Sari direct la conținut

Raportul „Mass media si libertatea de exprimare in Turda”

TurdaNews

Libertatea presei este un concept fara de care nu se poate vorbi de un sistem democratic. Din nefericire, la o analiza atenta asupra mass mediei locale se observa cu multa usurinta ca libertatea de exprimare este un deziderat la care inca se tinde, cel putin la nivel aspirativ. Formele in care mass media poate fi controlata sint numeroase: economic, politic, patronal sau prin constringere.

La Turda, toate aceste forme se interpatrund formind o adevarata plasa in care cad majoritatea jurnalistilor. In Raportul de fata sint incluse urmatoarele organe de media: Tele 7 abc Turda, PRO TV Turda, Radio Transilvania Turda, Radio 21 Turda, Radio Kiss FM Turda, saptaminalul Ariesul de Turda, saptaminalul Monitorul de Aries.

A. Libertatea de exprimare, controlata economic. Una din primele forme de control asupra mass media este cea economica. In privinta celor doua publicatii saptaminale, Monitorul de Aries si Ariesul de Turda, lucrurile sint clare.

Ambele sint finantate masiv cu bani de la bugetul local (Primariile din Turda si Cimpia Turzii) sau din bugetele unor institutii subordonate administratiei locale (RATACFL Turda, in special). Din unele calcule simple, rezulta ca saptaminalele amintite au existenta asigurata doar prin intermediul banului public.

Ariesul de Turda a incasat un sfert de miliard de lei (2001-2003) de la primariile din cele doua orase, iar Monitorul de Aries aproape 200 de milioane lei (2002-2003). La acesti bani se adauga banii proveniti prin regii subordonate autoritatilor locale.

In aceste conditii, ambele publicatii duc o politica de abordare pozitiva a administratiei PSD, nefiind consemnat nici un articol negativ in perioada de monitorizare. Cu incasari mari mai figureaza si Tele 7 abc Turda, care a primit circa 160 de milioane lei de la Primaria C.Turzii (2002-2003).

Si in acest caz s-a inregistrat un procent neinsemnat al stirilor negative la adresa administratiei PSD din Cimpia Turzii. Organul de media neimplicat deloc in incasarea unor bani publici a fost Radio Kiss FM Turda. Intimplator sau nu, a fost si singurul organ media la care au mai aparut critici, in perioada de monitorizare.

Ceea ce inseamna ca celelalte organe de media au fost „cumparate” pentru a inchide ochii si a prezenta doar acele stiri care convin puterii locale.

Controlul economic se realizeaza si prin intermediul unor facilitati. Radio Transilvania, de exemplu, a primit o scutire a unor plati la bugetul local, coroborata cu o esalonare a unor datorii de circa 130 de milioane de lei.

In prezent, SC Radio Transilvania LBM SRL figureaza in executare silita pe site-ul Ministerului de Finante, situatie in care se afla si SC Grupul de Presa M SRL, editorul publicatiei Monitorul de Aries. Pe de alta parte, mass media locala a fost pasuita de plata procentelor din contractele de publicitate incheiate, suma neachitata la 31.12.

2003 fiind de peste 125 milioane lei, ceea ce inseamna neplata taxei de publicitate pentru anii 2002 si 2003, luati impreuna si pentru toate organele de media! Aceste datorii la bugetul local pot atrage amenintari cu executarea silita sau alte forme coercitive, care pot influenta politica editoriala a organelor de media.

B. Libertatea de exprimare, controlata politic. Mass media locala este dominata de o lipsa a criticilor fata de reprezentantii PSD, care guverneaza si la nivel local. In presa locala, nu a aparut niciodata un articol acuzator la adresa potentatilor din PSD, majoritatea jurnalistilor rezumindu-se sa prezinte cu preponderenta stiri seci sau, mai grav, cu tenta pozitiva.

Singurul organ de media care nu se incadreaza in acest tipar este Radio Kiss FM, unde se mai pot auzi stiri critice la adresa administratiilor locale din cele doua localitati sau la adresa unor potentati locali.

Pina nu demult, si Tele 7 abc Turda avea acelasi spirit critic manifestat cu preponderenta doar la adresa Primariei Turda (ambele erau patronate de SC Pan Satelit Comunicatii SRL), dar la postul local de televiziune s-a schimbat patronatul de la inceputul lunii aprilie 2004 si odata cu el s-a schimbat si politica editoriala.

Ciudatenia mai mare este ca desi in mass media regionala au mai aparut dezvaluiri scandaloase (exemplu: Gazeta de Cluj), presa locala s-a ferit sa le preia sau sa aminteasca de ele, dovedind o crasa lipsa de respect fata de cititorii/ascultatorii care au tot dreptul, prevazut de Constitutie, sa fie bine informati.

Practic, toate dezvaluirile cu tenta negativa au trecut neobservate pentru jurnalistii din mass media locala.

C. Libertatea de exprimare, controlata patronal. Mass media locala este controlata, in marea ei majoritate, de potentatii local. Tele 7 abc Turda a ajuns in posesia consilierului PSD Cimpia Turzii, Avram Gal. Ariesul de Turda este controlat din umbra de consilierul PSD Turda, Cristian Matei.

Monitorul de Aries face tot jocurile PSD-ului, in schimbul sumelor de bani care provind din acest spectru politic, fiind de notorietate apropierea de primarul PSD Virgil Blasiu. Nici noul ziar, Ziarul Nostru, nu pare a fi departe de interesele PSD, finantatorii avind legaturi cu acest partid.

Radio Transilvania este si el la mina autoritatilor locale PSD-iste si exista zvonuri ca postul ar fi controlat de consilierul PSD Cristian Matei. Radio 21 a primit in anul precedent cu mult mai multe fonduri de la bugetul public (aproape 90 milioane lei, +450% comparativ cu 2002), ceea ce inseamna ca se incearca extinderea controlului si asupra acestui post.

D. Libertatea de exprimare, controlata prin amenintari. Potentatii local, reprezentanti ai PSD, nu au ezitat nici un moment atunci cind a fost vorba sa faca presiuni de orice natura pentru a-si impune controlul asupra mass media.

PSD-istul Marian Popescu a amenintat postul Tele 7 abc ca „le suspenda licenta de emisie”, in perioada in care postul apartinea PanSatelit Comunicatii, daca mai continua sa faca dezvaluiri in care e implicata familia sa.

Acelasi Marian Popescu a negociat cu patronii de la Monitorul de Aries indepartarea jurnalistului Gelu Florea, in 2002, pentru ca era o voce incomoda in peisajul mass media. Tot Marian Popescu l-a amenintat apoi pe Gelu Florea, spunindu-i „sa se mute din oras”.

Intre cei doi au fost si citeva procese de calomnie, Marian Popescu solicitind daune de miliarde de lei, cu scopul de a-l intimida pe jurnalist sa mai realizeze investigatii la adresa sa. Toate procesele au fost cistigate de jurnalist.

Primarul PSD Virgil Blasiu a trimis angajatii serviciului Urbanism sa-i amendeze pe cei de la Tele 7 abc cu 30 de milioane de lei (amenda maxima), pentru ca si-ar fi schimbat interiorul apartamentului, intr-o perioada in care postul amintit a difuzat citeva stiri critice la adresa administratiei PSD-iste.

Ucu Florea, realizator de emisiuni pamfletare la adresa potentatilor local (la postul Tele 7 abc), a fost dat afara de la SC Turism Ariesul, pe vremea cind societatea era controlata de PSD-istul Cristian Matei.

Un alt PSD-ist, Romeo Rus, l-a amenintat pe jurnalistul Gelu Florea, in urma unui articol publicat de acesta in care PSD-istul era subiect principal, Politia sanctionindu-l doar cu un „avertisment” in urma plingerii depuse.

Jurnalista Daniela Deac risca sa fie data afara de la Biblioteca (unde este angajata) in cazul in care scrie ceva „de rau” de administratia PSD, fiind de notorietate faptul ca ea nu scrie niciodata un articol critic la adresa PSD-istilor sau a primarului, tocmai pe acest considerent.

Tatal lui Alin Todea, patronul PanSatelit Comunicatii SRL (care detine licenta de emisie pentru Kiss FM Turda si a detinut-o, in trecut, si pentru Tele 7 abc Turda), a fost amenintat ca-i vor fi afectate afacerile (este patron la o scoala de soferi) in cazul in care fiul sau nu inceteaza cu criticile.

Dincolo de aceste concluzii, mai trebuie evidentiat faptul ca jurnalistii turdeni nu manifesta un spirit de breasla. Pina acum nu a fost remarcata nici o actiune comuna a jurnalistilor in spiritul unui drept si interes comun. Ba au existat si situatii paradoxale.

Procesul dintre jurnalistul Emil Halastuan si consilierul PD Corneliu Sirbu a fost intens mediatizat, in schimb procesele pe care jurnalistul Gelu Florea le-a avut cu potentatii din PSD (inclusiv pe legea 544/2001, privind liberul acces la informatiile publice, care ar trebui sa constituie un interes din partea tuturor jurnalistilor) au fost omise de majoritatea organelor de media (exceptie Kiss

FM).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro