Sari direct la conținut

Principalele schimbări la e-TVA, adoptate de Guvern. Punctul de amendă, menținut la 165 de lei

HotNews.ro
Contabilii stau stresati zilele astea, Foto: DreamsTime
Contabilii stau stresati zilele astea, Foto: DreamsTime

Guvernul a aprobat vineri prin ordonanță de urgență mai multe modificări în privința e-TVA pentru a răspunde solicitărilor venite din partea mediului privat. Una dintre acestea prevede că, până la 1 ianuarie 2025, nu se vor aplica sancțiuni pentru netransmiterea răspunsului la “Notificarea de conformare RO e-TVA” în cazul în care sunt neconcordanțe între datele încărcate în sistem de operatorii economici și cele deținute de instituțiile statului.

Pentru protejarea puterii de cumpărarea a angajaților încadrați cu salariul minim pe economie, Guvernul a modificat reglementările referitoare la aplicarea deductibilităților pentru acordarea unor beneficii salariale.

Astfel, pentru acordarea facilității fiscale privind neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 300 lei/lună, va fi ajustat plafonul lunar de 4.000 lei reprezentând venit brut realizat din salarii și asimilate salariilor.

Mai exact, vor fi excluse de la calculul acestuia contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024.

Decizia este luată de Guvern în contextul creșterii salariului minim pe economie, începând cu 1 iunie, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei și a stabilirii facilității de neimpozitare a sumei de 300 de lei.

De asemenea, actul normativ stabilește că până la 31 decembrie 2024 punctul de amenda se va menține la cuantumul de 165 de lei.

Ordonanța de urgență include modificări relevante și în privința RO e-TVA, ce răspund solicitărilor venite din partea mediului privat.

Până la 1 ianuarie 2025 nu se vor aplica sancțiuni pentru netransmiterea răspunsului la “Notificarea de conformare RO e-TVA” în cazul în care sunt neconcordanțe între datele încărcate în sistem de operatorii economici și cele deținute de instituțiile statului. Va fi astfel o perioadă tranzitorie de acomodare cu rigorile implementării acestui sistem.

Modificări sunt introduse și în ceea ce privește precompletarea decontului e-TVA. Întrucât până la implementarea completă a sistemul informatic național RO e-SAF-T (Standard Audit File for Tax- Fișierul Standard de Control Fiscal) nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA în cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, termenul de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA în cazul acestor persoane va fi 1 august 2025.

De asemenea, s-a prelungit de la 5 zile la 20 de zile termenul pentru verificarea informațiilor și datelor din decontul precompletat de TVA (RO-eTVA).

Decontul precompletat RO e-TVA este un instrument pentru diminuarea procentului actual de decalaj fiscal al TVA, în conformitate cu țintele din Planul Național de Redresare și Reziliență, creșterea conformării veniturilor la bugetul de stat consolidat, precum și combaterea fraudei și evaziunii fiscale.

Totodată, prin implementarea decontului precompletat de TVA este vizată și digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, prin introducerea de instrumente moderne digitale cu rol în evidențierea și colectarea taxei pe valoarea adăugată.

Sursa foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro