Sari direct la conținut

Primariile vor plati bursele si transportul elevilor

Gardianul

Incepand cu anul scolar 2004-2005, unitatile de invatamant preuniversitar vor depinde financiar, in proportie de 80%, fata de numai 30-40% anul trecut, de consiliile locale. Din toamna, primariile vor suporta, in plus din bugetele proprii, cheltuielile pentru bursele elevilor, precum si pentru transportul acestora de la domiciliu pana la scoala.

In cazul burselor, ele fiind, la acest nivel de pregatire, de trei categorii (de merit, de studii si sociale), consilierii locali vor stabili, pe baza solicitarii scolii, numarul acestora si cuantumul.

De asemenea, tot primariile vor asigura financiar de acum incolo cheltuielile pentru organizarea evaluarilor, simularilor si examenelor nationale ale elevilor, cu exceptia celor care se suporta din bugetul de la stat.

Toate aceste hotarari, care tin de cresterea autonomiei din invatamantul preuniversitar, au fost stipulate in Legea pentru modificarea si completarea Legii invatamantului nr. 84/1995, recent adoptata de Parlamentul Romaniei.

„Modificarile la Legea invatamantului nr. 84/1995 acorda mai multa autonomie financiara unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, dar ele vor depinde tot mai mult de primarii.”

Finantarea dascalilor si portarilor

Acelasi text de lege arunca in carca primariilor cheltuielile pentru examinarea medicala obligatorie periodica a salariatilor din invatamantul preuniversitar de stat, cu exceptia celor care, potrivit legii, se efectueaza gratuit.

Tot la capitolul „Finantare complementara”, bugetele locale vor asigura contracostul biletelor pentru transportul cadrelor didactice de predare si auxiliare care fac naveta, precum si al celor sase calatorii pe an, cu reducere pe calea ferata, prevazute de lege.

Mai mult, cheltuielile pentru organizarea de concursuri scolare si de activitati educative, cultural-artistice, sportive si turistice intra tot in sarcina bugetelor primariilor teritoriale.

Practic, in responsabilitatea Ministerului Educatiei si Cercetarii a ramas doar finantarea de baza, prin care se asigura salariile personalului didactic si desfasurarea procesului de invatamant, conform standardelor nationale.

Banii, in functie de nevoi

Potrivit articolului 167, alin. 11, banii de la primarii vor veni in functie de mai multe conditii. In primul rand, sumele de bani se vor stabili „pe baza unor programe de finantare fundamentate de unitatile de invatamant, in functie de amploarea nevoilor si a posibilitatilor de finantare a ordonatorului principal de credite”.

In situatia in care scolile de stat reusesc sa obtina venituri proprii, „acestea nu vor diminua finantarea de baza (asigurata de MEC, n.r.) si finantarea complementara”.

Mai mult, in baza actualei autonomii, unitatile de invatamant preuniversitar de stat pot organiza activitati finantate integral din venituri proprii, doar daca sunt „aprobate prin hotarare a Consiliului de Administratie”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro