Razboiul pensiilor: Emil Boc ii acuza pe Antonescu si Hrebenciuc ca incearca sa manipuleaze opinia publica prin solicitarea facuta Guvernului de a aproba o ordonanta de urgenta
Premierul Emil Boc acuza membrii PSD si PNL ca incearca sa manipuleze opinia publica prin propunerea facuta de acestia, potrivit careia Guvernul ar trebui sa aprobe eliminarea pensiilor parlamentarilor prin Ordonanta de Urgenta. Potrivit premierului, o ordonanta de urgenta poate fi foarte usor atacata de Curtea Constitutionala. Boc sustine ca PSD si PNL cer in mod deliberat ca Executivul sa „dea o ordonanta de urgenta pentru a putea fi atacata de Curtea Constitutionala”.
„Prin OUG nu se pot reglementa pensiile si salariile, ci numai prin lege, a declarat Boc adaugand ca PSD si PNL „ar face orice pentru a ramane cu pensiile actuale”.
Premierul a facut referire, in special, la Viorel Hrebenciuc si Crin Antonescu. „De ce nu au votat proiectul de lege cu privire la pensiile parlamentarilor”. Este vorba despre proiectul de Lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, care nu a fost votat.
„A fost si afirmatia domnului Hrebenciuc, a fost si afirmatia domnului Crin Antonescu de astazi care, in mod brutal, manipuleaza opinia publica cu scopul de a putea pastra pensiile parlamentarilor, spunand: Stiti, Guvernul sa dea o OUG, domniile lor stiind foarte bine ca prin OUG nu se poate reglementa regimul salariilor si al pensiilor, ci numai prin Lege”, a spus Boc.
Acesta a dat exemplul OUG prin care a interzis cumularea pensiei cu salariul de la stat, care nu a putut fi aplicata dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca regimul pensiilor si salariillor nu poate fi reglementat prin Ordonante de Urgenta.
Emil Boc afirma ca in urma aplicarii Legii pensiilor s-ar face economii la buget de 500-800 milioane de euro anual, prin recalcularea pensiilor speciale si pensiilor parlamentarilor, in timp ce acordarea pensiei sociale minime de 350 de lei presupune un efort bugetar de 300 de milioane de lei anual.
Legea pensiilor a devenit principala arma a Guvernului in lupta cu opozitia. In urma cu o saptamana, Guvernul a luat decizia asumarii raspunderii in Parlament asupra legii unitare a pensiilor. Premierul sustine ca a fost aleasa formula asumarii pentru ca legea sa poata aparea in forma in care a fost elaborata si pentru a nu exista riscul desfiintarii acesteia de catre parlamentari. Legea unitara a pensiilor va elimina privilegiatii din sistem, considera premierul.
„Cerem Guvernului azi, ca tot mai lucreaza, cat mai apuca, sa adopte o OUG de urgenta privitoare la acest punct- eliminarea pensiilor parlamentarilor ca pensii privilegiate. Daca nu o face astazi Guvernul Boc, o va face Guvernul urmator”, a afirmat Crin Antonescu.
„Propunem sa dea ordonanta de urgenta numai pentru pensionarii parlamentari, iar legea pentru toate celelalte categorii s-o dezbata in liniste”, a declarat la randul sau, Viorel Hrebenciuc.