Principalele orientări economice ale Chinei pentru 2022
Premierul chinez Li Keqiang a stabilit sâmbătă liniile directoare economice majore pentru țara sa în 2022, pe fondul încetinirii creșterii și al incertitudinii globale, potrivit AFP.
Iată numerele cheie de reținut:
Creștere economică în 2022
China vizează o creștere „de aproximativ 5,5%” în acest an, deoarece a doua cea mai mare economie a lumii se confruntă cu o scădere a activității.
Anul trecut, produsul intern brut (PIB) al gigantului asiatic a crescut cu 8,1% pe parcursul unui an.
Dar această performanță s-a datorat în mare măsură efectului de recuperare față de 2020, când activitatea fusese paralizată de Covid.
Cu toate acestea, creșterea și-a pierdut avântul în cursul anului (+18,3% în primul trimestru din 2021 față de 4% în ultimul).
Obiectivul de „aproximativ 5,5%” ar fi pentru China cea mai slabă rată de la începutul anilor 1990, excluzând perioada Covid (+2,3% în 2020).
Ocuparea forței de muncă și șomaj
Beijingul și-a propus să creeze aproximativ 11 milioane de locuri de muncă în acest an, o cifră în scădere față de 2021 (12,69 milioane).
Acest criteriu nu oferă nicio informație cu privire la numărul de locuri de muncă distruse din cauza crizei de sănătate.
China se așteaptă, de asemenea, la o creștere a ratei șomajului în acest an. Dar „nu va depăși 5,5%”, a asigurat Li Keqiang.
Această cifră este mai mare decât anul trecut (5,1%), dar mai mică decât maximul istoric de 6,2% din februarie 2020, la apogeul epidemiei.
Și aici, această cifră prezintă o imagine incompletă a situației: în China, șomajul este calculat doar pentru locuitorii din mediul urban.
Deficitul și inflația
În plină redresare post-Covid, China și-a mărit deficitul bugetar la 3,2% din PIB.
În 2022, acest raport va fi redus la aproximativ 2,8%. Această cifră este identică cu cea din 2019, înainte de pandemie
În ceea ce privește inflația, obiectivul este stabilit la 3% față de 0,9% anul trecut, pe fondul creșterii prețurilor mondiale la materiile prime.
Măsuri de sprijin
Confruntat cu declinul creșterii sale, Beijingul intenționează să sprijine IMM-urile și antreprenorii auto, principalele sale surse de locuri de muncă.
Măsurile fiscale și reducerile de taxe în 2022 sunt estimate la 2,5 trilioane de yuani (361,8 miliarde de euro).
Rambursările de TVA vor reprezenta 1.500 de miliarde de yuani (217,1 miliarde de euro), care „vor merge direct către companii”, a salutat Li Keqiang.
Apărare
Într-un context de tensiune globală reaprinsă de invazia rusă a Ucrainei, precum și de rivalitatea sa tradițională cu Taiwan și cu cei care se învecinează cu Marea Chinei de Sud, Beijingul a anunțat o creștere a cheltuielilor sale militare.
China își va mări bugetul militar cu 7,1% în acest an, a anunțat Ministerul de Finanțe.
Acest procent este în creștere față de anul trecut (6,8%).
Cu acest plic de 1,450 miliarde de yuani (230 de miliarde de dolari), China are al doilea cel mai mare buget de apărare din lume, după Statele Unite.
Creșterea cheltuielilor militare chineze este semnificativ mai mare decât creșterea PIB-ului estimat.