Sari direct la conținut

Prodi: „500.000 de imigranti romani veniti in Italia in 2007 – o exagerare”

HotNews.ro

Premierul italian Romano Prodi afirma, intr-un interviu acordat Financial Times, ca Europa a subestimat cu mult proportia afluxului de imigranti din Romania dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, dar considera ca cifra de 500.000 de imigranti romani despre care se spune ca ar fi venit anul acesta in Italia reprezinta, totusi, o „exagerare”.

„Numeric, imigratia a fost peste asteptari. Nimeni nu se astepta la un aflux de imigranti din Romania. Este un fenomen care trebuie studiat profund. Un fenomen care este insotit, de asemenea, de un aflux de cetateni din Moldova si Ucraina in Romania”, a remarcat Romano Prodi.

Potrivit Financial Times, un raport al organizatiilor catolice de caritate Caritas si Migrantes estima ca in Italia sunt aproape 3,7 milioane de cetateni straini, reprezentand 6,2% din totalul populatiei. Romanii ar constitui cel mai numeros grup de imigranti, cu o comunitate estimata la 556.000 de persoane.

Cu toate ca ministrul italian de Interne, Giuliano Amato, vorbea despre 500.000 de imigranti romani care ar fi venit in Italia dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, Romano Prodi a admis faptul ca nu se cunoaste cu exactitate numarul acestora.

„Nimeni nu stie cu exactitate. Dar cred ca o jumatate de milion este o exagerare”, a afirmat premierul italian.

Ultimele estimari oficiale privind numarul imigrantilor romani din Italia dateaza de la sfarsitul anului trecut. La 31 decembrie 2006, erau 342.000 de rezidenti romani si fusesera emise 278.582 de permise de sedere.

Seful Guvernului de la Roma apara, in interviul acordat Financial Times, principiul libertatii de miscare a cetatenilor comunitari si admite faptul ca Italia avea nevoie disperata de forta de munca din strainatate, dar atrage atentia ca directiva europeana care reglementeaza libera circulatie a cetatenilor comunitari – elaborata pe vremea cand insusi oficialul italian era presedintele Comisiei Europene – este inadecvata.

„Directiva nu este, in sine, suficienta pentru scara acestui fenomen. Avem nevoie de cooperare activa. Sunt convins ca fenomenul imigratiei nu este temporar. Demografia o arata foarte clar. In jurul Bologniei am vazut deunazi 8 sau 9 santiere de constructie si nu am vazut niciun italian. Nici macar unul.

La fel, soferii de camioane sunt straini, nu numai romani, majoritatea sunt din Maroc sau Albania”, a aratat premierul italian.

Sustinator ferm al extinderii Uniunii in perioada in care a fost presedintele Comisiei Europene (intre 1999 si 2004), Romano Prodi sustine in continuare ca largirea blocului european a avut efecte pozitive intr-o masura mai mare decat se astepta.

„Nu cred ca extinderea a fost o greseala, pentru ca era opinia impartasita de toate statele Uniunii Europene.

In mod clar, nu a fost o decizie pe termen scurt, ci una istorica si toata lumea stia ce dificil este procesul si cred ca acest proces a fost intr-o masura mai mare pozitiv, privit in ansamblu, decat s-a putut gandi oricine, in termeni de schimbare a institutiilor noilor tari si mai ales in termeni de democratie.

Cred ca rezultatele pe care le-am avut prin extindere sunt unice in lume”, a declarat Romano Prodi.

Intrebat daca decizia unor tari precum Marea Britanie sau Franta de a impune cote pentru muncitorii romani a ingreunat sarcina Italiei de a administra fluxul de imigranti din Romania, Prodi a admis ca acest lucru „este posibil”.

El a precizat insa ca Guvernul italian stabilise anumute cote pentru muncitorii imigranti – numarul acestora ar fi trebuit sa se ridice, in 2007, la 278.000 de persoane care sa lucreze in industrie, constructii sau ingrijire la domiciliu. El a adaugat ca angajatorii italieni au cerut sa vina chiar mai multi muncitori straini si voiau sa fie eliberate cel putin 300.000 de permise de munca.

Prodi a subliniat, in acest context, legaturile economice stranse care se dezvolta intre Italia si Romania, unde mai mult de 22.000 de companii italiene isi desfasoara activitatea, oferind locuri de munca pentru 600.000 de romani.

Romano Prodi mai spune ca nu se teme ca problema imigratiei ar putea ajuta opozitia italiana sa aiba argumente la viitoarele alegeri din Peninsula: „Italia si-a deschis granitele pentru romani cand eu nu eram in guvern. Pe atunci eram presedintele Comisiei Europene”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro