Sari direct la conținut

Primăriile de sector se vor putea asocia pentru a face proiecte de investiții fără acordul Consiliului General

HotNews.ro
Nicușor Dan, Foto: PMB
Nicușor Dan, Foto: PMB

Consiliile Locale ale Sectoarelor 1 – 6 ale Municipiului București se vor putea asocia între ele pentru a realiza investiții, fără să mai fie nevoie de acordul Consiliului General, potrivit unui proiect pus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Consiliului General de miercuri, la propunerea primarului Nicușor Dan, și aprobat cu 38 de voturi.

Practic se elimină un filtru suplimentar pentru proiectele de investiții derulate pe terenuri aflate în administrarea sectoarelor, astfel Consiliul General nu mai are niciun cuvânt de spus.

În cadrul proiectelor benefice nu este o problemă, însă în cazul proiectelor nocive, sau care nu se integrează în strategia de dezvoltare a orașului, practic se pierde o posibilitate de a fi oprite.

”Se împuternicesc expres Consiliile Locale ale Sectoarelor 1 – 6 ale Municipiului București să poată hotărâ, în conditiile legii, cu privire la asocierea acestora, în vederea finantării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local, inclusiv realizarea unei asocieri de autorități contractante (…) pentru dezvoltarea de obiective de infrastructură rutieră, educațională, sportivă și alte obiective de interes comun, pentru aplicarea în cadrul programelor de finanțare europene sau în exercițiile financiare regulate”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat.

Consilierul general USR, Andrei Rigu, a cerut consilierilor generali să nu aprobe introducerea pe ordinea de zi a proiectului, însă fără succes, acesta fiind introdus pe ordinea de zi cu 43 de voturi pentru. ”În cadrul Comisiei Juridice proiectul a obținut aviz negativ, propun colegilor din CGMB, având în vedere complexitatea proiectului și faptul că afectează modul în care Consiliul General își desfășoară politica unitară la nivelul Municipiului București, rog colegii să nu voteze introducerea pe ordinea de zi a proiectului”, a declarat Rigu.

Acesta a exlicat pentru HotNews.ro de ce probleme are proiectul din punctul său de vedere.

”Este un proiect dăunător dezvoltării unitare a orașului. Se elimină filtrul CGMB, sectoarele se vor asocia pentru ce proiecte vor fără să mai treacă prin CGMB. Excepție fac proiectele care implică imobile aflate în administrarea CGMB/PMB. Orașul arată neunitar pentru că are și a avut 7 administrații diferite. Acest proiect este o nouă lovitura dată dezvoltării unitare a orașului. O să avem în continuare diferențe mari între sectoare”, a explicat Rigu.

Consilierul general spune că asocierea sectoarelor se putea face și până acum fără probleme.

”Nu e nevoie de acest proiect ca să fie posibilă asocierea sectoarelor, ele au făcut-o în trecut și o pot face și acum, dar au solicitat acordul CGMB. CGMB nu s-a opus adoptării unor proiecte benefice, realiste, suficient documentate și la preturi corecte”, a mai explicat Rigu.

Și consilierul PNL, Adrian Moraru, a declarat în timpul ședinței că este o predare a Primăriei Capitalei către Sectoare.

”Primăria generală se predă în fața Primăriilor de Sector. Dacă primarul general este doritor să-și piardă pe zi ce trece din autoritate către Sectoare, eu votez în consecință. Dar vă rog să ieșiți să spuneți că asta vă doriți”, a declarat acesta.

Primarul general, Nicușor Dan, a declarat că după aprobarea acestei hotărâri, Sectoarele se pot asocia între ele doar pe lucrări făcute pe terenuri pe care le au în administrare.

”Legat de observația d-voastră despre rolul Primăriei București, este o chestiune pe care trebuie să o discutăm cu Guvernul și Parlamentul României. Rolul pe care îl are PMB depinde de niște prevederi din Legea bugetului și din Codul Fiscal, care stabilesc cum se alocă impozitele locale între Primăria Municipiului București și sectoare. Dacă doriți, vă invit să aveți această discuție. Sectoarele, chiar dacă vor, nu pot să facă lucrări decât pe terenuri pe care le au în administrare, iar administrarea continuă să fie dată de CGMB. Ce face acest proiect? Pe acele zone pe care am dat deja administrarea, sectoarele pot colabora între ele”, a explicat Nicușor Dan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro