Sari direct la conținut

Putin flutura scenariul "provocarilor" violente din partea Opozitiei

HotNews.ro

Vladimir Putin a lansat o noua serie de critici la adresa opozitiei, care, in opinia lui, pregateste actiuni provocatoare dupa alegeri, care pot merge pana la victime omenesti, scrie Gazeta.ru. Premierul si-a luat o noua zi de concediu pentru alt eveniment electoral de amploare. La intalnire au fost invitati reprezentanti ai Frontului popular national, oameni de incredere ai candidatului, activisti, experti si analisti.

Din cauza reuniunii lui Putin a fost anulat un targ al producatorilor de miere, spre nemultumirea moscovitilor. „Sa ne fi anuntat, macar. Am batut atata drum pentru nimic”, s-au indignat pensionarii, in timp ce invitatii lui Putin dezbateau in grupuri – grupuri materialele de promovare distribuite in asteptarea importantului oaspete.

Putin a ajuns, ca de obicei, cu intarziere. In interventia lui de aproape 30 de minute, el a formulat cateva raspunsuri adresate opozitiei. La reprosurile potrivit carora in anii de cand se afla la putere nu s-a schimbat mai nimic in Rusia, el a declarat ca opozitia a avut suficiente ocazii de a-si incerca fortele la putere, pentru a aduce acele schimbari radicale despre care vorbesc de fiecare data cand se afla in fata unui public.

Avocatul Anatoli Kucherena l-a rugat pe Putin sa explice inca o data de ce a decis sa candideze. „Criticii dumneavoastra afirma ca ati avut 12 ani, iar in 12 ani ar fi trebuit sa-i imbracati pe toti in aur… As dori sa explicati inca o data de ce ati optat pentru un al treilea mandat de presedinte?”.

Invocand prevederile constitutionale care permit oricarui cetatean sa candideze la orice functie doreste, Putin a amintit ca in practica internationala sunt exemple cand lideri de state democrate s-au aflat la putere chiar mai mult timp. „Kohl, spre exemplu, a stat 16 ani”, si-a argumentat el spusele.

Putin a tinut sa-l corecteze pe avocat, subliniind ca presedinte a fost numai 8 ani, nu 12. „Este abordare gresita, cum ca Putin ii comanda pe toti. Nu este asa: seful guvernului are mai multe atributiuni, dar asta nu inseamna ca este presedinte”.

Intorcandu-se la actiunile de protest din Piata Bolotnaia si nu numai, Putin a declarat ca existenta unor forte de opozitie este un fenomen normal, pentru ca imediat sa evoce posibile provocari. „Avem toate motivele sa credem ca opozantii nostri pregatesc asemenea actiuni. O spun public, desi imediat vor incepe criticile: dovada. In principiu, putem sa oferim dovezi”, a sublinit Putin.

Potrivit spuselor sale, opozitia se pregateste sa foloseasca anumite mecanisme care sa confirme ca alegerile au fost falsificate. Putin nu a exclus, de asemenea, ca provocari pot fi organizate inclusiv in cadrul actiunilor stradale de protest, „unde s-ar putea merge pana la victime omenesti”.

Kommersant: Scenariul razboiului civil nu e o noutate

Comentand declaratiile lui Putin, corespondentul ziarului Kommersant, Oleg Kashin, a amintint, printre altele, ca acestea nu sunt primele alegeri in ajunul carora puterea ameninta cu razboi civil. Pregatirea pentru alegeri arata, intr-adevar, ca si cum nu ar veni alegerile, ci un razboi civil.

In istoria moderna a Rusiei s-a mai folosit acest scenariu. Asa s-a intamplat in 1996, cand amenintarea era intruchipata de Ziuganov si comunisti. Asa s-a intamplat in 1999, cand pe post de sperietori au fost folositi Lujkov si Primakov.

Si de fiecare data cand presentimentul unui razboi civil s-a evaporat, toti au inteles dintr-o data ca, de fapt, nu se putea intampla nimic rau.

Citeste aici o analiza semnata Armand Gosu despre alegerile din Rusia

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro