PSD si PNL au blocat dezbaterea raportului de activitate al TVR pentru a-l proteja pe Alexandru Sassu
Parlamentarii PSD si PNL au facut zid in jurul lui Alexandru Sassu pentru a-l proteja de pericolul demiterii din functie. Parlamentul nu a putut dezbate miercuri raportul de activitate al SRTV si SRR din cauza protestelor opozitiei, respectiv PSD si PNL. Social democratii si liberalii au invocat ca raportul TVR a fost introdus neregulamentar pe ordinea de zi si au blocat sedinta comuna astfel incat nici un proiect de lege nu a fost dezbatut. Daca documentul intra in dezbatere si este supus la vot ar putea duce la inlocuirea lui Sassu din functia de presedinte-director general al televiziunii nationale, functie pe care a obtinut-o cu sprijinul PSD.
Rapoartele de activitate ale SRTV si SRR urmau sa fie discutate, miercuri, in sedinta de plen a Parlamentului, programata sa inceapa la ora 9. Sedinta a inceput cu o intarziere de doua ore din cauza absentarii grupurilor PSD si PNL.
PSD si PNL invoca regulamentul pentru a-l proteja pe Sassu
La ora 11,00, cand a inceput sedinta, dezbaterea a fost blocata de parlamentarii PSD, care au invocat incalcarea regulamentului. Social democratii au sustinut ca raportul pe 2008 al televiziunii publice ar fi fost in mod neregulamentar trecut pe ordinea de zi pentru ca nu a fost discutat in sedinta Birourilor Permanente reunite si ca documentul nu a fost transmis la casetele parlamentarilor.
Florin Iordache, deputat PSD: „Acest punct nu a fost aprobat de sedinta comuna si nu s-au respectat procedurile privind distribuirea raportului”
Adrian Nastase: „In calitate de participant la sedinta Birourilor Permanente va spun ca raportul SRTV nu s-a aflat pe ordinea de zi. Colegii de la PDL doresc sa introduca pe usa din dos raportul SRTv pe ordinea de zi a plenului”.
Titus Corlatean: „Senatorii nu au primit raportul SRTV, prin urmare regulamentul este incalcat pentru ca prevede un termen de trei zile pentru studierea documentului”.
Pe de alta parte, reprezentantii PDL au afirmat ca argumentele PSD ar fi pretexte pentru ca raportul sa nu fie dezbatut. Democrat liberalii au contrazis opozitia declarand ca rapoartele de activitate ale televiziunii publice si ale radioului au fost distribuite parlamentarilor in urma cu o luna.
Anca Boagiu: „Rapoartele au fost incluse in ordinea de zi si au facut obiectul dezbaterilor ordinii de zi ieri, si numai. Acelasi lucru se poate spune si despre discutiile care au avut loc si in sedinta Birourilor Permanente reunite, care au avut loc cu aproximativ o luna inainte, si unde din nou avem rapoartele inscrise pe lista problemelor care pot face obiectul si fac obiectul sedintelor plenurilor reunite. Materialele au fost distribuite parlamentarilor inca din 23 februarie”.
Raluca Turcan, deputat PDL: „Nu sunt argumente pe procedura, doar pretexe pentru a intarzia o dezbatere pe fond la (…) o institutie care este vizata si (…) urmarita cu maxima atentie atat de catre oamenii politici, dar si de cetatenii acestei tari. Nu aveti motive sa amanati aceasta dezbatere pe procedura, nu aveti motive sa trageti de timp. (…)
Sa ne bucuram de prezenta domnului Alexandru Sassu aici, in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, pentru ca domnul Sassu nu a venit nici la nenumaratele audieri din Comisia pentru cultura de la Camera Deputatilor si nu a venit nici la dezbaterea rapoartelor de activitate la aceste doua institutii. Deci e o noutate extrema. (…) Poate ca ne vorbeste si domnul Alexandru Sassu ce s-a intamplat la TVR, ce s-a intamplat cu pierderile de milioane de euro, poate ca sunt lucruri importante pe care e bine sa le aflam”.
Strategia PSD – pauzele si absenteismul
Dupa o ora de cearta pe procedura, PSD a solicitat pauza de consultari pentru a studia stenograma Birourilor Permanente si a verifica daca a fost respectata procedura introducerii pe ordinea de zi a raportului SRTV. Parlamentarii au revenit in plen si au cerut o noua pauza de consultari, de aceasta data la solicitarea grupului parlamentar al PNL de la Senat. Liberalul Puiu Hasotti a invocat de aceasta data un alt motiv, mai exact liderii grupurilor parlamentare trebuiau sa se consulte pe tema raportului de activitate pe anul 2008 al Societatii Romane de Televiziune.
Sedinta comuna a fost reluata la ora 16:00, dupa ce senatorii au dat votul pentru cererea de arestare a lui Catalin Voicu.
De aceasta data social democratii au folosit o alta tactica, si anume cea a absenteismului. PSD si PNL au boicotat sedinta absentand premeditat pentru a nu fi cvorumul necesar pentru dezbaterea raportului SRTV si SRR.
Miza amanarii raportului SRTV
Ioan Oltean, deputat PDL: „PSD si PNL parasesc in mod nejustificat aceasta sedinta pentru a bloca activitatea parlamentara. Majoritatea intotdeauna si-a impus punctul de vedere in detrimentul minoritatii aceasta este legea cea mai elementara a democratiei”.
Aura Vasile, deputat PSD: „Rolul opozitiei este de a veghea asupra democratiei. De cand ati facut aceasta majoritate cu ajutorul fugarilor nu faceti altceva decat sa instaurati un regim despotic care doreste sa faca numai ce vrea el”.
Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, PDL: „Pe parcursul acestei zile am inteles ca cele doua grupuri parlamentare PSD si PNL si-au propus ca unic obiectiv acela de a bloca aceasta dezbatere. Aceasta dezbatere este foarte importanta pentru cetatenii romani pentru ca raportul contine o serie de lucruri extrem de grave. Vorbim despre 14 milioane de euro care lipsesc din gestiunea acestei televiziuni. Nimeni din PSD si PNL nu a vrut sa accepte ca a venit momentul sa discutam cu cartile pe fata despre acest management si despre unde se duc banii romanilor”
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a incercat sa forteze dezbaterea raportului insa PNL si PSD au intervenit pe procedura solicitand apelul nominal pentru a vedea daca este cvorum.
Puiu Hasotti, senator PNL: „Cvorumul este 236 faceti un abuz, incalcati regulamentul intr-un mod grosolan. (…) Nu ma faceti sa spun cuvinte grele…(catre parlamentarii PDL) comportamentul dumneavoastra demonstreaza in mod indubitabil ca omul se trage din animal”
Dupa apelul nominal s-a constatat ca in sala sunt doar 199 de parlamentari – 153 de deputati si 46 de senatori – insuficienti pentru a forma cvorumul necesar. Sedinta a fost suspendata fara a fi dezbatut nici un punct de pe ordinea de zi. Anastase a anuntat ca Birourile Permanente ale Parlamentului se vor reuni joi pentru a stabili o noua data pentru convocarea sedintei comune.
Democrat liberalii doresc inlocuirea actualului presedinte al TVR. Pe 17 februarie comisiile de cultura ale Parlamentului au respins raportul de activitate al televiziunii publice, fapt care echivaleaza cu un vot de blam la adresa actualei conduceri. In schimb raportul de activitate al SRR a fost acceptat, chiar laudat.
Raportul de activitate al SRTv pe 2008 a fost prezentat in aprilie 2009, indicand un deficit de 53,8 milioane lei in anul respectiv, descris drept „an de pregatire a revenirii televiziunii publice in prim planul interesului publicului romanesc”. Pe de alta parte, radioul public anuntase in raportul pe 2008 un profit de 258 de mii de lei (65.000 euro).
Datorita tensiunilor din Senat pe tema revocarii lui Mircea Geoana, Birourile Permanente ale celor doua Camere nu s-au putut reuni pentru a stabili o sedinta comuna in care sa se dezbata rapoartele de activitate al SRTV si SRR.
La inceputul saptamanii Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis ca rapoartele de activitate ale SRTV si SRR sa fie dezbatute in plenul reunit, miercuri 24 martie. Practic deputatii si senatorii vor decide miercuri daca Alexandru Sassu trebuie demis sau nu din functie.
Pe 18 februarie, Alexandru Sassu spunea, intr-un interviu pentru Mediafax in legatura cu sansele de a-si continua mandatul: „De Parlament tine (…) Depinde de foarte multe. Nu uitati ca, din 2007, cand am venit, PSD-ul – cel care chipurile m-a promovat – nu a fost niciodata la putere – sau mai precis a fost doar un interval scurt de timp, pe parcursul anului 2009.”