Sari direct la conținut

Raport: Firmele de pe Wall Street "au cumparat" politicienii din Washington pentru cinci miliarde de dolari

HotNews.ro

Firmele de investitii, bancile comerciale, companiile din domeniul imobiliar si cele de asigurari de pe Wall Street au cheltuit peste 5 miliarde de dolari in 10 ani pentru a-si cumpara influenta politica, sustine un raport dat publicitatii de grupul Wall Street Watch si citat de CBS. Grupul afirma ca marile companii au donat politicienilor 1,7 miliarde de dolari si au cheltuit alte 3,4 miliarde de dolari pentru activitati de lobby intre 1998 si 2008.

Contributiile facute catre politicieni „au urmarit sa submineze legile federale” si au dus in final „direct catre colapsul financiar din prezent”, se afirma in documentul intitulat „Sold Out: How Wall Street and Washington Betrayed America”.

Principalii autori ai raportului sunt avocatul Harvey Rosenfield, care reprezinta Consumer Education Foundation, si Robert Weissman, de la Essential Information, o organizatie non-profit din Washington ce urmareste „sa reduca puterea excesiva a corporatiilor”.

Raportul sustine ca lobby-ul si donatiile au impiedicat ordonarea instrumentelor financiare, au dus la anularea barierelor legislative ce existau intre bancile comerciale si cele de investitii si nu au permis guvernului sa opreasca imprumuturile de tip subprime.

„Programele care ar fi putut preveni criza ce a inceput anul trecut au fost desfiintate iar avertismentele celor care au prognozat dezastrul au fost inecate intr-un ocean de fonduri politice”, au afirmat autorii documentului.

Raportul include, de asemenea, si o lista intitulata „12 Key Policy Decisions Led to Cataclysm in care sunt enumerate deciziile politice care au dus la actuala criza economica si financiara.

Rosenfield si Weissman nu acuza direct niciunul dintre cele doua partide importante din Statele Unite, precizand ca 55% din donatiile facute de Wall Street au mers catre republicani, iar restul au ajuns la democrati. La alegerile din 2008, democratii au primit mai mult de jumatate din sponsorizarile oferite de sectorul financiar american.

Documentul sustine, de asemenea, ca 142 de lobbisti angajati de 20 din companiile financiare de top in aceasta perioada „au fost in trecut oficiali de rang inalt sau angajati ai Executivului sau Congresului de la Washington”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro