Sari direct la conținut

Putin vrea ca primul segment al stației spațiale rusești să ajungă pe orbită până în 2027

HotNews.ro
Vladimir Putin in vizita la o fabrica de rachete ce deserveste Roscosmos, Foto: Evgeny Biyatov / Associated Press / Profimedia Images
Vladimir Putin in vizita la o fabrica de rachete ce deserveste Roscosmos, Foto: Evgeny Biyatov / Associated Press / Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că primul segment al noii stații spațiale pe care Moscova intenționează să o construiască pentru a înlocui ISS ar trebui să fie pus pe orbită în 2027, promițând să continue cucerirea spațiului în pofida eșecurilor recente, scrie AFP.

În iulie 2022, Rusia și-a anunțat intenția de a se retrage de pe Stația Spațială Internațională (ISS), unde sunt staționați permanent cosmonauții săi și în care joacă un rol-cheie.

Prin urmare, crearea unei noi stații orbitale rusești a fost anunțată drept principala prioritate de către agenția spațială Roscosmos.

„Obiectivul este să nu existe lacune, ca lucrările să țină pasul cu epuizarea resurselor ISS”, a declarat joi Putin în timpul unei întâlniri televizate cu specialiști din acest sector.

„În 2027, primul segment ar trebui să fie pus pe orbită”, a anunțat Putin, care a cerut ca „totul să fie făcut la timp”.

Sectorul spațial rusesc, mândria istorică a țării, suferă de ani de zile de probleme de finanțare, scandaluri de corupție și eșecuri.

În august, Rusia nu a reușit să aterizeze pe Lună cu sonda Luna-25, marcând astfel eșecul primei sale misiuni către satelitul natural al Pământului din 1976 încoace.

„Greșelile se întâmplă. Acesta este un domeniu de activitate atât de complex. Este păcat (…) Este o experiență negativă, dar va fi folosită în viitor pentru a evita orice greșeală”, și-a nuanțat joi Putin comentariile, promițând că va continua să finanțeze misiuni spre Lună.

De asemenea, președintele le-a cerut responsabililor din acest sector să abordeze problema salariilor mici din industria spațială rusă și să facă eforturi pentru a atrage specialiști străini și pentru a implica mai mult companiile private.

ISS, un model de cooperare internațională, în principal între Statele Unite și Rusia, a început să fie asamblată în 1998. Trebuia să fie retrasă în 2024, dar NASA a estimat că poate funcționa până în 2030.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro