Raed Arafat acuză postul România TV că minte și sesizează Consiliul Național al Audiovizualului pentru „multiplele derapaje”
Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) condus de Raed Arafat acuză postul România TV că dezinformează și „continuă să rostogolească neadevăruri având ca unic scop inducerea în eroare a cetățenilor” legat de intervenția pompierilor la incendiul de la Ferma Dacilor. DSU anunță că va sesiza Consiliul Național al Audiovizualului pentru „multiplele derapaje” ale postului de televiziune fondat de Sebastian Ghiță.
Într-un comunicat de presă transmis vineri seară, Departamentul pentru Situații de Urgență spune că „jurnaliștii România TV au continuat seria dezinformărilor crase”, încercând să discrediteze, din nou, imaginea instituției, în condițiile în care DSU „a prezentat permanent opiniei publice evoluția intervenției și a verificărilor” referitoare la tragedia din localitatea Tohani, iar în conferința de presă de vineri „jurnaliștii care au adresat întrebări au primit clarificările necesare de la reprezentanții DSU și IGSU”.
„Cu toate că postul de televiziune România Tv a avut reprezentant prezent la conferința de presă, fiind și singurul căruia i s-a răspuns la mai multe întrebări, în cadrul emisiunii „Ediție specială” moderatorul acesteia a făcut mai multe afirmații total eronate și lipsite de cea mai mică documentare cu privire la unele evenimente cu care pompierii s-au confruntat de-a lungul timpului, fiind aduse în atenția publicului intervențiile de la Clubul Colectiv, Crevedia și Ferma Dacilor, titrând, cităm „Greșelile pompierilor în tragediile care au zguduit România”, acuză instituția condusă de Raed Arafat.
Explicațiile DSU:
- „FALS: Așadar, în cadrul emisiunii „Ediție Specială” a fost prezentată informația conform căreia planul roșu de intervenție a fost activat cu întârziere, atât în cazul incendiului de la Clubul Colectiv, cât și în cazul incendiului de la Ferma Dacilor. Legat de acest subiect, facem precizarea că se încearcă discreditarea, prin orice mijloace, a eforturilor depuse de echipele de intervenție, prin inducerea în eroare a publicului asupra faptului că acestea nu au acționat conform procedurilor în vigoare.
- În consecință, sunt necesare următoarele explicații:
- Activarea planului roșu se realizează în conformitate cu prevederile Ordinului comun MS/MAI nr. 1.163/203 din 2010, care prevede că această etapă procedurală se realizează la solicitarea inspectorului-șef al I.S.U. de către prefectul județului/prefectul municipiului București, în care are loc evenimentul, în baza informațiilor obținute de la:
- a) dispeceratele de urgență prin numărul unic de apel 112;
- b) primele echipaje de intervenție sosite la locul intervenției;
- c) sistemele de monitorizare conectate la dispeceratele medicale, dispeceratele I.S.U., dispeceratele Poliției și ale Jandarmeriei sau la alte dispecerate cu rol în acest domeniu.
- Primul echipaj medical sau de prim ajutor sosit la locul intervenției, în funcție de gravitatea evenimentelor, face propunerea de activare a Planului roșu de intervenție inspectorului-șef al I.S.U., prin intermediul dispeceratului medical sau al celui integrat.
- Astfel, în cazul incendiului de la Ferma Dacilor, activarea planului roșu a fost făcută pe baza informațiilor primite de la primele echipaje de intervenție sosite, după ce acestea au solicitat informații de la reprezentanții operatorului comercial, cu privire la posibilitatea ca în interiorul imobilului să mai existe persoane care nu s-au putut auto-evacua. Echipele de intervenție nu aveau cum să cunoască numărul persoanelor din respectivul imobil, astfel încât să poată determina câte persoane s-ar putea afla în interior, putând astfel declanșa planul roșu fără să mai aștepte informații suplimentare de la cei prezenți la fața locului, alocând totuși din prima fază echipaje medicale. În acest context, la momentul în care echipele de intervenție au primit informația conform căreia opt persoane sunt dispărute, a fost activat planul roșu de intervenție.
- Mai mult, procedurile de lucru ale ISU Prahova prevăd activarea planului roșu în cazul intervențiilor la situații de urgență în care sunt implicate minim 10 persoane. Cu toate acestea, pentru că informațiile primite de echipele de intervenție nu erau sigure (opt persoane dispărute) s-a luat decizia activării planului roșu, chiar dacă, conform procedurilor, acest lucru NU se impunea. Mai mult, planul roșu presupune suplimentarea forțelor de intervenție, ori în acest caz acestea erau suficiente.
- În ceea ce privește folosirea elicopterelor pentru stingerea incendiului de la Ferma Dacilor, informăm jurnaliștii România Tv că acest lucru nu se putea realiza, din mai multe considerente, printre care enumerăm:
- O bună perioadă de timp, acoperișul imobilului a rămas pe poziții, iar deversarea unei cantități mari de apă din elicopter putea cauza prăbușirea acestuia, peste persoanele care rămăseseră surprinse în interior și despre care nu se cunoștea nimic.
- În cazul folosirii elicopterelor pentru stingerea incendiilor de acest tip, este necesar ca echipele de intervenție de la sol să se îndepărteze pentru protecție, iar în acest caz, echipele de căutare-salvare depuneau toate eforturile pentru găsirea persoanelor surprinse în interior. Astfel că, dacă se foloseau elicopterele pentru stingerea incendiului, așa cum și-ar fi dorit jurnaliștii mai sus amintiți, operațiunea de salvare a vieții nu se mai putea realiza, în acest caz, toate eforturile s-ar fi concentrat doar pe stingerea incendiului. Ori scopul nostru principal este salvarea și protejarea vieții.
- FALS: În ceea ce privește informația vehiculată în cadrul emisiunii, conform căreia, cităm „Pentru Grecia au trimis elicoptere, pentru români nu”, prin care se încearcă inducerea în eroare a populației că România nu-și protejează cetățenii, dar sprijină alte state, precizăm că România Tv este într-o gravă eroare deoarece DSU nu a trimis elicoptere pentru stingerea incendiilor de vegetație din Grecia.
- FALS: Referitor la informația conform căreia la intervenția din județul Prahova nu au fost folosite mijloace de intervenție cu spumă, facem precizarea că în conformitate cu Ghidul privind tehnica și tactica stingerii incendiilor – ISU 04, pentru clădiri de locuit, poduri și acoperișuri se recomandă folosirea apei, spuma fiind recomandată a se folosi pentru stingerea incendiilor în care ard combustibili solizi, autoturisme, silozuri, uleiuri etc.
- FALS: Iar în final, în ceea ce privește afirmația conform căreia, cităm din nou „Cum a mințit Arafat că nu este niciun mort la fermă” concomitent cu difuzarea unei înregistrări telefonice, prin care șeful DSU, dr. Raed Arafat, oferea mass-media primele informații cu privire la producerea evenimentului, facem precizarea că respectiva înregistrare a fost făcută înainte ca prima persoană să fie găsită decedată, iar oficialul nu a spus în nicio secundă că nu este nicio persoană decedată, ci că până la momentul la care s-a realizat acel interviu telefonic, echipele de intervenție nu au găsit nicio persoană decedată, mai mult, în cadrul aceleiași intervenții telefonice, șeful DSU a precizat că există informații conform cărora în interior ar exista persoane surprinse”.
DSU anunță că va sesiza Consiliul Național al Audiovizualului pentru „multiplele derapaje” ale postului de televiziune fondat de Sebastian Ghiță, astfel încât să fie luate „măsurile ce se impun în astfel de cazuri”.
Amintim că șapte oameni – trei copii și patru adulți – au murit în incendiul care a cuprins marți pensiunea din satul Tohani, județul Prahova, în timp ce o a opta victimă este căutată în continuare. Pensiunea a functionat timp de un deceniu fără autorizații de construcție, de securitate de incendiu și de funcționare ca unitate de cazare.
Complexul turistic Ferma Dacilor a funcționat timp de un deceniu fără avizele necesare. Conform site-ului oficial al complexului turistic de la Tohani, bazele afacerii au fost puse în 2013, lucru confirma și de Cornel Dinicu, antreprenorul care se prezintă ca prorietarul afacerii, chiar dacă nu apare în actele firmei care controlează pensiunea.
Conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență a prezentat, vineri, primele concluzii în urma controlului făcut după tragedia de la Ferma Dacilor, control care a scos la iveală nereguli grave la ISU Prahova.
Centrala de alarmare în caz de incendiu de la Ferma Dacilor nu era funcțională, iar la controlul făcut de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova în 2019 pensiunea ar fi trebuit închisă, a declarat vineri secretarul de stat Raed Arafat. O altă concluzie a controlului este că prim-adjunctul șefului ISU Prahova, care a controlat pensiunea deși nu avea atribuții, modifica planurile de control în funcție de propriile interese.