Sari direct la conținut

Proiectul legii lobby-ului a trecut de ultimul hop inaintea votului final

HotNews.ro
Proiecte controversate in Parlament, Foto: Hotnews
Proiecte controversate in Parlament, Foto: Hotnews

[Articol actualizat ora 23.30] Tentativa USL de a adopta in regim de urgenta trei legi cu miza enorma (legea lobby-ului, legea amnistierii si legea care extinde atributiile Camerei De Comert) a avut succes doar in privinta legii lobby-ului, care a trecut luni noapte de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor cu amendamente si va ajunge la votul plenului marti. Proiectul legii care favorizeaza Camera de Comert si Industrie a Romaniei a fost amanat pentru o data ulterioara, iar proiectul legii amnistiei va fi discutat in Comisia Juridica marti dimineata, in paralel cu sedinta plenului. Pentru toate cele trei proiecte, Camera Deputatilor este camera decizionala. Toate cele trei sedinte au fost introduse netransparent pe ordinea de zi a sedintei Comisiei Juridice de luni. Vezi in articol mai multe detalii despre cele proiecte controversate

UPDATE 22:13 Raportul privind legea lobby-ului a fost adoptat de catre Comisia Juridica. Deputatii au amendat legea Nita, urmand ca proiectul de lege sa intre marti dimineata in plen. Vezi aici o critica a proiectului initial din partea industriei de profil

Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei Juridice, a declarat pentru AGerpres ca nu vor avea dreptul să facă lobby persoanele care au cazier, cele fără studii superioare sau fără discernământ, demnitarii, pe perioada cât deţin funcţia publică.

„Am introdus nişte de transparentizare maximă, contractul de lobby să fie publicat într-un registru ţinut de Consiliul Naţional al Profesioniştilor în lobby, în aşa fel încât orice persoană fizică sau juridică, orice instituţie a statului să poată verifica dacă, într-adevăr, domnul X este un lobby-st şi are un contract transparent şi spune la toată lumea pe cine reprezintă. Spre exemplu, pe siderurgişti sau pe meşterii olari în relaţia cu Comisia de cultură de la Camera Deputaţilor pentru a striga profesionist drepturile acestora. Dacă nu vrei să publici contractul înseamnă că ai ceva de ascuns, iar dacă ai ceva de ascuns, dă-mi voie să am rezerve să te sprijin printr-un statut pe care ţi-l dă legea”, a mai spus Ciuca.

UPDATE 20:15 Deputatii juristi discuta pe legea lobby-ului initiata de pesedistul Constantin Nita. La sedinta comisiei sunt prezenti doar 5 membrii din cei 27 cati are comisia. Conservatorul Bogdan Ciuca conduce lucrarile.

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca deputatii juristi au ca sarcina sa dea aviz favorabil luni seara pentru cele trei intiative legislative astfel incat acestea sa intre la vot final marti in plenul Camerei Deputatilor.

De precizat este ca ordinea de zi a sedintei de plen de marti nu a fost facuta publica, asa cum cere procedura, dupa sedinta Conducerii Camerei Deputatilor. Totodata, sedinta comisiei juridice a fost convocata in regim de urgenta. La aceasta ora, sedinta comisiei juridice este in desfasurare.

Amnistierea

Propunerea legislativa, care apartine deputatului din partea minoritatilor nationale Nicolae Paun si deputatului PSD Madalin Voicu, are ca obiect de reglementarea amnistierii infractiunilor pentru care Codul penal sau legile speciale prevad o pedeapsa privativa de libertate de pana la 4 ani inclusiv amenda, precum si gratierea in intregime a pedepselor cu inchisoare de pana la 6 ani inclusiv si a pedepselor cu amenda aplicate de instanta de judecata, indiferent de modalitatea de executare a pedepsei dispusa de instanta.

Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si Problemele Minoritatilor din Camera Deputatilor a avizat, in unanimitate, proiectul de lege care prevede amnistia si gratierea detinutilor cu pedepse mai mici de patru ani. Proiectul, intocmit de deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun, a fost respins initial in Senat. Pe 4 iunie, comisia din Camera Deputatilor i-a dat, insa, aviz pozitiv.

Gigi Becali ar putea fi unul dintre beneficiarii legii, daca va intra in vigoare.

Lobby-ul

In 2010, deputatul PSD Constantin Nita (acum ministru delegat al Energiei) a depus un proiect de lege care prevede reglementarea activitatii de lobby. Proiectul defineste notiunea „lobbyst de profesie”, respectiv persoana care, in calitate de angajat al unui client si in schimbul unor compensatii materiale sau de alta natura, presteaza servicii care implica mai mult de o comunicare de tip lobby, dar nu si acea persoana ale carei activitati de lobby constituie mai putin de 20% din serviciile furnizate clientului sau intr-o perioada de sase luni.

Proiectul de lege interzice desfasurarea activitatii de lobby de catre parlamentari, membri ai guvernului, angajatii din administratia publica, agentii sau re giile de stat, directorii si membrii din conducerea acestora, precum si de catre operatorii economici in cadrul caruia statul detine o participatie mai mare de 51%. Nici partidele politice si persoanele din conducerea acestora nu pot face lobby.

Puteri sporite pentru Camera de comert

Trei parlamentari – unul de la PSD, altul de la PNL si al treilea de la minoritari – au propus un proiect de lege prin care Camera de Comert si Industrii a Romaniei va capata atributii noi. Institutia condusa in prezent de Mihail Vlasov urmeaza sa avizeze organizarea de targuri, expozitii de catre orice persoana (inclusiv Guvernul va avea nevoie de aviz pentru a participa la targuri internationale!), sa ofere atestate de inregistrare si de actualizare anuala a comerciantilor in baza de date a Camerei (cine nu se inscrie sau nu isi actualizeaza anual datele nu poate functiona, desi e inscris la Registrul Comertului).In pus, in cazul inregistrarii unor marci la OSIM, aceasta din urma institutie nu va avea dreptul sa dea da curs cererii de inregistrare a marcilor in lipsa avizului Camerei de Comert. Vezi proiectul in atasament.Sanctiunile prevazute sunt: amenda de pana la 10.000 de lei, blocarea conturilor si suspendarea activitatii firmei!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro