Sari direct la conținut

Punct critic in batalia gazoductelor: Rusia incearca din nou sa convinga UE sa sustina proiectul South Stream

HotNews.ro

Rusia si Uniunea Europeana incep o noua runda de negocieri pe tema gazelor pe fondul gravei acutizari a relatiilor din acest domeniu. Ministrul rus al energiei, Sergei Shmatko va incerca o data in plus sa-l convinga pe comisarul european al energiei, Gunther Ottinger, sa sustina proiectul South Stream si sa renunte la intentiile de a construi gazoducte din Asia in UE ocolind Rusia. Este adevarat, scrie Kommersant, Moscova nu spera intr-un succes real. Ca variante de compromis sunt luate in calcul cele mai exotice idei – pana la participarea Gazprom la Nabucco. Oricum, noteaza cotidianul citat, intalnirea de joi este primul pas in dialogul intrerupt, practic, in luna mai. Lucrurile nu sunt insa deloc simple.

Nelinistea Moscovei este generata nu numai de pachetul de reglementari nou introduse de UE pe piata gazelor naturale, cat de sustinerea acordata de UE proiectului Coridorul sudic. „Situatia este intr-atat de serioasa, incat ma tem ca, la un moment dat, langa granitele turkmenistane si turce sa nu inceapa exercitii militare ruso-iraniene”, audeclarat pentru Kommersant surse apropiate discutiilor.

Rusia vrea sa blocheze proiectul de contructie a Gazoductului transcaspic prin Marea Caspica din Turkmenistan in Turcia si mai departe in Europa.

Dar sa te opui proiecelor Nabucco si Transcaspic este, in mare masura, absolut inutil, afirma surse ale Kommersant. Problema este ca in ajunul intalnirii cu Shmatko, Ottinger a avut o intrevedere cu secretarul de stat american Hillary Clinton in cadru asa numitului Consiliu energetic SUA-Europa. In acest context, Departamentul de stat a prezentat conceptul sau de securitate energetica a Europei.

In primul rand, SUA au dat de inteles ca furnizorul de gaze pentru Europa va fi Azerbaidjanul: la sfarsitul lunii octombrie, Baku a semnat cu Turcia un acord vizand contructia unui gazoduct cu o capacitate de 16-17 mld.mc pe an. O idee care va permite UE sa renunte la gazoductul Transcaspic, macar in prima etapa a proiectului Coridorul sudic.

Dar cel mai important lucru cerut de SUA europenilor vizeaza controlul, intr-o forma sau alta, a sistemului ucrinean de transport al gazelor naturale. Acum, dupa ce Gazprom a obtinut in proprietate 100% din Beltransgaz, Europa trebuie sa se concentreze pe modernizarea conductelor ucrainene, prin care trece cea mai mare parte din exportul de gaze rusesti spre Europa (95,4 mld.mc).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro