Sari direct la conținut

Punct de vedere oficial: Guvernul nu susține noul proiect privind facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță/ Cel mai probabil, măsura va fi suspendată și anul viitor

HotNews.ro
Guvernul nu sustine cei 1.500 lei pentru cresa sau gradinita, Foto: Hotnews
Guvernul nu sustine cei 1.500 lei pentru cresa sau gradinita, Foto: Hotnews

Guvernul suspendase, la final de martie, facilitatea prin care firmele plătitoate de impozit pe profit puteau acorda anagajaților părinți 1.500 de lei pentru creșă sau grădiniță. Practic, suspendarea era până la finalul anului. Situația a supărat multă lume atunci, mai ales că premierul nu anunțase, la finalul ședinței de Guvern de după adoptare, că s-a decis asta. Ba mai mult, chiar ANAF la începutul anului recomanda firmelor să aplice facilitatea. Chiar și ministrul Finanțelor de atunci, Alexandru Nazare, a tăcut după ședința de Guvern. Florin Cîțu citit atunci toate celelalte măsuri din OUG, în afară de asta. Astfel, în Monitorul Oficial toată lumea a avut o surpriză.

*Facilitatea: contribuabilii care efectuau cheltuieli cu educaţia timpurie putea să scadă din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educaţia timpurie, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depăşea impozitul pe profit datorat, diferenţa urma fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.

De precizat că unii angajați ale unor firme care au acordat aceste sume au beneficiat câteva luni, Ministerul Finanțelor fiind nevoit să făcă oprocedurăîn acest sens ulterior, având în vedere că legea fusese în vigoare.

Ei bine, între timp, 28 parlamentari (de la PSD, PNL, UDMR, USR, minoritati), au realizat un proiect de lege prin care să rezolve situația și să se aplice și de către microîntreprinderi. A trecut de Senat, iar acum este la Camera Deputaților, care este decizională.

Negru pe alb: Guvernul nu susține

Între timp, Guvernul a transmis un punct de vedere în care scrie negru pe alb, cu litere îngroșate (bold), că: Guvernul nu susține adoptarea acestei inițiative legislative.

Guvernul mai spune:

“Având în vedere că propunerea legislativă vizează extinderea sferei de aplicare a unor măsuri din Codul fiscal, considerăm că implementarea acesteia ar avea un impact bugetar negativ.

Guvernul are obligația de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele, obligațiile bugetare și riscurile fiscale, iar adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ ținta de deficit bugetar asumată în anul 2021 de 7% din PIB, stabilitatea macroeconomică și ratingul de țară în relația cu organismele financiare internaționale”.

Guvernul recomandă găsirea unui alt mecanism de stimulare pentru firmele interesate în susținerea domeniului educației timpurii care să asigure coerență, stabilitate și eficiență în atingerea obiectivului vizat în contextul bugetar existent.

Guvernul mai spune că nu consideră oportună extinderea ariei de aplicare pe zona impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, suplimentar celor 4,5 miliarde lei aplicabile pentru plătitorii de impozit pe profit.

Pentru a vedea ce alte lucruri mai spune Guvernul, vezi documentul cu poziția privind cei 1.500 lei pentru cresa sau grădinița.

Bineînțeles, proiectul parlamentar poate trece de Parlament, dar în final probabil va fi tot o suspendare prin OUG dată de Guvern, dar de această dată înainte de a realiza bugetul pe 2022, nu cum au făcut anul acesta, uitând de măsură.

Finanțele au uitat de facilitate când au făcut bugetul

Atunci când au făcut bugetul pe 2021, Finanțele au uitat să includă facilitatea, deși acesta trebuie făcut pe legile în vigoare. Cu asta s-a dat de gol în martie chiar Ministerul Finanțelor când a spus că deficitul ar crește la 7,56% din PIB dacă s-ar aplica facilitatea.

Totuși, să nu uităm că Legea 239/2020 prin care s-a introdus această facilitate a apărut în Monitorul Oficial în 6 noiembrie 2020. Aveau timp să vină cu măsura de suspendare din timp? Bineînțeles că da.

Problema a fost că nici nu s-au apucat de norme, decât după suspendare, pentru că deja unele firme au oferit angajaților acei bani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro