Sari direct la conținut

Primele avioane de luptă F-16 au ajuns în Ucraina (presă)

HotNews.ro
Avion F-16, Foto: Inquam Photos / George Calin
Avion F-16, Foto: Inquam Photos / George Calin

Ucraina a primit primul lot de avioane de luptă F-16 de a patra generație, fabricate în SUA, a anunțat miercuri agenția americană de presă Bloomberg, citând surse anonime familiarizate cu această chestiune, scrie The Kyiv Independent.

Anunțul vine la un an după ce „Coaliția pentru avioanele de luptă” (destinate Ucrainei, n.r.) a prins contur la summitul NATO de la Vilnius, la inițiativa danezilor și olandezilor.

Termenul limită pentru transferul avioanelor F-16 era sfârșitul lunii iulie, au precizat sursele pentru Bloomberg. Potrivit acestor surse, Ucraina a primit „un număr mic” de avioane.

Dar este de așteptat ca Ucraina să primească cel puțin 79 de avioane F-16 de la Olanda, Danemarca, Belgia și Norvegia, livrările urmând să continue și în anii următori.

„Coaliția pentru avioanele de luptă” s-a angajat totodată să ajute la instruirea piloților ucraineni și a personalului tehnic pentru a opera avioanele.

Însă este neclar deocamdată dacă piloții ucraineni instruiți vor putea utiliza imediat aparatele de luptă sau procesul va mai dura, conform surselor citate de Bloomberg.

Kievul nu a confirmat încă aceste informații.

General Dynamics F-16 Fighting Falcon este un avion american de luptă de superioritate aeriană pe care Kievul l-a cerut insistent încă de la începutul invaziei ruse pe scară largă.

Deși unii experți în domeniul apărării nu se așteaptă ca avioanele F-16 să schimbe soarta războiului, acestea pot consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei și pot proteja centrele populate ale țării de bombardamentele zilnice ale Rusiei.

Comandantul forţelor navale ucrainene, Oleksii Neijpapa, a afirmat că avioanele F-16 ce vor fi livrate Ucrainei vor contesta „dominația deplină” a Rusiei pe cerul Mării Negre.

Danemarca și Olanda au indicat anterior că ar permite Ucrainei să lovească cu avioane F-16 ținte din interiorul Rusiei, deși Copenhaga a subliniat că o asemenea acțiune ar „depinde de circumstanțe”.

_______

INTERVIURILE HotNews.ro