Putin a fost implicat în doborârea zborului MH17 deasupra Ucrainei în 2014. Dovada invocată de anchetatori
Procurorii internaționali au declarat miercuri că au găsit „indicii puternice” că președintele rus Vladimir Putin a aprobat utilizarea în Ucraina a unui sistem de rachete rusesc care a doborât zborul Malaysia Airlines MH17 deasupra estului Ucrainei în 2014, transmite Reuters.
Cu toate acestea, ei au declarat că dovezile privind implicarea lui Putin și a altor oficiali ruși nu sunt suficient de concrete pentru a duce la o condamnare penală și că vor încheia ancheta fără alte urmăriri penale.
Rusia a negat orice implicare în doborârea avionului civil, în care au murit 298 de pasageri și membri ai echipajului.
Anchetat s-a terminat
„Ancheta a ajuns acum la sfârșit”, a declarat procurorul Digna van Boetzelaer într-o conferință de presă la Haga. „Constatările sunt insuficiente pentru urmărirea penală a unor noi suspecți”.
În noiembrie, un tribunal olandez a condamnat doi foști agenți ai serviciilor secrete rusești și un lider separatist ucrainean pentru crimă, pentru că au folosit sistemul rusesc de rachete BUK pentru doborârea avionului. Cei trei bărbați, care au fost judecați în absență, sunt în continuare în libertate.
În momentul în care avionul a fost doborât, forțele ucrainene se luptau cu separatiștii susținuți de Rusia în provincia Donețk din estul Ucrainei.
Deși Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în martie 2014, a negat implicarea militară în luptele din Donețk la acel moment.
Dar, în cadrul condamnării celor trei bărbați în noiembrie, tribunalul olandez a decis că Rusia a avut de fapt „controlul general” asupra forțelor separatiste din Donețk începând din mai 2014.
Procurorii au declarat miercuri că nu au putut identifica exact soldații responsabili pentru folosirea sistemului de rachete care a doborât avionul, care provenea din brigada 53 rusă din Kursk.
Proba anchetatorilor
Aceștia au citat o interceptare telefonică din 2014 între oficiali ruși ca dovadă că aprobarea lui Putin a fost necesară înainte de a fi aprobată o cerere de echipament făcută de separatiști.
În plus, ei au redat o conversație din 2017 între Putin și șeful numit de ruși în provincia ucraineană Lugansk, în care au discutat despre situația militară și despre un schimb de prizonieri.
Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 în ceea ce numește o „operațiune militară specială”, iar în septembrie a declarat că a anexat Donețk și alte trei regiuni ucrainene.
Moscova a negat orice implicare
Moscova a dezminţit mereu orice implicare și a acuzat Ucraina de prăbușirea zborului.
Piet Ploeg, care conduce o fundație care reprezintă victimele, s-a declarat dezamăgit de faptul că ancheta s-a încheiat, dar s-a bucurat că procurorii și-au prezentat dovezile privind implicarea lui Putin.
„Nu putem face mare lucru cu ea, Putin nu poate fi urmărit penal. Am vrut să știm cine a fost responsabil în cele din urmă și acest lucru este clar”, a spus el.
Fratele lui Ploeg, soția fratelui său și nepotul său se numără printre victimele zborului MH17.
Urmărește ultimele evoluții din a 350-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.