Sari direct la conținut

Principalii importatori asiatici de petrol iranian intentioneaza sa reduca achizitiile cu minim 10% pentru a evita sanctiunile impuse de americani

HotNews.ro

China, India si Japonia intentioneaza sa diminueze achizitiile de petrol din Iran cu cel putin 10%, dupa ce inasprirea sanctiunilor americane impuse autoritatilor de la Teheran a ingreunat relatiile comerciale cu statul iranian, al doilea producator al OPEC dupa Arabia Saudita, informeaza Reuters. Statele Unite sustin ca vor pedepsi institutiile financiare care au de a face cu banca centrala iraniana, pe unde trec platile pentru achizitiile petroliere, sanctiunea constand in eliminarea tarilor respective de pe piata americana.

Importurile insumate ale celor trei state asiatice reprezinta circa 45% din petrolul exportat de Iran. Reducerile anuntate reprezinta o prima dovada importanta a impactului pe care restrictiile americane l-ar putea avea asupra economiei iraniene, membru al OPEC.

Diminuarea achizitiilor de petrol din Iran se adauga embargoului total pe care Uniunea Europeana intentioneaza sa il puna in aplicare incepand cu 1 iulie cu scopul de a restrictiona fluxul de valuta in republica islamica.

Statele Unite sustin ca vor pedepsi institutiile financiare care au de a face cu banca centrala iraniana, pe unde trec platile pentru achizitiile petroliere. Sanctiunea impusa consta in eliminarea tarilor respective de pe piata americana. Pentru a evita sanctiunea, tarile au optiunea de a reduce semnificativ comertul cu Iranul.

„Mai multe tari ne-au abordat pentru a discuta despre eforturile pe care le fac pentru a reduce achizitiile de titei iranian, eforturi care, prin statut, le-ar ajuta sa evite sanctiunile.[…] Discutam scenarii specifice in functie de tara. Ar fi prematur sa vorbim despre unul din ele la ora actuala”, a declarat un oficial din administratia presedintelui Barack Obama.

Dilema Japoniei

Sanctiunile finanaciare impuse Iranului de catre SUA de la inceputul anului au afectat capacitatea republicii islamice de a importa si de a fi platita pentru exporturile de petrol. UE a decis impunerea embargoului incepand din vara iar guvernul de la Teheran a anuntat ca va stopa vanzarea de petrol catre Marea Britanie si Franta.

Japonia va incheia, in curand, un acord cu SUA cu privire la amploarea reducerii achizitiilor de petrol iranian. Potrivit unor surse citate de publicatia Yomiuri, cele doua parti ar fi convenit asupra unor reduceri de 11%.

Evitarea sanctiunilor americane este esentiala pentru Japonia pentru a-si proteja operatiunile financiare in strainatate insa diminuarea importurilor de petrol s-ar putea dovedi o miscare riscanta.

Dependenta Japoniei de importurile de petrol a crescut dupa cutremurul din 2011 ce a cauzat un tsunami si accidentul de la centrala nucleara Fukushima (rezultand in scoaterea din functiune a numeroase reactoare nucleare).

„Negociem cu Statele Unite si avansam spre o intelegere comuna, insa nu am ajuns inca la o concluzie”, a declarat ministrul japonez al Comertului, Yukio Edano. Comentariile sale au fost reluate de ministrul de Externe Koichiro Gemba.

Taierile previzionate de China si India

India este al doilea cel mai mare importator de petrol iranian, dupa China, achizitionand circa 370.000 de barili pe zi (12% din necesarul de petrol al Indiei).

Potrivit unei surse citate de Reuters, guvernul de la New Delhi le-a transmis rafinariilor ca ar trebui sa isi diminueze importurile de titei iranian cu 10-15% pana in martie 2013. O alta sursa a indicat, de asemenea, ca este vorba de taieri semnificative.

India a declarat anterior ca nu va incerca sa obtina o derogare de la sanctiunile impuse de SUA si ca intentioneaza sa isi mentina importurile de petrol din Iran. In aceste circumstante, reactia actuala ar putea fi un semnal ca afacerile cu Iranul au devenit incerte.

Rafinariile indiene au inceput sa foloseasca, in 2011, banca turca de stat Halkbank pentru platile in euro catre Iran. In conditiile in care Turcia incearca sa intre in UE iar Uniunea va impune embargoul complet in iulie, este greu de precizat daca ruta de plata va mai ramane deschisa.

Desi a respins ideea sanctiunilor americane, China a facut deja reduceri importante ale importului de titei iranian ca urmare a negocierilor cu Teheranul asupra conditiilor si tarifelor pentru livrarile din 2012. In ultimii ani, China a crescut importul de petrol iranian cu 30%.

Compania chineza Unipec, parte a grupului Sinopec, intentioneaza sa diminueze importurile de petrol din Iran cu 10%-20%, sustine un director din industria de profil familiarizat cu procesul de negociere. China a redus deja achizitiile de petrol iranian, in primul trimestru al 2012. Negocierile pentru contractele pe intregul an continua.

Pe de alta parte, compania Zhuhai Zhenrong si un alt importator mai mic de petrol iranian, Chinaoil, isi vor mentine nivelul de achizitii in 2012, in comparatie cu 2011, astfel incat Unipec va suporta taierile.

In ianuarie, Washington, a impus sanctiuni asupra companiei Zhenrong pe motiv ca si-a continuat relatiile cu Iranul. Miscarea pare sa fi trimis un semnal companiilor chineze prezente pe piata americana.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro