma Brai-Cata SRL;
- 4.796 de lei/tonă fără TVA prin firma Romprest, de peste 7,5 ori mai mult decât Brai-Cata.
Tot miercuri, după 5 ore de discuții aprinse, Consiliul Local Sector 1 a mandatat-o pe Clotilde Armand să recupereze în instanță 50 de milioane de euro de la Romprest.
Noua firmă care a luat locul Romprest
După rezilierea contractului cu Romprest, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a postat sâmbătă dimineață pe Facebook, un clip video însoțit de mesajul „A început curățenia în Sectorul 1. Șantajul nu mai ține”. Imaginile prezintă niște muncitori de salubritate care ridică gunoiul de pe străzi, iar pe mașina de salubritate scrie numele firmei „BRAI-CATA”. Primarul Sectorului 1 nu a făcut public atunci numele firmei pe care a angajat-o pentru ridicarea deșeurilor, după rezilierea contractului cu Romprest, primele precizări pe această temă fiind făcute de Clotilde Armand duminică.
Firma Brai-Cata este deţinută de acţionarul unic Constantin Petrescu din Râmnicu Vâlcea. Petrescu a devenit acționar unic în august 2017, când acționarul majoritar de până atunci, firma de salubritate Urban din Vâlcea, a ieșit din acționariatul Brai-Cata. Potrivit documentelor companiei, Urban a fost acționar majoritar la Brai-Cata din 27 februarie 2008 până în 23 august 2017 și a fost deținută de un controversat afacerist român, Doru Florescu.
Acesta a fost reţinut în 2015 după o investigaţie a Parchetului Curţii de apel Bucureşti pentru evaziune fiscală de peste 23 de milioane de euro. Din 2017, Brai-Cata e deținută de Petrescu Constantin, un partener de afaceri al lui Doru Florescu, scriu cei de G4Media.
Istoricul companiei Brai-Cata este și mai ciudat. Potrivit unui articol din Adevărul.ro, firma Brai-Cata a avut în anii 2000 acționari italieni care au fost suspectați că ar fi avut legături cu mafia siciliană.