Procurorul Daniel Horodniceanu a scăpat definitiv de orice sancțiune pentru scandalul făcut polițiștilor care l-au oprit în trafic
Procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și fost șef al DIICOT, a scăpat fără nicio sancțiune după scandalul cu polițiștii care anul trecut l-au oprit în trafic. Decizia a fost luată luni de instanța supremă și este definitivă.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, luni, în cazul recursului formulat de Inspecţia Judiciară împotriva deciziei Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care l-a iertat pe vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Daniel Horodniceanu, după scandalul cu polițiștii care anul trecut l-au oprit în trafic.
Decizia luată luni de instanța supremă în cazul procurorului Daniel Horodniceanu:
- „Respinge, în unanimitate, cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene formulată de către Daniel Horodniceanu.
- Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspecția Judiciară împotriva hotărârii din 8 noiembrie 2023 pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.
- Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Daniel Horodniceanu împotriva încheierii din 11 octombrie 2023 pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în acelaşi dosar.
- Hotărârea este definitivă.
- Cu majoritate, instanța supremă a admis recursul declarat de procurorul Horodniceanu împotriva considerentelor hotărârii din 8 noiembrie 2023 pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.
- Înlătură din cuprinsul deciziei considerentele privind respingerea acţiunii disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară, pentru abaterea disciplinară prevăzute de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi le înlocuieşte cu propriile considerente. Menţine soluţia din dispozitivul hotărârii atacate.
- Respinge cererea lui Horodniceanu privind plata cheltuielilor de judecată.
- Decizia, care este definitivă, a fost luată cu opinia separată a judecătorilor Cristinel Grosu şi Mădălina- Elena Vladu – Crevon, în sensul: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin împotriva considerentelor hotărârii din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.
În 8 noiembrie 2023, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a respins acţiunea exercitată de Inspecţia Judiciară privindu-l pe Daniel Horodniceanu. Decizia a fost contestată de Inspecţia Judiciară.
În data de 27 iunie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorul Daniel Horodniceanu pentru săvârşirea unor abateri disciplinare.
Inspectorii judiciari au reţinut ca abatere disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea 303/2022 raportat la art. 104 din Legea 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare, comportamentul procurorului, care, fiind oprit în trafic de agenţi de poliţie, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziţie umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat.
De asemenea, inspectorii au reţinut că procurorul, în cadrul interacţiunii cu agenţii de poliţie, şi-a declinat şi afirmat repetat calitatea, a ameninţat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenţilor de poliţie, sugerând că ar avea relaţii sau influenţă cu scopul de a primi un tratament favorabil şi de a-şi rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toţi cetăţenii, ceea ce constituie abatere disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea 303/2022.
VIDEO „Dar de ce nu mă cunoaşteţi oare?”
Daniel Horodniceanu a fost oprit în trafic de poliţiştii dintr-o comună din judeţul Iaşi pe motiv că a depășit viteza legală și pentru că nu ar fi semnalizat că intenţionează să facă o depăşire.
Într-o înregistrare video distribuită în spaţiul public, se vede că Daniel Horodniceanu este vizibil deranjat că a fost oprit în trafic, el întrebându-l pe unul dintre poliţişti dacă ştiu că este „procurorul şef Horodniceanu de la Crimă Organizată”. Poliţistul a spus că nu îl cunoaşte, Horodniceanu întrebându-l: „Dar de ce nu mă cunoaşteţi oare?”.
Horodniceanu fusese oprit pe un drum din judeţul Iaşi pentru că făcuse o depăşire fără a semnaliza corespunzător şi pentru că rula cu o viteză mai mare decât cea legală. Poliţistul i-a spus că nu îl amendează, ci doar i-a solicitat actele şi că a dorit să îi atragă atenţia privind greşelile comise în trafic.
„Am să vorbesc cu şeful IPJ”, l-a avertizat Daniel Horodniceanu pe poliţist. De asemenea, Horodniceanu a spus că este procuror de 25 de ani şi că este cunoscut de toţi poliţiştii din judeţul Iaşi.
Totodată, Daniel Horodniceanu i-a amintit agentului de poliţie că în 2016 a vorbit cu fostul ministru Gabriel Oprea pentru ca poliţiştii să primească 15% în plus la salariu.
Dialogul integral între Horodniceanu și polițistul care l-a oprit:
- „Daniel Horodniceanu: De ce m-ați oprit în acest moment?
- Polițist: Pentru că ne-ați depășit…
- Daniel Horodniceanu: Și nu am voie să vă depășesc sau ce?
- Polițist: Există o limită de viteză de 50 km/h, iar noi circulam deja cu 70 km/h.
- Daniel Horodniceanu: Aveți un radar? V-am spus cine sunt.
- Polițist: Cine sunteți?
- Daniel Horodniceanu: Sunt procuror-șef Horodniceanu de la Crima Organizată. Nu mă cunoașteți?
- Polițist: Vă rog să-mi prezentați documentele.
- Daniel Horodniceanu: Dar de ce nu mă cunoașteți? Dar de unde sunteți dumneavoastră? Din Vaslui sau din Iași?
- Polițist: Sunt agent David din cadrul Secției 1 Poliție Rurală.
- Daniel Horodniceanu: Din Iași?
- Polițist: Da, vă rog să-mi dați documentele dvs.!
- Daniel Horodniceanu: O să vă prezint legitimația mea de procuror. Dar vă mai întreb o dată, de ce m-ați oprit?
- Polițist: În primul rând, așa cum v-am spus și anterior, ne-ați depășit…
- Daniel Horodniceanu: Și?
- Daniel Horodniceanu: Terminați cu prostiile astea! Nu știți cu cine vorbiți. Ce faceți dumneavoastră la această oră? Faceți patrulă pe strada principală dintr-un sat? Am să vorbesc cu șeful IPJ-ului.
- Polițist: În ultimele două săptămâni, au avut loc mai mult de 6 cazuri de furturi de animale în zonă. Din acest motiv…
- Daniel Horodniceanu: Pe strada principală? Dumneavoastră căutați hoții pe câmp. Trebuie să vă învăț eu cum să vă faceți treaba sau ce?
- Polițist: Nu sunteți în măsură…
- Daniel Horodniceanu: Sunt într-o foarte mare măsură, sunt procuror de 25 de ani. De când ești polițist dumneata? Eu sunt în măsură să fac orice! Din cauza mea dumneavoastră aveți un 15% la salariu. Adică, în favoarea dumneavoastră. Eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 și dumneavoastră ați primit 15%. Eram 100% convins că dacă vă depășesc mă opriți.
- Polițist: Dacă ați pus un semnal…
- Daniel Horodniceanu: Eu cunosc poliția și mai ales poliția asta care vine din spate așa. Știți ce mă miră? Faptul că spuneți că nu mă cunoașteți. Pe mine mă cunoaște toată poliția din județ”.
Reacția fostului șef al DIICOT
Horodniceanu a reacționat la apariția imaginilor spunând că a fost vorba despre „o scenetă bine pusă la punct” și că cei doi polițiști „pretindeau că nu ne cunoaștem” ca „să mă provoace”.
- „La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un polițist la datorie, care rezistă presiunilor încercate de un procuror, oprit în trafic în mod corect. În realitate, lucrurile stau în alt mod: am fost oprit în trafic la ora 1.30, noaptea, de un echipaj al poliției rurale, fără a încălca vreo normă Rutieră.
- Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi polițiști care mă cunoșteau. Astăzi am aflat că această scenetă a fost și filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, și nu cu body-cam. Imaginile sunt însă prelucrate, filmul având și alte pasaje, tăiate, însă. (…)
- Faptul că pretindeau că nu ne cunoaștem a fost de natură să mă provoace, odată în plus, și să reacționez astfel. Realizez că m-am aflat într-o situație provocată, dar ce este regretabil și îmi reproșez acest lucru, este că nu am rezistat provocării și, pe acest fond emoțional, probabil și combinat cu unele probleme personale, am reacționat în acest mod, care nu mă caracterizează”, a afirmat Horodniceanu.