Sari direct la conținut

Psihologul din spatele controversatului „Experiment Stanford” a murit la 91 de ani

HotNews.ro
Philip Zimbardo.Credit: Pavlíček Luboš / ČTK / Profimedia
Philip Zimbardo.Credit: Pavlíček Luboš / ČTK / Profimedia

Philip G Zimbardo, psihologul din spatele controversatului Experiment Stanford, care urma să examineze efectele psihologice ale închisorii, a murit la vârsta de 91 de ani în casa sa din San Francisco. În 1971, Zimbardo și o echipă de studenți absolvenți au recrutat studenți pentru a petrece două săptămâni într-o închisoare simulată din subsolul unei clădiri din campusul Stanford.

Unul dintre cele mai faimoase experimente în psihologie și științe sociale

Unul dintre cele mai faimoase experimente în psihologie și științe sociale a fost efectuat în subsolul Universității Stanford din Statele Unite. În 1971, Philip Zimbardo, profesor de psihologie, a devenit interesat de efectele detenției asupra indivizilor.

Pentru a face acest lucru, el a recrutat 24 de participanți, toți studenți, pentru un experiment care se preconizase inițial să dureze două săptămâni. El a împărțit aleatoriu participanții în două grupuri a câte douăsprezece persoane. Prima grupă va juca rolul de paznici ai închisorii, în timp ce a doua grupă va juca rolul de prizonieri. Fiecare individ primeste asadar uniforma corespunzătoare rolului sau.

Fiecare prizonier trebuia să poarte un fel de combinezon pe care e notat numărul său de deținut (nu mai putea fi strigat pe nume), fără lenjerie intimă și un lanț în jurul gleznelor.

Paznicul, in schimb, poarta uniforma militara, ochelari cu oglinda (pentru a evita orice schimb de priviri cu prizonierii) si baston.

Fiecare participant a fost în mod evident conștient de rolul său și de interzicerea utilizării violenței fizice. La sfârșitul primelor șase zile ale experimentului, Zimbardo a pus capăt acestei „piese”.

În scurt timp, gardienii s-au făcut vinovați de violențe fizice și psihice grave, mergând până la tratamente sadice împotriva prizonierilor, aflați în mare suferință psihologică. Experiența a arătat că indivizii se comportă în conformitate cu situația pe care o trăiesc, și nu în funcție de predispozițiile lor individuale.

Zimbardo a fost criticat pentru că a preluat rolul de superintendent – a devenit un participant activ la studiu și nu a mai fost un observator neutru

„Rezultatul studiului nostru a fost șocant și neașteptat”, a scris el mai târziu cu unul dintre studenții absolvenți care au făcut parte din proiect.

Experimentul este folosit acum la cursurile de psihologie pentru a studia răul și etica cercetării psihologice cu subiecți umani, a spus Stanford.

Cercetările lui Zimbardo au inclus, de asemenea, persuasiunea, hipnoza, cultele, timiditatea, perspectiva temporală, altruismul și compasiunea, a spus Stanford.

El a lăsat în urmă o soție, trei copii și patru nepoți.

Vezi aici Cele mai criticate experimente științifice din istorie

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro