Sari direct la conținut

Rares Bogdan, implicat in jocuri de putere. Cronologia scandalurilor in care a fost implicat realizatorul TV. Plus: cum explica telefonul "oparit" dat de Gabriel Oprea sefului TVR

Rares Bogdan, Foto: Agerpres
Rares Bogdan, Foto: Agerpres

​Intr-o singura zi de luni, numele lui Rares Bogdan, realizatorul emisiunii „Jocuri de putere” de la Realitatea TV, a aparut de doua ori in ipostaze care nu au legatura cu activitatea jurnalistica. Anume, ca i-ar fi dat primarului Sorin Oprescu informatii pe surse de la DNA (acuzatie dezmintita categoric), respectiv ca a intermediat o discutie „oparita” intre ministrul Gabriel Oprea si seful TVR, Stelian Tanase. Contactat de HotNews.ro, Rares Bogdan a declarat ca aparitia numelui sau in dosare penale cu greutate, cum ar fi cel al lui Sorin Oprescu sau al lui Marian Vanghelie, sau in alte contexte controversate “poate sa creeze o anumita presiune” asupra sa sau a altor persoane. “Oamenii invoca numele meu pentru ca li se pare ca am o anumita influenta in spatiul public. Nu am decat la nivelul telespectatorilor si ascultatorilor. Atat. As fi foarte fericit, daca nu ar mai vorbi de mine”, a precizat realizatorul TV.

  • Vezi in articol ce spune Rares Bogdan despre informatia conform careia l-ar fi avertizat pe primarul suspendat al capitalei, Sorin Oprescu, “pe surse” ca va fi arestat si cum explica implicarea sa in presupusele amenintari ale vicepremierului Gabriel Oprea la adresa fostului sef al TVR, Stelian Tanase.
  • Intrebat de HotNews.ro cum explica faptul ca si-a imprumutat telefonul unui politician pentru a discuta cu seful TVR, Rares Bogdan a raspuns: „Care e problema? Daca maine ma intalnesc cu oricine si ma roaga sa dea un telefon nu stiu cui si il cunosc pe omul ala, nu am nici o problema sa-i dau telefonul meu sa sune”.

Cele doua asocieri ale lui Bogdan cu personalitati politice apar la exact un an de cand realizatorul TV a inceput sa apara periodic sau sa fie asociat public sau in documente – fara vreo legatura cu activitatea sa de jurnalist – cu cei care fac efectiv jocurile de putere in Romania.

Pe parcursul acestui ultim an, Rares Bogdan a fost mai mereu in defensiva, dezmintind in repetate randuri legaturile „neortodoxe”, puse pe seama sa, cu diverse autoritati – de la parlamentari la actualul sef SRI si de la primari la presedintele Iohannis.

Participarea sa la jocul puterii nu s-a manifestat doar in aceasta ultima perioada: in 2012, fusese in carti pentru Parlament, din partea PNL ; iar la sfarsitul lui 2013 fusese propus de PNL la conducerea TVR, dupa plecarea lui Claudiu Saftoiu, dar nominalizarea lui Bogdan a cazut in urma disputelor de atunci din interiorul USL.

Din septembrie 2014, insa, numele realizatorului de la Realitatea TV, alaturat unor oameni politici in circumstante fara legatura cu jurnalismul, a aparut regulat: in acuzatii facute de urmariti DNA, in stenograme, in imagini de la petreceri si nunti, in „dezvaluiri” de presa.

  • Cum raspunde Rares Bogdan la intrebarile legate de scandalurile in care a fost implicat

Reporter: In legatura cu afirmatiile domnului Oprescu…(n.r.: intrerupt de interlocutor)

Rares Bogdan: E un bou domne, e un retardat. Am facut emisiuni, sunt 8 emisiuni, am inregistrarile, le-am dat pe post vreo 3 dintre ele in care am spus pe post ca la ce se intampla acolo asta va fi arestat.

Rep.: Bun, cu toate acestea, practic vorbind, dumneavoastra nu ati negat niciodata faptul ca i-ati dat informatii pe surse asa cum se arata in stirea intiala.

R.B.: Cum sa-i dau domne informatii? Pentru Dumnezeu! Cum? Eu nu-l cunosc pe asta. Eu sunt singurul jurnalist de prime-time cu care cred ca el nu a baut o cafea in viata lui. E unul dintre putinii politicieni cu care eu nu m-am intalnit niciodata decat in cadru oficial. O data la Ambasada americana cu ocazia dineului pe care l-a dat sau ce fac ei acolo, marea manifestare de 4 iulie, anul trecut cand a fost pe Kiseleff, nu dincoace la ambasada noua, si inca o data in cadru public cu vreo 40 de oameni, unde erau de la Iordanescu, la Ilie Nastase, toti sportivi.

Rep.: Intrebarea mea pentru dumneavoastra este daca l-ati contactat vreodata prin orice mijloc de comunicare nepublic pe Sorin Oprescu?

R.B.: Niciodata! Cu Sorin Oprescu nu am vorbit nici-o-da-ta! Nu am avut nici intentia sa vorbesc si nu am vreun motiv. L-am considerat un spagar si un nenorocit pentru ca a facut praf cartierele Bucurestiului. Trebuie sa intelegeti un lucru (…) eu am avut o campanie, care a durat vreo 7-8 ani, in care m-am luptat la Cluj, pe televiziune, pe un radio si pe un ziar local, (…) impotriva urbanismului desantat, impotriva arhitecturii de manea, impotriva blocurilor intre case. Cand am venit in Bucuresti, am constatat ca aici nu se preocupa nimeni. Dumneavoastra de la HotNews.ro mai faceati, mai aveati o rubrica in care le mai atrageati atentia, cu cazul Martisor imi amintesc, cu cazul Cina. Si mi s-a parut incredibil ca nimeni nu atrage atentia. De aici a pornit razboiul meu cu Oprescu, de la blocurile intre case. Niciodata nu am vorbit cu el. Niciodata! E o mizerie de nedescris. Eu nu am apucat sa vad, dar ar trebui sa ma uit pe stenograma scrisa de grefiera, nu pe referat, pentru ca eu nu sunt absolut convins ca dobitocul (n.r.: Sorin Oprescu) asta a putut sa zica, ca l-as fi avertizat. Nu cred. Eu nu-l cunosc. Nu am telefonul lui, nu are telefonul meu.

Rep.: In legatura cu iesirea publica a lui Stelian Tanase si intermedierea conversatiei intre acesta si vicepremierul Gabriel Oprea…

R.B.: Eram la meci, i-am explicat lui Tolontan.

Rep.: Da, am citit explicatia d-voastra.

R.B.: Eram la meci, erau 40-50 de oameni acolo, m-a intrebat vicepremierul “Rares il cunosti…tu…te-am vazut in emisiuni” zic “da”. Cand eram, el (n.r.: Stelian Tanase) facea emisiuni la Realitatea. “Tu il cunosti?” “da”. “Ai numarul lui de telefon?” Zic “sigur”. Zice “bai, eu nu il am, stai sa sun la…” si zic “ti-l sun eu, care-i problema?”. Pai, zice “poti sa-l suni, sa-i… ca vreau sa-i vorbesc ceva, sa-l intreb ceva”. Zic “da, sigur”. Nu stiam despre ce e vorba. L-am sunat, a plecat cu telefonul, mi l-a adus dupa 5 minute inapoi. Dar Stelian nu mi-a zis. Putea sa-mi zica. Eu am vorbit intre timp cu el. Putea sa zica “Rares vezi ca mi-a zis nu stiu ce sau a vorbit urat cu mine”. Eu sunt in relatii foarte bune cu el. Il stiu de 15 ani pe Stelian Tanase. Putea sa-mi zica, nu mi-a zis nimic.

Rep.: Dar de ce a fost nevoie ca d-voastra sa intermediati aceasta conversatie?

R.B.: Cu ce sa intermediez? Daca ma intalnesc cu tine si imi zici: vreau sa sun la un taximestrist sau vreau sun la mama, iti dau telefonul. Mi-a folosit telefonul, atata tot. Fara sa intermediez nimic.

Rep.: Dar de ce nu i-ati dat numarul de telefon sa sune de pe telefonul domniei sale?

R.B.: Pentru ca eram la meci de fotbal. A fost mai comod. I-am dat direct telefonul.

Rep.: De ce a simtit domnul Oprea nevoia sa-l contacteze pe domnul Stelian Tanase la meciul respectiv?

R.B.: Intrebati-l. Habar nu am. Nu stiu domne ca nu ma intereseaza de ce au vorbit. Eu stiu ca unul e vicepremier, unul e directorul televiziunii publice sau a fost pana acum 2 ore. Nu stiu, va spun sincer. Habar nu am de ce. Nu ma interesa problema lor.

Rep.: Considerati ca gestul dumneavoastra de a intermedia aceasta conversatie, intr-un fel sau altul, intre seful TVR, recent demis, si vicepremierul Gabriel Oprea a fost unul pretabil pentru un jurnalist?

R.B.: Deci, eu v-am spus. Problema mea era intre doi prieteni. Eu sunt prieten cu Stelian Tanase, celalalt este vicepremier. Care e problema? Daca maine ma intalnesc cu oricine si ma roaga sa dea un telefon nu stiu cui si il cunosc pe omul ala, nu am nici o problema sa-i dau telefonul meu sa sune.

Rep.: Nu am spus ca este o problema. Doar v-am intrebat daca considerati ca acest episod a fost unul pretabil pentru un jurnalist? Gestul dumneavoastra de a intermedia aceasta conversatie.

R.B.: Gestul este interpretabil, nu pretabil, este al lui Stelian Tanase care m-a bagat in povestea asta.

Rep.: Cum se face ca tot apareti din ce in ce mai des in astfel de conjuncturi?

R.B.: Care sunt conjuncturile?

Rep.: In dosarul lui Oprescu, in dosarul lui Vanghelie, intermedierea conversatiei cu domnul Oprea…

R.B.: Haideti sa va spun. Eu sunt un om care prin firea mea vreau sa stiu tot. Vreau sa stiu cat mai multe lucruri. Am surse. Vreti sa nu ma mai intalnesc cu oameni? Ce sa fac?

Rep.: Bun, dar de ce au simtit nevoia, spre exemplu, si Vanghelie si Oprescu sa va pronunte numele, sa va bage in acest scandal?

R.B.: Simplu. Pentru ca sunt un jurnalist important, pentru ca sunt un om cunoscut, pentru ca sunt un om care are credibilitate si lor li s-a parut la un moment dat ca… Vanghelie cred ca a vrut sa o impresioneze pe fata aia cu care vorbea. Va dati seama ca nu am vorbit niciodata cu Vanghelie asa ceva.. adica… haideti sa va spun. Stiti in cate situatii extrem, extrem de favorabile vorbeste lumea de mine? E normal, sunt 3 ore pe zi la televizor, sunt 15 ore pe saptamana la televizor. Ma cunoaste o tara intreaga. Unii vorbesc de mine fara sa ii stiu vreodata, ca au baut cu mine pe o teresa o cafea. Bine, ok.

Rep.: Exista si alti jurnalisti care de asemenea au parte de notorietate, apar zilnic la televizor si cu toate acestea numele lor nu este implicat in astfel de scandaluri.

R.B.: Nu stiu. Nu e nici un scandal. Probabil pentru ca, stiti cum e, unii oameni considera ca daca eu am avut o relatie, poate sa creeze o anumita presiune pe mine, pe altii prin mine. Nu e asa, gresesc cand fac asta. Nu stiu, intrebati-i pe altii. Probabil o sa mai apara si altele, o sa mai apara si o multime de lucruri bune. Cand este in varful piramidei, bate vantul tare. Ce sa fac? Spuneti-mi dumneavoastra! Sa nu mai vorbesc cu oamenii, sa nu ma mai intalnesc cu ei? Sa stau acasa si de acolo sa ma duc la redactie?

(…)

Rep.: Considerati ca acest comportament al dumneavoastra este demn, este compatibil cu meseria de jurnalist?

R.B.: Haideti sa va spun ceva. Dumneavoastra v-ati uitat la vreo emisiune de-a mea?

Rep.: Bineinteles!

R.B.: Si vi s-a parut ca fac jurnalism sau ce fac?

Rep.: Asta nu ramane la aprecierea mea.

R.B.: Pai, nu, va intreb pe dumneavoastra. Puteti sa imi spuneti parerea dumneavoastra. Deci, fac jurnalism sau nu?

Rep.: Din nou, nu ramane la aprecierea mea, ci la aprecierea publicului.

R.B.: Ok, atata timp cat am cea mai mare audienta de la Realitatea si sunt in primele trei talk-show-uri din Romania inseamna ca oamenii apreciaza ca fac jurnalism. O sa fac in continuare jurnalism. Simplu. Deocamdata nu a fost nici o acuzatie impotriva mea, de nici un fel. Faptul ca au vorbit unii si altii, probabil ca in Romania la ora asta vorbesc inca 10 persoane de mine. Maine o sa mai vorbeasca inca 10 de mine si spun ca l-am vazut sau ca am stat cu el pe acelasi loc. Apar in fotografii din reviste. Astazi mi-a dat cineva la cafea revista “Ok” ca apaream intr-o fotografie cum sunt imbracat. Asta e, oamenii au nevoie de vedete. Eu nu ma consider vedeta, eu ma consider jurnalist de prime-time care nu vrea sa fie vedeta. Daca ei considera ca sunt vedeta si vor sa ma fotografieze, sa ma fotografieze.

Rares Bogdan a tinut sa precizeze ca oamenii ii invoca numele pentru ca li se pare ca are o anumita influenta in spatiul public, insa singura influenta pe care o are este in randul telespectatorilor. El a mai adaugat ca ar fi “foarte fericit” daca oamenii nu ar mai vorbi de acesta.

Consider ca oamenii invoca numele meu pentru ca li se pare ca am o anumita influenta in spatiul public. Nu am decat la nivelul telespectatorilor si ascultatorilor. Atat. As fi foarte fericit, daca nu ar mai vorbi de mine.”, a adaugat realizatorul de emisiuni televizate.

HotNews.ro va prezinta cronologia unui an de Jocuri de Putere cu Rares Bogdan:

Spre sfarsitul lunii septembrie 2014, inaintea alegerilor prezidentiale, Antena 3 a difuzat fotografii de la o „intalnire secreta a oamenilor lui Basescu”. In imagini aparea Rares Bogdan alaturi de Vasile Blaga, de primarul Brasovului George Scripcaru, de liberalul Eduard Hellvig, de Elena Udrea, Emil Boc, Marian Vanghelie si multi altii. Rares Bogdan a contracarat atunci spunand ca imaginile erau de la ziua sa de nastere!

Noiembrie 2014: Realitatea TV prezinta nota de plata de la clubul din Dubai unde fusese Victor Ponta. Acesta – care era de multa vreme angajat intr-un conflict deschis cu postul de stiri, dar care a participat si la prima dezbatere fata in fata cu Iohannis la aceeasi televiziune – l-a acuzat frontal pe Rares Bogdan ca ar fi ofiter acoperit: „de cand domnul Turcescu s-a deconspirat, a ramas doar domnul Rares Bogdan ofiter acoperit, care prezinta aceste lucruri”. Bogdan raspunde spunand ca premierul nu are ce face decat „sa se vada spionat peste tot”.

In martie 2015, numele lui Rares Bogdan apare intr-o interceptare inclusa in referatul procurorilor, in cazul Marian Vanghelie. Primarul de la Sectorul 5 sustinea, in discutia interceptata, ca urma sa discute cu realizatorul TV „sa se duca maine dimineata, la prima ora, la Iohannis”. Bogdan a negat ca ar fi avut astfel de discutii cu Vanghelie si a spus ca e vorba de un act de „teribilism” al primarului.

Cateva luni mai tarziu, in mai, o serie de imagini publicate de Rares Bogdan pe contul sau de Facebook devin virale. Erau poze de la o nunta extravaganta din Cluj, unde jurnalistul a fost nas. EvZ a scris atunci ca printre invitati s-au numarat familia Blaga, Emil Boc, senatorul Alin Tise, socrul mare fiind un om de afaceri apropiat PDL si prieten cu Vasile Blaga.

August 2015: Mircea Marian de la Evenimentul Zilei scrie, citand surse politice, ca Rares Bogdan si directorul SRI Eduard Hellvig, prieteni mai vechi (vezi si cazul zilei de nastere a lui Bogdan, mentionat mai sus) ar fi impreuna in vacanta in Turcia. Purtatorul de cuvant al SRI nu comenteaza informatia, scrie EvZ, care noteaza si faptul ca, recent, un jurnalist de la Realitatea TV, Ovidiu Marincea, fusese numit consilier al lui Hellvig la SRI. Subiectul vacantei in Turcia dispare rapid din discutia publica.

21 septembrie 2015:Sorin Oprescu, acuzat de coruptie, le-a spus judecatorilor de la Curtea de Apel ca printre cei care ii dadeau „informatii pe surse” de la DNA se aflau si Rares Bogdan si Cozmin Gusa.

„L-am avertizat public, in emisiuni. In rest, spre dezamagirea unora, nu-l cunosc personal” pe Sorin Oprescu, a fost replica lui Rares Bogdan. O dezmintire in acest sens a venit si din partea lui Cozmin Gusa.

21 septembrie 2015: Presedintele-director general al TVR, Stelian Tanase, spune ca ministrul Gabriel Oprea l-a contactat de mai multe ori sa faca presiuni asupra sa, pentru a preveni difuzarea la TVR a unor materiale despre plagiat. Rares Bogdan a intermediat una dintre aceste discutii, a spus Tanase. In replica, Bogdan a spus, citat de Catalin Tolontan, ca l-a lasat pe Oprea sa vorbeasca la telefonul sau „la un meci al Stelei” si ca „n-am auzit nimic (…) Nu e corect ca acum (n.r.: Stelian Tanase) sa ma bage intr-o chestie cu care n-am nicio legatura”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro