Sari direct la conținut

Procesul lui George Copos in dosarul Loteria, amanat cu o luna

HotNews.ro

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis amanarea pana in 8 octombrie dosarul Loteria, in care este judecat fostul vicepremier George Copos, alaturi de patru persoane, pentru un prejudiciu de peste un milion de euro adus statului. Instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie hotarase, in urma cu sapte luni, trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala.

Intre timp, Inalta Curte de Casatie si Justitie a primit motivarea Curtii Constitutionale care recunoaste competenta Directiei Nationale Anticoruptie de a ancheta infractiunile de evaziune fiscala cu prejudiciu mai mare de un milion de euro.

Procesul a fost amanat miercuri deoarece unul dintre inculpati a fost citat la o veche adresa.

George Copos a fost trimis in judecata alaturi de Roza Gilio Giuzepe si Ratiu Stelian Ioan pentru evaziune fiscala, in timp ce fostul presedinte al Loteriei Nationale, Cristea Nicolae si Rogoveanu Gabriel sunt inculpati pentru complicitate la evaziune fiscala.

Din probele administrate, a reiesit ca in perioada iulie – decembrie 2004, Copos – in calitate de asociat si presedinte al CA al Ana Electronic – impreuna cu Roza Gilio Giuzepe si cu sprijinul lui Cristea Nicolae si Rogoveanu Gabriel, agent imobiliar la SC Euroest Invest, s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale, aducand bugetului de stat un prejudiciu de 39,4 miliarde lei (peste 1 milion de euro).

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari in procesul de vanzare – cumparare, inculpatii au ascuns sursa impozabila cu ocazia vanzarii unui asa zis „pachet” de 38 spatii comerciale, proprietate SC Ana Electronic SA catre Compania Nationala « Loteria Romana” (CNLR).

Acelasi mecanism a fost folosit si la achizitia de catre CNLR a spatiului comercial din Cluj Napoca de la societatea Transilvania Oil.

Conform DNA, in cazul in care vanzarea, respectiv cumpararea celor 38 de spatii comerciale s-ar fi derulat in mod direct intre ANA Electronic SA si Loteria Romana, compania ANA ar fi datorat un impozit pe profit in cuantum de 25% aferent unor venituri de 211,4 miliarde lei si nu aferent veniturilor inregistrate de SC ANA in urma vanzarilor fictive catre interpusi, in suma totala de numai 53, 6 miliarde lei (de aproape patru ori mai mica).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro