„Pur și simplu nu a mai avut nicio altă opțiune”: Cum a cedat Viktor Orban la summitul UE și a acceptat ajutorul pentru Ucraina / Fotografia cu care Politico își ilustrează articolul
Viktor Orban s-a opus pachetului de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina la reuniunea UE din decembrie și, de atunci și până la actualul summit UE, a tot transmis că Ungaria nu va ceda la presiunile UE și nu va face niciun compromis. Însă, joi, nici nu a început bine întâlnirea de la Bruxelles și președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că toți cei 27 de lideri ai UE au aprobat deja ajutorul financiar pentru Ucraina.
În mod firesc, în spațiul public au apărut câteva semne de întrebare: „Ce a primit Ungaria ca să renunțe să se mai opună? A obținut Viktor Orbán un compromis înainte de a aproba acordul?”.
Întrebări legitime, cu atât mai mult cu cât Ungariei, o țară cu destule probleme economice, i s-au deblocat fonduri europene de 10 miliarde de euro înainte de summitul din decembrie, când Orban a acceptat să iasă din sală pentru ca ceilalți lideri UE să poată aproba în unanimitate acceptarea candidaturii Ucrainei la Uniunea Europeană.
- UPDATE 15:35 Viktor Orban a postat pe Facebook un clip video cu imagini de la summitul UE și un mesaj care este evident pentru publicul ungar: „Ne-am luptat! Maghiarii nu trebuie să dea bani ucrainenilor! Noi nu vom participa la război, nu vom trimite arme, rămânem de partea păcii!”.
„Pur și simplu nu a mai avut nicio altă opțiune”
Ungaria nu a primit nimic, au spus pentru The Guardian delegații unora dintre principalele state membre implicate în negocierile din această dimineață, de dinainte de summit.
„Nu a obținut nimic”, a spus unul dintre delegați. Viktor Orban „pur și simplu nu a mai avut nicio altă opțiune. A ieșit din joc”, a adăugat altă sursă.
Întrebată dacă vreunul dintre lideri l-a amenințat pe liderul ungar cu repercusiuni, având în vedere discuțiile despre fie privarea sa de dreptul de vot, fie despre subminarea economiei ungare, o altă sursă a spus:
„Nu cred că trebuiau să recurgă la o mare amenințare, ultimele săptămâni au arătat o mare unitate în rândul celor 26. Așa că nu cred că cel mai mare gest de amenințare făcut în weekend [sabotarea economiei] avea sens. Dar a fost clar că era într-adevăr pe cont propriu”.
Viktor Orban a cedat în fața greilor UE
Acordul UE privind un pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de europentru Ucraina a fost încheiat după ce un mic grup de lideri l-a convins pe premierul ungar Viktor Orbán să renunțe la veto-ul său privind finanțarea Ucrainei, potrivit Politico.
Politico își ilustrează articolul cu o fotografie în care premierul Viktor Orban apare dând mâna cu președintele Klaus Iohannis.
Descrierea fotografiei este una generică, fără a fi menționat numele președintelui român: „Cei 27 de lideri ai UE au convenit asupra pachetului de sprijin pentru Ucraina la scurt timp după începerea oficială a reuniunii Consiliului”.
Fotografia a fost postată și pe site-ul Administrației prezidențiale, alături de alte imagini cu Klaus Iohannis la reuniunea de joi a Consiliului European.
Înainte de începutul oficial al summitului, joi dimineață, Orban a avut o întâlnire cu președintele Consiliului UE, Charles Michel, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și liderii Franței (Emmanuel Macron), Germaniei (Olaf Scholz) și Italiei (Giorgia Meloni) au avut o întâlnire cu ușile închise cu premierul ungar. Întâlnirea a fost apoi extinsă și la alți lideri, printre care premierul olandez Mark Rutte, premierul polonez Donald Tusk și premierul belgian Alexander De Croo.
Final countdown to the #EUCO summit.
Consultations ongoing. pic.twitter.com/WcXLjhxViN
— Charles Michel (@CharlesMichel) February 1, 2024
Iar aceștia par să-l fi convins să nu se mai opună, chiar dacă, în același timp, șeful său de cabinet, Gergely Gulyas, ținea o conferință de presă în care susținea că majoritatea statelor membre încearcă să „șantajeze” Ungaria și că nimic nu garantează că se va ajunge la un acord.
Nicio finanțare deblocată pentru Ungaria
Un diplomat european a declarat pentru Reuters că fondurile pentru Ungaria care sunt „înghețate” rămân în aceeași stare. Precizarea este importantă, în contextul în care, înainte de summitul din decembrie în care s-a aprobat acceptarea candidaturii la UE a Ucrainei au fost deblocate 10 miliarde de euro pentru Ungaria.
Fondurile UE pentru Ungaria vor rămâne înghețate, indiferent de acordul privind ajutorul pentru Ucraina asupra căruia statele membre au convenit, a spus diplomatul la scurt timp după anunțarea acordului.
El a precizat că Ungaria va trebui în continuare să își îndeplinească obligațiile pentru a fi eligibilă să primească fonduri europene.
De remarcat că, până la ora publicării acestei știri, Viktor Orban și guvernul său nu au dat nicio declarație despre radicala schimbare de poziție, iar premierul ungar nu a mai postat nimic pe conturile sale de socializare.