Sari direct la conținut

Primul spital public din România cu serviciu de îngrijiri la domiciliu: „Echipa noastră medicală va merge la domiciliul pacientului”

HotNews.ro
Spitalul Județean Mureș, Foto: AGERPRES
Spitalul Județean Mureș, Foto: AGERPRES

​Spitalul Clinic Judeţean Mureş este singurul spital public care are serviciu de îngrijiri la domiciliu, fiind selectat şi ca centru-pilot în proiectul „Creşterea capacităţii instituţionale pentru dezvoltarea naţională coordonată a îngrijirilor paliative şi îngrijirilor la domiciliu”, finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020.

„Suntem singurul spital public care avem serviciul de îngrijiri la domiciliu. Pe lângă aceasta, am fost selectaţi şi ca centru-pilot pentru îngrijiri paliative la domiciliu, pe care încercăm să-l dezvoltăm. Este un program în care participă Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, câteva ONG-uri şi opt centre din ţară, printre care şi Târgu Mureş, având în vedere că noi avem o experienţă pe îngrijiri la domiciliu”, a anunțat managerul Spitalului Județean Mureş, dr. Ovidiu Gîrbovan, citat de Agerpres.

El a adăugat că „paliaţia se referă şi la bolnavii care ajung în stadii de paliaţie, bolile generative, bolile cronice, în final, pot ajunge în stadii de paliaţie şi prin acest program se va încerca să se dezvolte, la nivel naţional, un program de îngrijiri paliative la domiciliu, pe care toate ţările civilizate îl au şi îl promovează spre binele pacientului (…) În acest proiect sunt implicate mai multe instituţii, sunt fonduri europene care au venit la nivelul Ministerului Sănătăţii şi se discută foarte mult pe tariful pe caz, pondere pe caz. Este un program pilot care urmează să fie implementat”.

În cadrul acestui program, personal calificat din spital se deplasează la domiciliul pacientului pentru îngrijiri, a precizat managerul Spitalului Județean Mureș: „Echipa noastră medicală va merge la domiciliul pacientului acolo unde va aplica tratamentul în funcţie de cazuistica respectivă.”

”Practic, avem toată structura de personal formată, avem un compartiment de îngrijiri paliative în structura spitalului, care a avut suspendată activitatea pe perioada COVID-ului şi datorită modificărilor şi renovărilor care au avut loc la nivelul Clinicii de Oncologie. Deci personalul este calificat, am mai realocat fonduri pentru personalul care a vrut să participe la aceste cursuri de îngrijiri la domiciliu, în aşa fel încât în momentul când va demara proiectul în cele opt centre, noi suntem pregătiţi, şi cu spaţiu şi cu personal ca să putem să îi dăm drumul”, a explicat medicul.

Spitalul va demara în curând şi un proiect, finanţat din fonduri norvegiene, pentru bolnavii de tuberculoză, care se va completa cu proiectul naţional de screening al tuberculozei, coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, prin care se oferă servicii medicale gratuite.

„În ultima perioadă ne-am îndreptat atenţia şi către fondurile externe, am accesat fonduri europene în aşa fel încât, pe lângă acest program care este implementat acum de Institutul ‘Marius Nasta’, mai avem şi un program al nostru, al spitalului, pe fonduri norvegiene, care de fapt se adresează bolnavului tuberculos şi nu numai. Tuberculoza apare în momentele de scădere a imunităţii şi având în vedere că noi avem şi Pneumologia, am avut COVID-ul şi acesta nu a dispărut şi încă avem secţiile de infecţioase unde sunt bolnavii cu HIV- SIDA, se cunoaşte că tuberculoza apare secundară acestor boli cronice.”

”În acest sens, am accesat aceste fonduri şi suntem eligibili. Deja vorbim de o lansare într-un timp cât mai scurt, sper eu, în care cele două programe se vor complementa, fiind în beneficiul pacientului”, a mai precizat dr. Ovidiu Gîrbovan.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro