Sari direct la conținut

Proba de proiecte – viteza la Ministerul Culturii: posibilii beneficiari de finantare au 5 zile sa depuna un proiect si alte 3 zile sa-l realizeze UPDATE: Cum explica Ministerul situatia

HotNews.ro
Proba de proiecte – viteza la Ministerul Culturii: posibilii beneficiari
 de finantare au 5 zile sa depuna un proiect si alte 3 zile sa-l 
realizeze UPDATE: Cum explica Ministerul situatia

Ministerul Culturii a anuntat vineri pe site o finantare de 200.000 lei pentru proiecte dedicate Zilei Culturii Nationale, in anul 2017. Termenul limita de depunere a proiectelor este miercuri, 11 ianuarie, practic 5 zile, iar ziua Culturii Nationale este pe 15 ianuarie, dupa 3 zile. Pe langa termenul foarte scurt dat pentru a face si a depune un proiect, pe site nu sunt oferite detalii despre cine poate aplica pentru a obtine finantare, pentru ce fel de proiecte, care sunt criteriile de selectie, ce trebuie sa contina solicitarea de finantare.

In plus, castigatorii vor avea doar 3 zile sa faca proiectele, un termen imposibil pentru cineva care nu are deja pregatit un astfel de proiect.

HotNews.ro a incercat sa ia legatura cu ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, pentru a explica situatia, insa acesta nu a putut fi contactat telefonic. Am sunat si la Minister, am trimis o solicitare, insa pana la ora publicarii acestui material nu am primit un raspuns.

„Avand in vedere prevederile Art. 2, alin. (1) din Legea nr. 238/2010 privind declararea zilei de 15 ianuarie Ziua Culturii Nationale, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale aloca suma de 200.000 lei pentru sprijinirea derularii proiectelor si actiunilor culturale dedicate Zilei Culturii Nationale, in anul 2017. Solicitarile se depun la Registratura Ministerului Culturii, din Bd. Unirii Nr. 22, Sector 3, Bucuresti, cu mentiunea „Proiect Ziua Culturii Nationale 2017″ sau in format electronic la adresa de e-mail: cabinet.ministru@cultura.ro pana la data de 11 ianuarie 2017”, sunt singurele date publicate pe site-ul Ministerului Culturii.

Si anul trecut Ministerull Culturii a oferit finantare pentru astfel de proiecte, insa lucrurile s-au facut altfel.

Anuntul a fost lansat la jumatatea lunii decembrie 2015, iar cei interesanti puteau sa depuna proiectele pana pe 31 decembrie 2015. Suma disponibila a fost 120.000 lei. Informatiile legate de sesiunea de finantare se gaseau pe site-ul ministerului Culturii. Castigatorii au fost anuntati pe 8 ianuarie 2016, potrivit Mediafax.

Proiectele castigatoare au fost: „Lansarea Anului Cultural „Martha Bibescu 130”, semnat de Asociatia Istoria Artei, finantat cu suma de 20.000 lei, „Intre reusita si incercare. Respingere si apropiere in cultura nationala”, de Atelier 35, care a primit cu 19.050 de lei, „Terapie sociala prin teatru contemporan”, de Asociatia Teatru 3G, cu 18.000 de lei, „Monumente Uitate: Castele si conace revitalizate”, de Asociatia ARCHE, cu 19.875 de lei, si spectacolul de teatru in spatii neconventionale „Romania 2050”, de Asociatia Teatrul.ro, cu 10.000 de lei

In 2010, Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege, initiat de aproximativ 50 de parlamentari, prin care ziua de nastere a poetului Mihai Eminescu – 15 ianuarie – a devenit Ziua Culturii Nationale. Astfel, institutiile publice si nu doar acestea organizeaza evenimente culturale si artistice pentru a sarbatori aceasta zi.

…..

UPDATE Intr-un comunicat de presa emis luni, reprezentantii Ministerului Culturii au explicat ca S-a ajuns in aceasta situatie deoarece, la momentul preluarii mandatului, noua conducere a Ministerului Culturii a constatat lipsa oricaror proiecte sau evenimente prin care sa fie celebrata Ziua Culturii Nationale.

„Ziua Culturii Nationale reprezinta un eveniment important, ce nu poate fi ignorat sau tratat cu indiferenta. Astfel, in data de 6 ianuarie 2017, la aproximativ 36 de ore de la investirea Guvernului si avand la dispozitie un timp foarte scurt, s-a hotarat alocarea sumei de 200 000 de lei pentru finantarea unor proiecte dedicate acestui eveniment. S-a ajuns in aceasta situatie deoarece, la momentul preluarii mandatului, noua conducere a Ministerului Culturii a constatat lipsa oricaror proiecte sau evenimente prin care sa fie celebrata Ziua Culturii Nationale”, se arata intr-un comunicat emis de Ministerul Culturii.

Reprezentantii institutiei spun ca au luart decizia de a da intai anuntul, apoi sa publice metodologia pentru finantarea proiectelor pentru a le da mai mult timp concurentilor sa pregateasca proiectele.

„Decizia publicarii anuntului, fara alte detalii cu privire la criteriile de eligibilitate si selectie a proiectelor, a fost luata pentru ca cei interesati sa aiba mai mult timp la dispozitie pentru pregatirea unor astfel de proiecte, urmand ca restul detaliilor sa fie publicate luni, 9 ianuarie 2017 si, de asemenea, in aceasta perioada (6-9 ianuarie 2017) sa fie realizate normele de eligibilitate si selectie a proiectelor. O alta varianta luata in calcul a fost publicarea anuntului complet luni, 9 ianuarie 2017, ceea ce ar fi insemnat ca cei interesati de o astfel de finantare sa aiba la dispozitie doar 2 zile pentru a depune proiectele, o sarcina imposibila. In acest context, cele aproape trei zile in plus, respectiv vineri, sambata si duminica, pot fi decisive in vederea conturarii unor proiecte de catre operatorii culturali, iar luni, 9 ianuarie 2017, celor interesati sa li se comunice criteriile necesare a fi indeplinite, si sa se adapteze proiectele in functie de acestea”, se mai arata in comunicat.

Intregul proces prin care vor fi selectate si finantate proiectele dedicate Zilei Culturii Nationale va fi unul corect si transparent, dau asigurari reprezentantii Ministerului Culturii.

Normele metodologice privind finantarea nerambursabila a proiectelor culturale organizate cu prilejul Zilei Culturii Nationale, precum si celelalte documente de interes, pot fi gasite aici: http://www.cultura.ro/anunt-public

Ce spun normele privind finantarea nerambursabila a proiectelor culturale organizate cu prilejul Zilei Culturii Nationale:

– Valoarea maxima a finantarii pe proiect, acordata de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, nu poate depasi suma de 25.000 lei.

– Acordarea finantarii nerambursabile este conditionata de contributia solicitantului din surse proprii sau atrase, care trebuie sa fie de minimum 10% la valoarea proiectului si care urmeaza a fi dovedita prin documente justificative (contracte, facturi si documente de plata) cu ocazia decontului.

Criterii de eligibilitate

Criterii de eligibilitate referitoare la solicitanti

3.1.1. Poate depune proiecte in cadrul acestui Program orice persoana juridica de drept public sau privat, fara scop patrimonial, romana, autorizata, respectiv infiintata in conditiile legii romane, care potrivit actelor constitutive, desfasoara programe, proiecte si activitati culturale.

3.1.2. Nu au dreptul sa participe in cadrul acestui Program sau sa primeasca cofinantare nerambursabila de la Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, solicitantii aflati in urmatoarele situatii:

a) sunt in incapacitate de plata;

b) au platile/conturile blocate conform unei hotarari judecatoresti definitive;

c) au incalcat prevederile unui alt contract finantat din fonduri publice;

d) sunt vinovati de declaratii false cu privire la situatia economica;

e) au restante catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor sociale de sanatate, bugetele locale sau fondurile speciale;

3.2 Criterii de eligibilitate referitoare la proiect

Pentru a fi eligibil dosarul trebuie sa contina cumulativ urmatoarele documentele:

I. Documente originale:

– Cererea de finantare nerambursabila pentru oferte culturale (se completeaza prin descarcarea sau accesarea formularului tipizat de pe site-ul oficial al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale) (Anexa 1 la prezentele Norme);

II. Documente in copie, cu mentiunea „conform cu originalul” si cu semnatura beneficiarului pe fiecare pagina:

– Hotararea judecatoreasca de infiintare/autorizare, definitiva si irevocabila, care sa ateste personalitatea juridica, unde este cazul, cu toate modificarile si completarile ulterioare (in cazul institutiilor publice, actul normativ de infiintare);

– Act constitutiv, statut si acte doveditoare ale sediului si patrimoniului initial ale solicitantului, precum si actele aditionale, dupa caz;

– Certificat de inscriere in Registrul asociatiilor si fundatiilor (unde este cazul, in conformitate cu legislatia in vigoare)

– Certificat de inregistrare fiscala;

Selectarea ofertelor

Criterii privind solicitantii:

a) persoana juridica si/sau Persoana fizica autorizata are o structura organizatorica ce ii permite implementarea unui program/ proiect/ actiune culturala de anvergura;

b) persoana juridica este capabila sa gestioneze fonduri publice conform prevederilor legale;

c) persoana juridica dispune de personal calificat in numar suficient de mare pentru a derula programul/ proiectul/ actiunea cultural(a) atribuit(a);

d) persoana juridica a demonstrat ca are viziune manageriala pe termen lung, poseda spirit de initiativa si originalitate/ creativitate si este capabila sa asigure programelor/ proiectelor/ actiunilor derulate o calitate cultural-artistica deosebita si o vizibilitate semnificativa la nivel regional/ national;

e) persoana juridica are un statut profesional care certifica impactul programului/ proiectului/ actiunii desfasurate asupra unui public larg, dupa caz, sau are statut de utilitate publica, dobandit in conditiile legii.

Criterii privind programele/ proiectele/ actiunile culturale dedicate sarbatoririi Zilei Culturii Nationale:

a) sunt de anvergura locala/ regionala/ nationala;

b) raspund unor necesitati culturale bine definite, avand drept scop promovarea si sustinerea valorilor culturale nationale, in contextul sarbatoririi Zilei Culturii Nationale;

c) se adreseaza unui public larg si au vizibilitate foarte buna in plan cultural, social si media;

d) asigura continuitate si posibilitate de dezvoltare unor valori, creatii si expresii artistice de valoare nationala;

e) au un public tinta bine definit;

f) cadrul programului oficial al programului/ proiectului/ actiunii culturale sunt invitate sa participe personalitati nationale si/ sau internationale;

g) derularea programului/ proiectului/ actiunii culturale contribuie la intarirea legaturilor profesionale de breasla;

h) prin desfasurarea programului/ proiectului/ actiunii culturale si impactul pe care il are in mediul cultural, sunt favorizate dialogul si colaborarea, pe termen lung, intre profesionistii apartinand mai multor domenii culturale.

Selectia se face de catre specialisti din cadrul Directiei Cultura Scrisa si Creatie Contemporana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro