Pro sau Contra Detunistan? (de Traian Ungureanu)
Ati remarcat. Parlamentarii au ridicat pragul la furtul protejat prin lege: 10 milioane de euro. Piara considerentele legale!
Valoarea economica a acestor date e mult mai insemnata. Ea semnaleaza meritele unei lumi parlamentare care a uimit bursele, marindu-si fabulos cifra de afaceri. S-a nascut un concept nou: capitalism parlamentar penal. Piara si considerentele economice! Mai importanta e valoarea istorica. Ea semnaleaza deplasarea Romaniei, de la stadiul de republica de suti la rangul de stat mafiot.
De la Smanglonia la Detunistan. Restul noutatilor preelectorale e de gasit in autosondajul amplu pe care parlamentarii si l-au aplicat constant. Rezultatele spun ca partidele n-au incredere in electorat, altfel nu l-ar fi tinut la distanta, timp de trei ani. In sistemul actual, parlamentarii isi aleg electoratul. Dumneavoastra nu faceti decit sa fiti de acord. Cu ei si cu lista.
Iar daca nu sinteti de acord, n-are importanta: voturile se redistribuie si ne-alesii dumneavoastra se strecoara in Parlament prin chepenguri procedurale. Acelasi autosondaj mai spune ca parlamentarii nu au incredere in Justitie si, prin urmare, au stabilit ca primele doua pericole la adresa Detunistanului sint Statele Unite si Uniunea Europeana. Sarcini: defaimarea.
Se ocupa: Olteanu si Chiuariu. Termen: permanent. In acest stat veti vota duminica. Pro sau contra?
Referendumul si europenele sint despre acelasi lucru: justitie si iar justitie. In aparenta, duminica ne-am putea procopsi cu un nou sistem de vot si cu o seama de partide cistigatoare. Corect si inexact.
Votul uninominal propus de presedintele Basescu si votul impotriva delincventei parlamentare fortat de insisi delincventii parlamentari pot provoca, in extremis, ceva infinit mai insemnat: supravietuirea justitiei, refacerea increderii in corectitudinea generala a sistemului politic, blocarea declinului national care ameninta sa atinga punctul ireversibil. Cum anume?
Referendumul e o poveste simpla. Un sistem electoral schimbat si simplificat va taia liniile de aprovizionare ale nomenclaturii parlamentare. Scutul procedural sub care s-au incheiat atitea faradelegi, de la chiriile furate la miile de ani de puscarie lasati neocupati, se va micsora sau va disparea.
Prima sarcina a unui parlament trecut prin filtrul uninominal va fi supravegherea legilor si distrugerea prevederilor care au facut din justitie proteza inarmata a infractorilor de stat. Asadar, nu schimbam sistemul de vot pentru ca ne-am plictisit de formula veche si iesim la shopping electoral. Il schimbam sub presiunea unei urgente istorice. La fel, alegerile europene.
Ele nu sint nimic altceva decit sansa de a stabili o alianta intre electorat si Europa. Lumea politica s-a interpus si a creat un sistem care se hraneste cu bani si legislatie europeana, dar aplica in interior un regulament feudal. Astea pot intrerupe alegerile europene. Adevarat, majoritatea candidatilor sint improvizati, dar pozitia trebuie cucerita.
Cu timpul, efectivele vor fi improspatate si intarite. Pentru asta merita sa mergeti duminica la vot, cetateni fara voie ai Detunistanului!