Procurorii nu au infirmat punerea sub urmarire penala a lui Iliescu
Procurorii Parchetului General nu au infirmat urmarirea penala in dosarul in care Ion Iliescu este acuzat pentru mortii din timpul mineriadei. Surse din Parchet sustin ca Laura Codruta Kovesi nu va lua nici o decizie in cursul zilei de astazi si ca, in general, nu sint motive pentru infirmarea urmaririi penale, cu toate ca doi dintre procurorii de caz recomanda infirmarea.
Ioan Neagu, avocatul lui Iliescu, a depus o plingere in care invoca deficiente procedurale, cea mai importanta fiind aceea ca in dosar nu ar exista declaratia clientului sau. Cel care s-a ocupat de dosar inainte de declinare, generalul magistrat Dan Voinea, sustine ca Ion Iliescu a aminat in mai multe rinduri, sfatuit de avocatii sai, sa dea o declaratie, fapt ce apare consemnat in procesele verbale existente in dosar.
Ioan Neagu a facut plingere impotriva solutiei de urmarire penala data de generalul Dan Voinea, imediat dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca procurorii militari nu pot ancheta civili. Dosarul in care Iliescu era acuzat de mortii din timpul mineriadei din 13-15 iunie a fost disjuns si trimis catre Parchetul General, la sectia condusa de Marius Iacob.
In plingere se invoca faptul ca la dosar nu ar exista o declaratie data de Ion Iliescu si nici un refuz scris al acestuia, plus o serie de alte vicii de procedura. Ion Iliescu a fost insa chemat in repetate rinduri la audieri, unde venea insotit de cite trei avocati, care l-au sfatuit sa nu dea declaratii, invocind diferite pretexte. Cu aceste ocazii s-au incheiat mai multe procese verbale, in este mentionat faptul ca lui Iliescu i s-au adus la cunostinta invinuirile si ca acesta amina sa dea o declaratie. Cum fostul sef al statului a tras de timp cit a putut, Dan Voinea nu a mai apucat sa ii ia o declaratie sau sa-i consemneze in refuzul, dosarul fiindu-i luat.
Acest lucru nu constituie insa un motiv de infirmare a urmaririi penale, spun surse din Parchetul general. Procurorii civili, care trebuie sa continue ancheta in acest dosar, il pot oricind chema pe Ion Iliescu la audieri si sa-i ceara o declaratie.De altfel, in luna septembrie, chiar Marius Iacob, seful Sectiei de urmarire penala si criminalistica, declara ca ” va trebui sa-l audiem pe fostul presedinte, pentru ca in dosar nu exista nicio declaratie luata de procurorii militari care sa fie legata de acuzatiile aduse in rechizitoriul prin care partea referitoare la faptele acestuia a fost declinat la noi”. Ion Iliescu nu a fost insa audiat pina la aceasta data nici de procurorii civili.
Plingerea facuta de Ion Iliescu a fost adresata procurorului general, Laura Codruta Kovesi, si, potrivit procedurii, aceasta a ajuns la procurorii de caz, Iuliu Molcut si Gheorghe Stan, care in 1992 lucrau la Parchetul Tribunalului Bucuresti. Surse din Pachet afirma ca acestia ar fi recomandat infirmarea urmaririi penale, dar Marius Iacob, cel care trebuie sa avizeze raportul, nu ar fi de acord. Decizia finala ii apartine procurorului general, Laura Codruta Kovesi.