Proiectul de lege care vizeaza trecerea STS la Ministerul Internelor a primit aviz favorabil de Comisia juridica a Camerei
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil luni propunerea legislativa pentru modificare Legii nr 92/1996 privind organizarea si functionarea STS, proiect initiat de guvern care prevede trecerea Serviciului de Telecomunicatii Speciale in subordinea Ministerului Internelor. Comisia nu a avut un aviz de de la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), iar surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca procesul legislativ va fi urmat fara a se mai astepta acest aviz al CSAT.
- Proiectul USL, care a cerut dezbaterea in regim de urgenta, trebuie sa treaca si prin Comisia pentru aparare si Comisia pentru administratie publica din Camera Deputatilor, dar voturile au fost aminate pentru saptamana viitoare. Aminarea a fost ceruta de PNL, care au spus ca trebuie clarificata situatia de la Ministerul Internelor.
Potrivit proiectului de lege, initiat de USL, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) se reorganizeaza ca Departament de Telecomunicatii Speciale in cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), fiind o structura cu personalitate juridica, ce va fi condusa de un secretar de stat, ajutat de trei subsecretari de stat numiti si eliberati din functie prin decizie a prim-ministrului, arata Agerpres.
In proiectul care vizeaza modificarea Legii 92/1996 privind organizarea si functionarea STS, a OUG 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Interne, precum si a altor acte normative se arata ca la data intrarii in vigoare a acestei legi MAI preia de la STS patrimoniul, bugetul, personalul si posturile aferente.
„MAI se substituie in toate drepturile si obligatiile decurgand din toate actele normative, contractele, conventiile, intelegerile, protocoalele, memorandumurile si acordurile in care STS este parte, inclusiv in litigiile aferente acestuia”, se mai precizeaza in proiect.
In ceea ce priveste structura generala a Departamentului de Telecomunicatii Speciale, atributiile componentelor sale functionale, efectivele si resursele in timp de pace si in timp de razboi, proiectul prevede ca acestea se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
In proiect se precizeaza si ca STS este exclus din prevederile legii privind organizarea si functionarea CSAT.
„Departamentul stabileste criteriile de repartizare a posturilor de abonat utilizatorilor prevazuti la anexa nr. 1 si le inainteaza spre aprobare CSAT, prin MAI”, se precizeaza in document.
Guvernul a motivat nevoie subordonarii STS catre Ministerul Internelor prin presupuse disfunctionalitati in gestionarea evenimentelor si imbunatatirea managementului informatiei in cazul situatiilor de urgenta.
Camera Deputatilor este prima camera sesizata in acest proiect legislativ, Senatul fiind camera decizionala.