Sari direct la conținut

Proiect de Hotarare de Guvern privind ajutoare de stat pentru companii industriale: Marii consumatori de energie vor fi exceptati de la plata pana la 85% din certificatele verzi

HotNews.ro

Guvernul pregateste noi masuri pentru marii consumatori de energie, la doar o luna de la adoptarea a doua acte normative care au menirea de a sprijini activitatea acestora. Ministerul Economiei a lansat joi spre dezbatere publica un proiect de Hotarare pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea partiala de la plata certificatelor verzi. Masura se aplica pentru consumatorii industriali, favorizatii fiind cei mai mari. Pentru acestia se va aplica o exceptie de 85%.

Exceptarea se realizeaza diferentiat, in functie de electro intensitatea operatorilor economici:

  • 85% in cazul unei electro intensitati mai mari de 20%
  • 60% in cazul unei electro intensitati de 10-20%
  • 40% in cazul unei electro intensitati de 5-10%.

Vezi detalii in documentele atasate

Autoritatile sustin ca vin cu aceste masuri in conditiile in care la nivelul Comisiei Europene s-a convenit sprijinirea industriei.

„Am elaborat acest proiect de Hotarare la scurt timp dupa ce Comisia Europeana a facut publice noile orientari in domeniu. Mentinerea competitivitatii industriei locale este un angajament asumat de Guvernul Romaniei deoarece activitatea companiilor energointensive are un important impact la nivel socio-economic prin veniturile generate la bugetul de stat si locurile de munca create. Exceptarea de la plata certificatelor verzi se va face pe baza unor criterii clar stabilite. Printre acestea se numara: punerea in aplicare a unor masuri de crestere a eficientei energetice; mentinerea locurilor de munca pe durata schemei; incheierea de parteneriate cu institutiile de invatamant pentru cresterea pregatirii profesionale si atragerea de personal calificat. Este important sa cream conditiile pastrarii activitatii industriei locale si, mai mult, sa avem perspectiva pregatirii fortei de munca calificate”, a declarat Constantin Nita, Ministrul Economiei.

Proiectul de Hotarare are la baza principiile enuntate in documentul elaborat de Comisia Europeana- „Orientari privind ajutoarele pentru mediu si energie pentru perioada 2014-2020”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si se va aplica ulterior aprobarii acesteia de catre Comisia Europeana.

Proiectul de Hotarare este in dezbatere publica timp de zece zile, incepand cu data publicarii pe site-ul Ministerului Economiei, la sectiunea Transparenta decizionala.

Industria energointensiva din Romania asigura circa 20% din consumul final brut de energie.

  • Si alte ajutoare

La presiunile constante ale unor mari consumatori precum Alro, ArcelorMittal si InterAgro, Guvernul Ponta a decis sa adopte mai multe acte normative care sa ajute astfel de companii. Insa, aceste ajutoare sunt date in detrimentul companiilor din domeniul energetic. Astfel, in urma cu o luna, Guvernul a aprobat doua acte normative, o Ordonanta de Urgenta care prevede stabilirea pretului de referinta la gaze naturale- pretul de la 1 ianuarie 2014 (72 lei/MWh, ceea ce inseamna 230 dolari/1000 mc) pentru marii consumatori aflati pe piata libera si o Hotarare care stabileste cota de piata pentru certificatele verzi la nivelul de 11,1% din consumul final brut de energie electrica. In 2014, cota de certificate verzi ar fi trebui sa creasca la 15%, ceea ce ar fi dus la o majorare a facturii totale in medie 1%. Guvernul a decis sa mentinta cota la nivelul de anul trecut, adica la 11,1%. Aceasta masura cu mentinerea cotei avantajeaza cel mai mult marii consumatori.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro