Principalele atacuri care au vizat programului nuclear al Iranului
Iranul, care a acuzat luni Israelul că a sabotat unul dintre complexele sale nucleare, a fost în repetate rânduri ținta presupuselor atacuri asupra programului său nuclear din ultimul deceniu, atribuite de Teheran serviciilor de informații israeliene sau americane, potrivit AFP.
– Atacuri cibernetice –
În septembrie 2010, virusul Stuxnet a lovit frontal programul nuclear al Iranului, provocând o serie de defecțiuni în flota lor de centrifuge utilizate pentru îmbogățirea uraniului.
Virusul, care atacă software-ul german Siemens utilizat pentru gestionarea industrială a companiilor, afectează și India, Indonezia, Pakistan și China.
Iranul acuză Statele Unite și Israel, ale căror servicii secrete sunt criticate și de experții în securitatea computerelor.
De la Stuxnet, Iran, pe de o parte, Israel și Statele Unite, pe de altă parte, se acuză reciproc de atacuri cibernetice.
– Oameni de știință iranieni uciși –
În ianuarie 2010, un profesor de fizică a particulelor, Massoud Ali Mohammadi, a fost asasinat în capitala Iranului. Acest fizician renumit, care a predat la Universitatea din Teheran, a fost ucis de explozia unei motociclete capcană când a părăsit casa.
În noiembrie 2010, doi fizicieni care jucau un rol important în programul nuclear iranian au fost vizați la Teheran de două atacuri cu bombă. Unul dintre ei, Majid Shahriari, a fost ucis.
Un total de patru oameni de știință iranieni legați de programul atomic al Republicii Islamice au fost uciși și un al cincilea rănit, în atacurile de la Teheran între 2010 și 2012, în plină tensiune din cauza problemei nucleare iraniene.
Iranul a acuzat Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) și Mossad-ul israelian că se află în spatele asasinărilor, uneori în colaborare cu alte servicii occidentale.
În noiembrie 2020, fizicianul nuclear Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis lângă Teheran într-un atac asupra convoiului său.
El a fost prezentat după moartea sa ca ministru adjunct al apărării și șef al Organizației pentru cercetare și inovare în domeniul apărării (Sépand), după ce a contribuit în mod deosebit la „apărarea anti-atomică” a țării.
Iranul acuză pe Israelul că ar fi ordonat atacul, folosind, conform Teheranului, o mitralieră comandată de satelit.
– Explozii –
La 12 noiembrie 2011, explozia unui depozit de muniții al gărzilor revoluționare din suburbia Teheranului a ucis cel puțin 36 de persoane, inclusiv pe generalul Hassan Moghadam, șeful programelor de armament Pasdaran. Potrivit Los Angeles Times, explozia se datora unei operațiuni conduse de Statele Unite și Israel împotriva programului nuclear al Iranului.
La 2 iulie 2020, Teheran a raportat un „accident” la complexul nuclear de la Natanz (centru).
Agenția oficială Irna a publicat un editorial atribuind imediat accidentul sabotajului israelian”. Articolul avertizează Israelul și Statele Unite împotriva oricărui prejudiciu adus „securității” și „intereselor” Iranului.
A doua zi, Consiliul Suprem de Securitate Națională a anunțat că toate cauzele „accidentului” au fost stabilite, dar că, din „motive de securitate”, nimic nu va fi dezvăluit publicului „până la momentul oportun”.
Pe 23 august, Organizația Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA) susține că „sabotajul” se află în spatele exploziei.
La 11 aprilie 2021, complexul nuclear Natanz face obiectul unui nou incident.
Potrivit lui Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al OIEA, a fost o „mică explozie” care a avut ca rezultat daune care ar putea fi reparate rapid.
Citând oficiali din serviciile de informații israeliene și americane, New York Times scrie că „Israelul a jucat un rol” în ceea ce s-a întâmplat la Natanz, unde, potrivit acestor surse, „o explozie mare” ar fi „distrus complet (…) sistem electric care alimentează centrifugele care îmbogățesc uraniul subteran „.