Sari direct la conținut

Răspunsul ambasadorului american la Moscova după declarațiile lui Lavrov: Spune că au gânduri de pace, dar au pus o armă pe masă

HotNews.ro
John Sullivan, ambasadorul SUA la Moscova , Foto: Valeriy Melnikov / Sputnik / Profimedia Images
John Sullivan, ambasadorul SUA la Moscova , Foto: Valeriy Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

Rusia spune că nu dorește război, dar a pus o „armă pe masă” în negocierile cu Statele Unite prin masarea de trupe la granițele Ucrainei, a declarat vineri ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, potrivit Reuters.

Într-o conferință de presă online de la Moscova, Sullivan a descris acumularea a zeci de mii de trupe rusești ca fiind „excepțională” și a spus că nu poate fi explicată drept un exercițiu militar obișnuit.

„Este echivalentul unei situații în care noi doi am avea o discuție sau o negociere. Dacă pun o armă pe masă și spun că vin cu gânduri de pace, asta este o amenințare. Asta se întâmplă acum”, le-a spus Sullivan jurnaliștilor.

„Sperăm ca guvernul rus să se țină de cuvânt, că nu plănuiește să invadeze Ucraina și că nu o va face. Dar faptele sugerează că are acum capacitatea de a face acest lucru”, a spus el.

Replica diplomatului american vine după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a declarat vineri că Moscova nu urmărește un război.

Departamentul Apărării din SUA a transmis joi că “în ultimele 24 de ore” s-a constatat o creștere a desfășurării militare ruse lângă granița cu Ucraina.

Americanii așteaptă acum răspunsul rușilor la propuneri

Sullivan a spus că Washingtonul așteaptă acum răspunsul Rusiei la documentele trimise de Statele Unite și NATO care schițează o cale diplomatică de ieșire din criza ucraineană și a îndemnat Rusia să își retragă trupele din apropierea granițelor Ucrainei.

El a afirmat că aceste documente conțin modalități de a calma criza, cu propuneri pentru o mai mare transparență în jurul exercițiilor militare în Europa, precum și în ceea ce privește vânzările de arme ucrainene.

„Am abordat posibilitatea unor măsuri reciproce de transparență cu guvernul rus, inclusiv în ceea ce privește sistemele de armament ofensiv din Ucraina, precum și măsuri de creștere a încrederii în ceea ce privește exercițiile și manevrele militare din Europa”, a declarat Sullivan.

El a spus că speră că ar putea urma apoi conversații telefonice sau o întâlnire fizică între diplomații americani și ruși, reiterând că diplomația este singura cale de urmat.

Sullivan a mai declarat că sancțiunile economice impuse Rusiei după o invazie în Ucraina ar fi doar o parte a răspunsului Occidentului. Alte măsuri ar include controlul exporturilor și o mai mare apărare aliată în Europa Europa, iar Statele Unite ar împiedica, de asemenea, funcționarea gazoductului Nord Stream 2 din Rusia către Germania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro