Sari direct la conținut

Programul de guvernare al cabinetului Ungureanu, sectorul MAI: Investitii substantiale la SMURD si aplicarea unor reguli mai stricte privind selectia personalului firmelor private de paza

HotNews.ro

Programul de guvernare al cabinetului Ungureanu, capitolul „Ordine publica si siguranta cetateanului”, prevede operationalizarea a 50 de noi echipaje de prim ajutor medical de urgenta, dotarea serviciilor de urgenta profesioniste cu 200 ambulante de prim-ajutor si 45 ambulante de reanimare in cadrul SMURD. Acelasi document mai mentioneaza si revizuirea legislatiei care reglementeaza activitatea firmelor private de paza in sensul aplicarii unor criterii mai stricte la agajarea personalului. Ministrul de Intrene Traian Igas va fi inlocuit cu democrat-liberalul Gabriel Berca.

  • Vezi in text ce prevede programul de guvernare pentru MAI

CAPITOLUL 21. Ordine publica si siguranta cetateanului Stadiul actual

  • Actiunile demarate in ultimii 3 ani au urmarit cresterea gradului de siguranta pentru cetateni, precum si imbunatatirea mecanismelor de raspuns si gestionare a situatiilor de urgenta. Intensificarea activitatilor specifice de catre Politia Romana pentru cresterea sigurantei stradale si reducerea victimizarii populatiei prin accidente de circulatie a dus la reducerea cu 0,7% a accidentelor grave de circulatie si scaderea cu 14,8% a numarului de persoane decedate in anul 2011.
  • Se promoveaza un nou concept privind realizarea Centrelor Integrate de Coordonare a Interventiei, in prezent fiind in curs de implementare un proiect pilot la nivelul Capitalei. Informatizarea principalelor procese de la nivelul structurilor de ordine publica prin proiecte cu finantare din fonduri structurale a condus la realizarea Sistemului Informatic al Cazierul Judiciar Roman (ROCRIS) si integrarea acestuia cu Sistemul European de informatii cu privire la cazierele judiciare (ECRIS), a Sistemului National de Date Genetice Judiciare – care asigura schimbul automat de date genetice cu tarile semnatare ale Acordului Prum si a Sistemelor informatice de gestiune a fluxurilor informationale privind managementul evenimentelor – SEMIEOP (MAI), SNRI (IGPR), SURE (IGJR), SMISU (IGSU).

Directii de actiune:

  • Cresterea gradului de siguranta publica si intarirea sentimentului de securitate in randul cetatenilor.  
  • Intarirea capacitatii de interventie si actiune impotriva grupurilor infractionale prin dinamizarea activitatilor din sfera combaterii infractionalitatii comise de grupuri organizate, structurate si nestructurate, realizate de efectivele de crima organizata, investigatii criminale si operatiuni speciale
  • Dezvoltarea capacitatii de combatere a fraudelor in cooperare cu celelalte institutii de aplicare a legii prin desfasurarea de activitati comune din sfera combaterii evaziunii fiscale si contrabandei.
  • Cresterea calitatii asistentei medicale de urgenta si descarcerare, imbunatatirea pregatirii personalului precum si investitii in dotare prin: operationalizarea SMURD la intreg teritoriul national, operationalizarea a 50 de noi echipaje de prim ajutor medical de urgenta, dotarea serviciilor de urgenta profesioniste cu 200 ambulante de prim ajutor si 45 ambulante de reankimare, 235 autospeciale de stingere cu apa si spuma, 6 autospeciale de interventie la accidente colective, 16 autospeciale de prima cercetare si evaluare CBRN, 43 autospeciale pentru descarcerari grele si 6 centre de comanda si control, prin Programul Operational Regional, instruirea a 20 piloti care executa misiuni SMURD, cu elicoptere EC 135, la simulatorul de zbor al Politiei Federale Germane din Sankt Augustin, participarea personalului la antrenamentele organizate de Organizatia REGA – Elvetia, in cadrul Proiectului european REGA – SMURD (Air Rescue Project), in activitati de sprijin (siguranta zborului, proceduri, echipare, instrumente de planificare a zborului.
  • Imbunatatirea managemetului situatiilor de criza prin cresterea capabilitatilor structurilor operative, informatizarea proceselor si asigurarea interoperabilitatii sistemelor informatice la nivelul centrelor de conducere.
  • Profesionalizarea personalului incadrat in politia locala.
  • Modificarea legislatiei privind politia locala prin stabilirea unor atributii clare privind ordinea si siguranta cetateanului. Intarirea cooperarii intre politia locala si toate structurile MAI.
  • Revizuirea legislatiei privind statutul si functionarea firmelor private de paza, protectie si transport valori prin instituirea unor reguli mai stricte privind selectia personalului.
  • Definirea in mod clar a atributiilor specifice personalului fiecarei structuri de politie, jandarmerie si politie locala.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro