Sari direct la conținut

Prime de Craciun si salarii marite la TVR, institutie aflata intr-o profunda criza financiara. Irina Radu, director interimar: TVR nu poate functiona numai pe baza de procese castigate sau pierdute si executari silite

HotNews.ro
Cladirea TVR, Foto: TVR
Cladirea TVR, Foto: TVR

​Directorul interimar al TVR, Irina Radu, a aprobat la sfarsitul anului trecut prime de Craciun si mariri salariale pentru zeci de angajati, potrivit surselor HotNews.ro. Irina Radu a confirmat, luni, ca au fost acordate prime si mariri de salariu, dar nu a precizat valoarea totala a acestora si nici numarul exact al beneficiarilor. Desi TVR se afla intr-o situatie financiara grava, Irina Radu explica masurile prin faptul ca televiziunea publica „este o companie ca oricare alta, care trebuie sa functioneze dupa aceleasi reguli ale recompensei si penalitatii financiare; TVR nu poate functiona numai pe baza de procese castigate sau pierdute sau pe baza de executari silite (…)”.

Potrivit surselor HotNews.ro, primele de Craciun aprobate la finele anului trecut ar fi in valoare totala de 50.000 de lei, fiind vizate circa 50 de persoane. Aceleasi surse estimeaza ca maririle salariale, care ar viza circa 100 de angajati, ar incarca bugetul anual de salarii pe 2016 cu aproximativ 350.000 de lei, fara taxe. Irina Radu a confirmat, pentru HotNews.ro, existenta acestor masuri, dar nu a putut preciza, pe moment, la ce valoare se ridica efortul financiar si nici numarul beneficiarilor.

  • TVR este intr-o situatie financiara grava, institutia terminand anul trecut cu pierderi cumulate estimate la 689 milioane de lei. Irina Radu – care conduce TVR ca director interimar, in absenta unui consiliu de administratie – a facut apel in mod repetat, in ultimele luni, la masuri urgente pentru a permite televiziunii sa functioneze si sa evite blocajul total. O solutie care castigat teren este schimbarea legii asa incat TVR sa poata intra in insolventa

Irina Radu a afirmat ca a anuntat deja aceste decizii inclusiv intr-o conferinta de presa si in cadrul unor intalniri avute la Parlament. Pana zilele trecute, in interiorul TVR informatiile circulau la nivel de zvon.

Directorul interimar spune ca „toate corecturile facute sunt in limitele salariilor existente” si arata ca valoarea lor este incomparabil mai mica fata de efortul depus de TVR pentru a face fata executarilor silite la care au recurs 2.100 din cei 2.500 de angajati ai institutiei si care, pana acum, au dus la o incarcare a bugetului de peste 13 milioane de euro.

Irina Radu, pentru HotNews.ro:

  • TVR este o companie ca oricare alta, care trebuie sa functioneze dupa aceleasi reguli ale recompensei si penalitatii financiare; TVR nu poate functiona numai pe baza de procese castigate sau pierdute sau pe baza de executari silite. Recompensa intr-o institutie ar trebui sa aiba numai o motivatie profesionala: rezultatul obtinut de emisiune, audienta, implicarea in rezolvarea problemelor, suportul si contributia esentiala in cadrul unui serviciu sau departament.
  • Toate propunerile primite sunt motivate si asumate.
  • In TVR lipsa politicii salariale (de zeci de ani) a dus la aberatii incalificabile si va dau doar cateva exemple: un moderator de emisiune are salariul jumatate din salariul unui jurist; un make-up artist (de care depinde imaginea vedetelor si a institutiei) are salariul cu 200 de lei mai mare decat un manuitor de décor care nu trebuie sa aiba niciun fel de studii sau talent; un prezentator cu ani de experienta si care se afla bine plasat in sondaje are acelasi salariu cu un pompier; un reporter de anvergura are salariul mai mic decat un angajat in sectorul financiar
  • Dupa cum stiti, executarile silite au adus venituri foarte mari unui numar mare de salariati, sume intre 10.000 si 50-60.000 de lei, au adus salarii marite pe perioade cuprinse intre cateva luni si ani de zile.
  • Cum credeti ca lucreaza un om care duce in spate televiziunea, produce emisiuni, aduna telespectatori si se simte un prost ca nu a dat institutia in judecata, pentru ca cel care a dat-o (indiferent ca produce 5 minute pe luna) ia acum o multime de bani.
  • Va asigur ca toate corecturile facute sunt in limitele salariilor existente. Va mai dau un exemplu: o persoana cu mare experienta si raspundere are un salariu de 7000 de lei brut, si cineva care a castigat un proces are 11.000 de lei. Ce rezultat vreti sa avem in asemenea situatie?
  • Intentia mea este sa corectez cat mai multe lucruri si nedreptati – si nu ma intereseaza speculatiile; eu ma ghidez dupa rezultate dovedibile cu acte, nu dupa subiectivisme intr-o meserie in care toata lumea este un pui de geniu.
  • Daca va intereseaza mai multe amanunte, dureaza mai mult timp pentru raspuns, pentru ca acum toata lumea lucreaza la calculele de dupa procese (din 2500 de salariati, sunt in procese, in diferite stadii, cca 2100). Am programat ca voi comunica noile salarii si toate sumele pana in 15 martie si doresc, cat tine de mine, sa ma tin de cuvant. Din pacate, departamentele implicate nu sunt obisnuite sa lucreze in acest fel si avem probleme atat cu viteza de executie cat si cu implicarea personalului.
  • Cred ca intrebarea la care trebuie sa gaseasca raspunsul viitorul CA este: cum sa crestem unora salariile si cum sa le scadem altora? In cazul in care voi mai avea vreun cuvant de spus in conducerea TVR, da – sunt de acord sa afisam toate salariile din institutie, functia si suma aferenta.
  • Cat despre incarcarea bugetului, nu se compara dimensiunile: de la cateva sute de lei, la peste 13 de milioane de euro (executari). Sigur ca e deranjant sa vina cineva care sa vada toate cifrele si sa vrea sa faca ordine.
  • Sunt persoane care de exemplu au dreptul, dupa calcul, la 10.000 de lei si executa televiziunea cu 40.000. Adica o trateaza ca pe o banca de unde iei bani fara dobanda.
  • Acum – cu toate aceste explicatii, cred ca peisajul pe care il aveti este mult mai aproape de realitatea foarte trista.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro