Raportul MCV si raportul tehnic: Media din Romania au continuat in 2015 criticile si atacurile la adresa justitiei. Ce spun documentele despre Ponta, Tariceanu, CNA si Antena 3
Criticile politicienilor si ale media la adresa magistratilor au ramas frecvente si in 2015, cand s-a manifestat in continuare si lipsa de respect fata de hotararile judecatoresti, arata noul raport MCV, publicat miercuri. Raportul propriu-zis si raportul tehnic ce il insoteste mentioneaza in mod explicit atacurile indreptate impotriva justitiei, „in mass-media”, de fostul premier Victor Ponta si de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Raportul tehnic mentioneaza si postul de televiziune Antena 3, dat in judecata de procurorul-sef al DNA, dar si lipsa de rezultate a Consiliului National al Audiovizualului in privinta atacurilor la adresa justitiei.
Potrivit raportului MCV, in conditiile numarului mare de politicieni condamnati sau urmariti penal pentru coruptie la nivel inalt, „raman frecvente criticile la adresa magistratilor exprimate de catre politicieni si in mass-media, precum si lipsa de respect fata de hotararile judecatoresti”.
Documentul noteaza ca in 2015 „s-a inregistrat o crestere a numarului de cereri de aparare a independentei justitiei, in urma unor atacuri in mass-media si din partea unor politicieni, inclusiv a primului-ministru si a presedintelui Senatului”.
- In acest sens, raportul tehnic mentioneaza un mesaj scris de fostul premier Ponta pe Facebook, atunci cand a fost trimis in judecata: „singura problema a tarii este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma cu 10 ani”. In cazul lui Calin Popescu Tariceanu, raportul mentioneaza o scrisoare deschisa adresata presedintelui Romaniei, in care cerea inlaturarea sefilor DNA si ICCJ, in contextul cazului mult mediatizat al Marianei Rarinca.
Raportul MCV noteaza ca semnele de schimbare „in sensul unei abordari mai responsabile” s-au „disipat in primavara, in special in urma deschiderii de catre DNA a unei anchete vizandu-l pe prim-ministru”.
Acelasi raport mai arata ca „exista in continuare mai multe exemple notificate CSM de atacuri in mass-media si din partea politicienilor si, in consecinta, CSM a trebuit sa emita mai multe comunicate critice legate de acestea. CSM nu poate asigura insa un nivel de acoperire in mass-media a comunicatelor sale de presa echivalent cu cel de care s-au bucurat criticile initiale si, dincolo de acest sprijin moral, CSM nu ofera ajutor financiar sau juridic magistratilor care cer reparatii in instanta.”
- Legat de reparatiile in instanta, raportul tehnic mentioneaza explicit un singur caz, anume cel in care postul Antena 3 a fost dat in judecata de procurorul-sef al DNA „pentru afirmatii facute intr-un program de televiziune”. „In octombrie 2015, Tribunalul Bucuresti a condamnat Antena 3 sa comunice decizia pe post si jurnalistii sa plateasca pagube de 250.000 de lei. Decizia nu este finala”, noteaza raportul tehnic.
Acelasi document ce insoteste raportul MCV sanctioneaza si Consiliul National al Audiovizualului. „Deciziile CSM sunt transmise mereu catre CNA, dar acest lucru nu a avut ca rezultat o redresare eficienta sau corectii in media care au lansat sau propagat atacurile” la adresa justitiei, conform raportului tehnic.