Raluca Turcan: Votul de respingere a legii pentru depolitizarea SRR-SRTv a fost previzibil. Organizatii de media: Cinci ani aruncati la gunoi
Noile conduceri ale institutiilor publice de radio si televiziune trebuie desemnate potrivit legii vechi privind organizarea si functionarea acestora, avand in vedere ca exista un vid de conducere si situatia trebuie sa reintre in legalitate, a declarat, miercuri, pentru HotNews.ro Raluca Turcan, initiatoarea propunerii legislative pentru depolitizarea SRR-SRTv. Plenul Senatului a respins, miercuri, acest proiect, despre care Raluca Turcan spune ca a ajuns in dezbatere intr-o varianta „mutilata”. Votul Senatului este descris de reprezentantii organizatiilor de media drept „un moment dezamagitor”, prin care „se arunca la gunoi cinci ani de eforturi” pentru schimbarea legii.
Context:
- Senatul – camera decizionala – a respins in sedinta de plen de miercuri propunerea legislativa privind organizarea si functionarea SRR si SRTv, initiata de Raluca Turcan (PDL). Proiectul, menit sa duca la depolitizarea celor doua institutii, fusese respins in Camera Deputatilor, insa recent a primit aprobarea Comisiei de Cultura din Senat, intr-o forma amendata ce a provocat protestele multor organizatii media si sindicate.
- Discutiile pe aceasta tema au fost tergiversate in Senat, in conditiile in care, pe 30 martie, Parlamentul a respins raportul de activitate al SRTv pe 2008, ceea ce a declansat demiterea CA si a presedintelui-director general Alexandru Sassu, ramas in post pentru o perioada de interimat, fara drept de decizie. La radioul public, mandatul Mariei Toghina in pozitia de presedinte-director general a expirat anul trecut, de atunci fiind extins in mod repetat.
- Dupa alegerile de anul trecut au fost vehiculate mai multe nume pentru sefia TVR, discutiile pe aceasta tema intensificandu-se dupa demiterea lui Alexandru Sassu. Deoarece negocierile pe noua lege s-au prelungit mult, in ultima perioada a fost vehiculata ideea numirii unui sef interimar. Saptamana trecuta, Robert Turcescu a anuntat ca a declinat oferta de a prelua conducerea TVR ca interimar, un alt nume mentionat in acest sens de surse politice fiind Cezar Ion, presedintele Asociatiei Jurnalistilor din Romania.
Raluca Turcan, pentru HotNews.ro, despre respingerea propunerii legislative de catre Senat si ce se va intampla in cazul conducerii SRR si SRTv:
- „Varianta care a ajuns in dezbatere in plenul Senatului este mult diferita de ceea ce am propus eu. Legea initiata de mine a fost mutilata destul de mult in urma votului din Comisia de Cultura”, unde a existat o alta majoritate, nu una PDL. „Acolo (in Comisie – n.r.) au fost discutii serioase, insa opinia majoritatii a dus la aceasta formula.”
- „Votul de astazi a fost oarecum previzibil pentru ca ideea depolitizarii s-a dovedit ca nu poate gasi o sustinere politica in forma ei corecta si fara compromis.”
- „Chiar daca structura Consiliilor de Administratie (in varianta supusa miercuri votului – n.r.) nu era cea care ar fi garantat depolitizarea acestor institutii, initiativa continea pasi inainte pentru buna functionare a legii. Din pacate oamenii politici se concentreaza aproape in totalitate catre partile unde influenta lor poate fi manifestata direct, anume structura Consiliilor de Administratie. Depolitizarea contine un set de criterii si principii care necesita o pregatire politica pentru o asemenea schimbare. Poate ca in timp vom ajunge la nivelul de intelegere si accepta ca si in Romania poate exista o televiziune profesionista”.
- „Pana la a decide exact cum sa procedez in continuare, Consiliile de Administratie trebuie desemntate pe legea veche. Acum exista un vid de conducere”, conducere care (in cazul TVR – n.r.) e in afara legii: Consiliul de Administratie nu poate sta demis mai mult de 60 de zile.
- Sper ca cei din conducerea Camerei Deputatilor si a Senatului sa declanseze procedura desemnarii CA. Varianta interimatului este posibila doar daca decizia e tergiversata si nu poate fi gasita o solutie pentru intrarea in legalitate. Ce e important e ca exista vointa politica pentru a intra in legalitate. In situatia actuala sunt posibile si abuzuri, si actiuni in judecata.
- Sunt doua posibilitati: desemnarea unui director interimar cu mandat limitat sau consilii de administratie definitive. Procedura desemnarii CA poate fi declansata in sedinta comuna a camerelor. Prin hotarare parlamentara poate fi desemnat un director interimar cu mandat definit, propus de partide.
Ce spun despre votul Senatului reprezentantii mai multor organizatii media implicate in ultimii ani in dezbaterile privind reforma si depolitizarea posturilor publice de radio si televiziune
Ioana Avadani, director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent:
- Este un moment dezamagitor. Asteptam de peste 5 ani o „lege noua”, care sa garanteze depolitizarea SRR si SRTV – atit in ceea ce priveste controlul editorial, cit si mijloacele suficiente pentru indeplinirea mandatului public. Forma respinsa azi de Senat constituia un pas inainte fata de textul actual al legii, dar nu aducea garantiile depline privind depolitizarea. Aprobarea acestui proiect ar fi adus schimbari partiale, dar ar fi inchis, poate pentru mult timp, sansa unor transformari reale. Prefer sa vad in acest moment sansa de a relua demersul de depolitizare consistenta a celor doua institutii publice de mass media – dar este o alegere personala. Nu ma pot impiedica, insa, sa nu remarc lipsa de vointa politica – de-a latul intregului spectru politic – privind depolitizarea SRR si SRTV. In ultimii 5 ani s-au perindat la putere toate marile partide politice aflate azi in palament. Se pare ca nimeni nu are interesul de a vedea in SRR si SRTV institutii cu adevarat independente editorial si financiar.
Liana Ganea, coordonator programe ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei:
- „Este o problema faptul ca au respins legea pentru ca, daca vor numi noi Consilii de Administratie pe vechea lege, schimbarea legislativa este practic ingropata pentru urmatorii cinci ani. S-a spus ca vor reincepe discutiile pentru o lege buna, facuta de la zero. In ultimii cinci ani am auzit de atatea ori acest lucru…”
Cezar Ion, presedinte Asociatia Jurnalistilor din Romania, al carui nume a fost vehiculat saptamana trecuta ca posibil sef interimar la TVR:
- „S-a dovedit ca societatea este imatura sa se treaca la un nivel calitativ superior, respectiv depolitizarea celor doua institutii publice de presa – SRR si SRTv. Sunt dezamagit. E pacat ca s-a ajuns sa se arunce la gunoi cinci ani de eforturi mai bune sau mai putin bune, mai calificate sau mai putin calificate, oricum au fost ele, pentru a se schimba ceva in acest sens. Proiectul (respins miercuri – n.r.) continea unele prevederi mai bune decat cele existente. Cuiul lui Pepelea a fost numirea si revocarea Consiliilor de Administratie. Faptul ca nu s-a ajuns la o solutie in aceasta privinta a torpilat intreg restul prevederilor din proiect, multe dintre ele absolut benefice, precum separarea functiei de presedinte de cea de director general sau rolul net superior acordat Comisiei de Etica si Arbitraj”.