Sari direct la conținut

Războiul cerealelor la Marea Neagră. Cum vrea guvernul să-i protejeze pe fermierii români în sezonul de recoltare

HotNews.ro
Transport de grau ucrainean prin portul Constanta, Foto: Thomas Trutschel / DPA / Profimedia
Transport de grau ucrainean prin portul Constanta, Foto: Thomas Trutschel / DPA / Profimedia

Guvernul analizează măsuri care să acorde fermierilor români acces prioritar la Portul Constanța în timpul sezonului de recoltare, ceea ce ar putea duce la restrângerea exporturilor de grâu ale Ucrainei prin Marea Neagră, scrie agenția Reuters, citând o sursă din cadrul Ministerului Agriculturii de la București.

Reuters notează că portul Constanța a devenit cea mai importantă rută alternativă pentru exporturile ucrainene de cereale după începerea invaziei rusești anul trecut, stare de fapt care a continuat inclusiv după ce Kievul și Moscova au încheiat în iulie 2022 un acord mediat de ONU care a permis Ucrainei să își reia un număr limitat al transporturilor prin porturile sale de la Marea Neagră.

„Ministerul Agriculturii din România va propune în discuțiile cu Bruxelles-ul și Kievul o optimizare a fluxurilor comerciale de grâu prin portul Constanța pentru a proteja fermierii locali pe perioada recoltei”, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters, agenția de presă notând că de la declanșarea războiului de către Vladimir Putin o treime din exporturile de grâu ale Ucrainei au fost exportate prin portul nostru de la Marea Neagră.

Sursa citată de Reuters nu a oferit mai multe detalii cu privire la planuri, adăugând doar că o claritate mai bună asupra volumelor așteptate cu ocazia recoltării ar putea ajuta la organizarea fluxurilor.

Sezonul de recoltare începe de regulă în luna iulie și durează până în octombrie.

Grâul ucrainean ieftin a provocat nemulțumirea fermierilor români

România este una dintre cele 5 țări din estul Europei care s-au confruntat cu un aflux de grâu ucrainean ieftin, care a dus la prăbușirea prețurilor pe piețele locale și proteste puternice ale fermierilor autohtoni, inclusiv la noi în țară.

În perioada sa de vârf portul Constanța a gestionat în jur de 25 de milioane de tone de exporturi de grâu, potrivit datelor Reuters.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume înainte de începerea războiului, se așteaptă anul acesta la o recoltă de 45 de milioane de tone de grâu, în scădere față de anul trecut, când a recoltat 53 de milioane de tone.

Spre comparație, compania de consultanță AGRIColumn estimează cantitatea de grâu și semințe oleaginoase pe care România o va avea pentru export pentru sezonul 2023/2024 la 21 de milioane de tone.

Grâul ucrainean este vizat deja de o interdicție la import în România și alte țări vecine, măsură implementată sub coordonarea UE, o eventuală decizie de prioritizare a fermierilor români la exporturile prin portul Constanța urmând să afecteze transporturile de grâu ucrainean destinate unor alte destinații.

Urmărește ultimele evoluții din a 485-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro