Sari direct la conținut

Raiffeisen Bank: Inflatia ar putea depasi 8% la sfarsitul anului, datorita cresterii TVA, deprecierii leului, eliminarii subventiilor si a inundatiilor

HotNews.ro

Majorarea TVA la 24%, deprecierea leului, eliminarea subventiilor la caldura si cresterea preturilor la alimente din cauza inundatiilor ar face ca rata inflatiei sa fie de peste 8% la sfarsitul acestui an, se arata intr-un raport al Raiffeisen Bank. Analistii bancii mai apreciaza ca masurile de austeritate adoptate de Guvern vor duce la o reducere a consumului, ceea ce va avea un impact negativ asupra Produsului Intern Brut (PIB).

„Rata inflatiei ar trebui sa creasca in iulie, ca urmare a majorarii TVA. Desi ne asteptam la o contributie de 70% din majorarea TVA la cresterea preturilor de consum, deprecierea leului, eliminarea subventiilor la caldura si impactul negativ asupra preturilor la alimente cauzat de inundatiile recente ar trebui sa impinga rata inflatiei la un nivel ridicat la finalul acestui an”, se arata in raportul bancii.

Economistii Raiffeisen Bank mai spun ca, in conditiile cresterii ratei inflatiei, BNR nu va mai reduce dobanda de politica monetara pana la finele acestui an. „Credem ca exista risul de a vedea o crestere a dobanzii de politica monetara in urmatoarele luni daca vor apare efecte suplimentare in urma majorarii TVA si asteptarile inflationiste vor creste. De asemenea, exista riscul ca dobanzile interbancare sa creasca”, sunt de parere reprezentantii Raiffeisen Bank.

Totodata, ei sunt de parere ca masurile de austeritate aprobate de Guvern vor avea ca rezultat o descrestere a veniturilor disponibile ale populatiei, iar „consumul, care s-a mentinut pe un trend descendent in ultimele trimestre, se va contracta in continuare si va avea un impact negativ suplimentar asupra PIB”.

Raiffeisen Bank estimeaza ca Produsul Intern Brut va continua sa scada si in acest an, urmand ca revenirea sa inceapa in 2011, insa declinul va fi mai mare decat se prognoza anterior datorita impactului inundatiilor din ultima perioada.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro