Sari direct la conținut

Primele nemulțumiri după ce Guvernul a modificat legea salarizării din sănătate: 30 de angajați ai spitalului Malaxa susțin că veniturile lor s-au micșorat

HotNews.ro
Spital din Romania, Foto: AGERPRES
Spital din Romania, Foto: AGERPRES

​Peste 30 de angajați ai Spitalului Malaxa din București – personal tehnic și administrativ – au semnat un memoriu adresat Sanitas, cea mai mare federație sindicală din domeniul sanitar, în care susțin că salariile lor s-au micșorat după ce legea care reglementează salarizarea din sistem a fost modificată în urmă cu două săptămâni prin Ordonanță de Urgență. În memoriu se arată, de asemenea, că documentul urmează să fie transmis „tuturor colegilor cu funcții similare în spitale, urmând să deliberăm asupra modalității de abordare și reprezentare, pentru soluționarea acestei discriminări inacceptabile”.

Semnatarii documentului susțin că legea salarizării „defavorizează flagrant personalul TESA – economiști, juriști, referenți – managementul calității, resurse umane, achiziții; registratorii și statisticienii medicali, muncitorii” și „cu toții ne-am văzut salariile mici – ca fiind micșorate!”

Semnatarii memoriului adresat Federației Sanitas afirmă, de asemenea, că „Vă reproșăm situația stupefiantă pe care a generat-o noua lege a salarizării, situație cauzată în bună măsură de lipsa unei intervenții prompte și eficiente din partea sindicatelor, în privința nivelului salarial al unor categorii de salariați, culmea, infime – ca număr efectiv, dar de importanță vitală pentru asigurarea suportului, a funcționalității prestației efective a actului medical.”

„Nu desconsiderăm sau minimalizăm munca nimănui, nu avem pretenția unor salarii ca ale medicilor, dar totuși, nu ar trebui să existe asemenea diferențe: salariul unui medic = de 5 ori salariul unui salariat Tesa. Muncim jumătate de an ca să câștigăm ce alții – pe care îi susținem și cărora le asigurăm întreg contextul funcțional – câștigă într-o lună”, consideră semnatarii documentului.

Ordonanța de Urgență care modifică legea salarizării din sănătate produce efecte începând din luna mai.

Memoriul semnat de o parte dintre angajații Spitalului Malaxa, transmis HotNews.ro de surse din spital:

Lider sindical: „Ordonanța de Urgență asigură doar pragul minim al sporurilor”

Președintele Federației Sanitas din Bucureștri, Viorel Hușanu, a explicat, pentru HotNews.ro, cauza pentru care este posibil ca salariile unor categorii de angajați din spitale să fi scăzut: „Angajații din mai multe spitale au făcut un memoriu către sindicat cum că nu au primit drepturile salariale cuvenite la nivel maxim. Mai multe unități sanitare, din subordinea administrației locale din țară, în special, au făcut astfel de memorii deoarece OUG a Guvernului care modifică legea salarizării asigură doar pragul minim al sporurilor. Și atunci, unele unități, neavând bani alocați direct de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, au început să reducă din sporuri. Adică cei care acordau luna trecută la nivel maxim au început să acorde sporurile la nivelul minim, astfel încât unii angajați au reduceri de venituri. Pentru unele unități sanitare s-a luat decizia de luna trecută, pentru altele se va lua, probabil, de la salariul următor.”

Sorina Pintea: „Creăm cadrul legal pentru ca niciun angajat să nu obţină venituri mai mici „

Guvernul a adoptat, pe data de 16 mai, o Ordonanță de Urgență care modifică legea salarizării în sănătate. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, explica, la acea vreme, că scopul acestei OUG a fost să se creeze „cadrul legal necesar pentru ca niciun angajat din sistemul sanitar să nu obţină venituri sub nivelul celor aferente lunii februarie 2018”.

Ordonanța de Urgență care modifică legea salarizării a fost adoptată după negocieri-maraton cu sindicatele din sănătate, care au amenințat cu declanșarea grevei generale în sistem pe data de 11 mai.

Biologii, biochimiștii și chimiștii sunt și ei nemulțumiți

După ce sindicatele din sănătate au anunțat că au bătut palma cu reprezentanții Guvernului și au renunțat la greva generală, reprezentanți ai Ordinului biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor din sistemul sanitar au protestat la sediul Ministerului Sănătăţii, ei fiind nemulțumiți de rezultatul negocierilor și cerând „salarizare corespunzătoare” pentru aceste categorii.

De asemenea, și Uniunea Sindicatelor TESA din sănătate, sindicatul care reprezintă personalul TESA (tehnic, economic și socio-administrativ), a susținut, după acordul dintre sindicate și Guvern, că „revendicarea Uniunii TESA privind eliminarea discriminării salariale din sănătate și a discriminării personalului TESA a fost ignorată în continuare.”

  • Citește și:
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro