Propunerea PSD de eliminare a taxei radio-tv: Sefa TVR nu are neaparat obiectii/ ONG-urile acuza o masura "stupefianta" si "iresponsabila"
Reprezentantii mai multor organizatii neguvernamentale califica drept “stupefianta”, “populista” si “iresponsabila” decizia PSD de eliminare a taxei radio-TV, societatile publice de radio si televiziune urmand sa fie finantate de la buget. Aceasta taxa se numara printre cele 102 mentionate in proiectul de lege pentru eliminarea mai multor taxe nefiscale, depus de Liviu Dragnea luni, la Parlament. Ideea, vazuta intre altii de Catalin Tolontan drept o amenintare la independenta si asa subreda a TVR si SRR, prin trecerea lor sub controlul financiar al guvernului, nu deranjeaza actuala conducerea TVR.
Luni, PSD a depus la Senat proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie. In cazul taxei folosite pentru finantarea, in mare parte, a TVR si Radio Romania, proiectul elimina aceasta taxa dintre sursele proprii de venit ale celor doua institutii, asa cum era prevazut in Legea de organizare si functionare a acestora. Veniturile proprii raman sumele incasate din realizarea obiectului de activitate, din publicitate, din amenzi si despagubiri civile, donatiile si sponsorizarile, alte venituri potrivit legii. In plus, “prin legea bugetara anuala se aproba fondurile de la bugetul de stat, alocate SRR si SRTv pentru acoperirea cheltuielilor de functionare si dezvoltare”.
- Cum explica initiatorii legii aceasta initiativa? Potrivit expunerii de motive, “cheltuielile de baza ale Radioului si Televiziunii Romane vor fi sustinute de la bugetul de stat, ceea ce va asigura o transparenta sporita si acest lucru va putea conduce la eficientizarea activitatii, sumele alocate putand fi urmarite cu mai multa atentie. De asemenea, cele doua institutii se vor putea finanta in continuare din celelalte categorii de venituri proprii care le raman la dispozitie (publicitate, donatii, sponsorizari etc.)”.
Taxa radio-TV, colectata de TVR in principal prin intermediul furnizorilor de electricitate, a starnit de-a lungul timpului numeroase dispute si controverse, atat la nivelul populatiei, cat si la nivel politic.
- Pe de o parte, a fost criticata atat de cetateni, cat si de politicieni drept o taxa nefondata, avand in vedere calitatea slaba a programelor celor doua institutii, a managementului slab si controlat politic si a problemelor financiare grave simtite indeosebi in cazul TVR.
- Pe de alta parte, taxa-radio TV aplicata in Romania, si asa una dintre cele mai mici, valoric, la nivel european, a fost vazuta de managementul Televiziunii publice si de sustinatorii ei politici si din societatea civila drept un instrument care sa mentina macar la nivel financiar independenta institutiei fata de politic, in conditiile in care, oricum, TVR si SRR au ramas permanent controlate politic prin modul cum este numita conducerea lor de catre Parlament, prin faptul ca Parlamentul poate sa demita usor aceeasi conducere etc..
Prin proiectul de lege de acum, finantele TVR si Radio Romania ar fi controlate direct de guvern, pe cale bugetara. TVR, institutie aflata de ani de zile intr-o grava situatie financiara, a presat anul acesta pentru o interventie a guvernului, asa incat sa poata face fata datoriilor imense.
In cazul TVR, taxa TV a adus, anul trecut, 334,5 milioane de lei, adica peste jumatate din veniturile totale de 501 milioane de lei. Comparativ, cealalta sursa “importanta” de venituri proprii, publicitatea, a adus doar 20 de milioane de lei. Majoritatea banilor primiti de la buget sunt, de fapt, fonduri destinate Societatii Nationale de Radiocomunicatii, alta institutie a statului.
La nivel european, majoritatea covarsitoare a institutiilor publice de radio si televiziune se sustin financiar cel putin partial prin taxa radio-TV colectata de la cetateni. Ea nu exista:
- in tarile baltice (ceea ce a starnit permanent, de-a lungul timpului, discutii despre controlul puterii politice asupra media publice) si in tari foste sovietice precum Rusia, Ucraina sau Belarus
- in tari lovite de grave probleme economice, ce au impus interventii abrupte ale guvernului (a fost suspendata Grecia), sau unde puterea politica a urmarit sa-si consolideze influenta asupra pietei media si sa limiteze independenta presei (Ungaria de cativa ani, controverse actuale in Polonia)
- in tari unde a fost inlocuita cu altfel de taxe (Finlanda, Olanda) sau unde media sunt finantate de la bugetul de stat, dar sub supravegherea stricta a unui for autonom care sa garanteze independenta radiodifuzorilor publici (Spania)
Actualul presedinte-director general al TVR, Irina Radu, sustinuta la conducerea televiziunii publice de PSD, nu are neaparat obiectii fata de initiativa legislativa a acestui partid, afirmand ca “nu are pareri preconcepute”. Irina Radu, pentru HotNews.ro:
- “Exista modele diferite de finantare a televiziunilor publice din Europa. TVR a functionat dupa un model. Si se vede unde a ajuns. Nu am pareri preconcepute, mai ales daca cineva isi asuma rezolvarea situatiei TVR.
- Pana acum, de 10 ani, nimeni nu a facut nimic. Nici macar nu a contat cine conduce si cum conduce TVR. Acum platim oalele sparte. Cred ca independenta editoriala se poate pastra – exista exemple.
- Si pana acum, cu toata independenta teoretica, atunci cand a fost… comod pentru unii, TVR a fost ghidonata perfect, influentata politic.
- Eu cred ca, de fapt, unii se tem de rezolvarea situatiei TVR si de potentialul de revenire care se vede de cate ori punem ce trebuie pe ecran.
- Saptamana viitoare avem o vizita a unei importante delegatii EBU (n.red.: European Broadcasting Union – organizatia radiodifuzorilor publici europeni) si vom aborda si cu ei subiectul”.
HotNews.ro a solicitat un punct de vedere asupra initiativei PSD si Radioului public, institutie condusa de un alt director sustinut de social-democrati, Ovidiu Miculescu. Pana in momentul publicarii acestui articol, nu am primit un raspuns.
Pe de alta parte, Catalin Tolontan a criticat, luni, proiectul de lege, afirmand intre altele, pe propriul blog: “Nu doar ca se muta controlul de la Parlament, nu doar ca predictibilitatea veniturilor devine, prin urmare, imposibil de asigurat, dar dependenta de Putere se transforma intr-o evidenta controlata prin alocarile bugetare.”
Iar reprezentantii ONG-urilor de media condamna initiativa legislativa in cei mai duri termeni.
Ioana Avadani / Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), pentru HotNews.ro:
- “Este o propunere stupefianta. Peste tot in Europa, finantarea serviciilor publice de media este un subiect de indelunga si inclusiva dezbatere publica. Propunerea de eliminare a taxei radio-tv – fara o analiza a impactului, fara prezentarea de solutii alternative,fara identificarea de resurse bugetare si fara analize de impact asupra bugetului de stat – este o dovada de amatorism politic si de populism rudimentar. “Ascunderea” acestei taxe printre alte 100 (cum ar fi, de exemplu, cele pentru pemrisele de pescuit) este, de asemenea, un tertip menit sa trivializeze tema, sa o ascunda si rsa estranga dezbaterea publica pe marginea ei.
- Finantarea direct de la bugetul de stat (asa cum sugereaza dl. Liviu Dragnea) va fi ultimul episod in politizarea completa a mediilor publice, si asa puternic controlate prin modul de numire si – mai ales – de demitere a consiliilor de administratie.
- Este de asteptat ca o populatie saracita, impovarata de taxe si nesatisfacuta, ani de zile, de continutul editorial al mediilor publice sa accepte cu bucurie o astfel de masura, indiferent de impactul asupra acestora. In atari situatii se vede cat de important ar fi fost ca radioul si televiziunea sa fi avut cu adevarat statut “public”, sa fie asumate si apreciate de cetateni, care sa fie dispusi sa le apere autonomia – cu pretul unei taxe modice (taxa radio Tv in Romania este printre cele mai mici din Europa).”
Razvan Martin / ActiveWatch, pentru HotNews.ro:
- “Este o masura populista si iresponsabila, care risca sa transforme serviciile publice de media in servicii guvernamentale de media sau mai degraba de propaganda. TVR oricum este in pragul colapsului financiar, o astfel de masura ar ingropa institutia. ActiveWatch a cerut anul acesta actualizarea taxei TV in raport cu inflatia pentru a ajuta TVR sa treaca peste dificultatile financiare, dar e limpede ca nu asta se doreste. Intr-o piata dominata de televiziuni aservite mediului politic, e clar ca nu exista un interes in mediul politic pentru existenta unor medii publice independente si puternice.”